Turska kaznila Binance zbog neusklađenosti s AML-om

0

Odbor za istragu financijskih zločina (MASAK) kaznio je Binance Turkey s 8 milijuna lira (gotovo 750.000 dolara) nakon što je kripto burza prošla reviziju financijskog nadzornog tijela za praćenje usklađenosti sa sprječavanjem pranja novca (AML).

Odbor za istraživanje financijskih zločina (MASAK), koji služi kao turska financijska obavještajna jedinica pod Ministarstvom financija, proglasio je operacije kripto burze Binance u Turskoj krivim za kršenje zakona koji namjeravaju spriječiti pranje novca stečenog kriminalnim putem. 

Zakon o AML-u u Turskoj zahtijeva od tvrtki da identificiraju i provjere osobne identifikacijske podatke korisnika na platformi, što uključuje pojedinosti kao što su prezime, datum rođenja, T.C. identifikacijski broj (ekvivalent OIB-u) te vrstu i broj osobnih dokumenata. Zakon također zahtijeva od poduzeća da odmah obavijeste vladu o sumnjivim aktivnostima u roku od 10 dana.

Turski kripto zakon završen na Božić

Nadzorna služba izrekla je najveću moguću administrativnu kaznu od 8 milijuna turskih lira za navodni prekršaj. Osim toga, ovaj vremenski okvir također se poklapa s danom kada je predsjednik Erdoğan najavio završetak nacrta zakona o kriptovalutama koji će uskoro biti predan Parlamentu na odobrenje.

Ovime, Binance također postaje prva kripto tvrtka koju je turska vlada kaznila. Štoviše, MASAK blisko surađuje s Financial Action Task Forceom (FATF), globalnim regulatorom protiv pranja novca i financiranja terorizma, prema bivšem ministru financija Lutfi Elvanu:

“FATF je zatražio poduzimanje mjera protiv platformi za trgovanje kriptovalutama.”

U skladu s tim zahtjevom, MASAK je također pristao prijaviti transakcije koje prelaze vrijednost od 10 tisuća lira u roku od 10 dana.

Turski predsjednik Erdoğan potvrdio je dovršetak kripto zakona koji će uskoro biti predan Parlamentu na glavnu provedbu. Turski kripto zakon predviđa novi ekonomski model koji može potaknuti napore Turske da vrati deprecijacijsku vrijednost lire. Erdoğan je također rekao da nedavna inflacija turske lire nije povezana s matematikom, već je stvar procesa. Ovo implicira mogućnost i potencijal rasta vrijednosti lire.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X