Turska objavila planove za nacionalnu blockchain infrastrukturu

0

Turska vlada najavila je planove za uspostavljanje nacionalne blockchain infrastrukture za korištenje tehnologije distribuiranog registra (DLT) u javnoj upravi.

Ministarstvo industrije i tehnologije Turske iznijelo je svoju viziju tijekom prezentacije Strategije 2023, 18. rujna u Ankari.

Strategija 2023 naglašava blockchain i DLT kao prioritete u idućoj godini. Dokument se odnosi na istraživanje organizacije Startup Genom koji blockchain označava kao jedan od najbrže rastućih tehnoloških trendova, sa 101,5% povećanjem financiranja startupa u ranoj fazi na globalnoj razini.

Stiže regulatorni sandbox za blockchain

U dokumentu Strategija 2023 navodi se da će se u Turskoj uspostaviti nova platforma otvorenog koda za blockchain. Ova inicijativa analizirat će različite slučajeve upotrebe kao što su zemljišne knjige, akademske potvrde i carina radi utvrđivanja potencijalnih prijava u javnom sektoru.

Ministarstvo industrije i tehnologije također planira ostvariti suradnju s turskim regulatorima na području stvaranja regulatornog sandboxa za blockchain aplikacije.

Turska vlada koristi riječ “bitcoin”

Strategija 2023 prvi je dokument na razini ministarstva u Turskoj, koji je kao referencu uključio riječ „bitcoin“ (BTC).

Turska je u srpnju objavila ekonomski plan koji opisuje digitalnu valutu koju je izdala središnja banka, ali u njemu nije spomenula bitcoin niti bilo koju drugu kriptovalutu. Strategija 2023 također daje ovu definiciju blockchain tehnologije:

“Blockchain, koji je postao popularan zahvaljujući virtualnim valutama poput bitcoina, pruža distribuiranu komunikacijsku infrastrukturu. Ova značajka važna je kod različitih slučajeva koji se bave pitanjima transparentnosti i pouzdanosti, poput pametnih ugovora. Budući da uklanja sve posrednike, blockchain tehnologija gradi nove poslovne modele koji će oblikovati budućnost.”

Turske institucije prihvaćaju blockchain tehnologiju u raznim područjima. Primjer tome je i Sveučilište Bahçeşehir u Istanbulu u kojemu je otvoren Centar za blockchain i inovacije (BlockchainIST Center).

Direktor centra, Bora Erdamar, rekao je da će BlockchainIST biti “najvažniji središte za istraživanje i razvoj i inovacije u Turskoj u kojemu će se provoditi znanstvena istraživanja i pisati publikacije o blockchain tehnologiji.”

Također, istanbulska burza, Takasbank, ovaj je mjesec najavila platformu na bazi blockchaina za trgovinu fizičkim zlatom. Novi projekt Takasbanke korisnicima želi omogućiti transfer fizičkog zlata pohranjenog na Borsa Istanbul burzi.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X