Turska ulaže sve napore da Istanbul postane glavno blockchain središte

0

Eksperti turskog kripto ekosustava drže se stare mudrosti i smatraju da je “medvjeđe tržište prilika za izgradnju” kako bi Istanbul, tursko poslovno središte, učinili glavnim blockchain središtem.

Turska je jedna od najaktivnijih zemalja u kriptu i blockchainu, a njezin interes nadilazi tržišna kretanja. Uz značajnu bazu kripto investitora, lokalna zajednica sastoji se od sveučilišnih klubova, Web3 startupova, blockchain programera i akademika.

Zemlja je bila domaćin značajnim događajima kao što su ETHIstanbul, Blockchain Economy Istanbul i Istanbul Blockchain Week i ima za cilj postići puno više.

Visoka stopa inflacije povećala usvajanje kriptovaluta u Turskoj

Nedavna istraživanja tržišta pokazala su da 8 milijuna Turaka posjeduje kripto imovinu. Visoka inflacija (80% godišnje) i devalvacija lokalne valute turske lire (126% godišnje u odnosu na američki dolar) među ključnim su razlozima zašto Turci traže alternativna ulaganja koja zadržavaju svoju vrijednost.

Dok su strane valute i zlato kroz povijest bili istaknuti alati za zaštitu od inflacije, kriptovalute su se pojavile kao popularna opcija.

Visoka stopa inflacije ključni je pokretač rastućeg interesa Turske za kriptovalute, smatra ekonomist Erkan Öz:

“Mnogi ljudi u Turskoj misle da više ne mogu kupiti automobil ili kuću unutar klasičnog financijskog sustava. Iz tog razloga interes za kripto imovinom svakodnevno raste.”

Međutim, primijetio je da usvajanje kripto tek treba u potpunosti prenijeti na blockchain startupove i projekte jer ne postoje čvrsti propisi koji bi zadovoljili potrebe ekosustava.

“Turska bi trebala uspostaviti pravnu infrastrukturu za zaštitu investitora te podršku blockchain i kripto imovine što je prije moguće”, dodao je Öz.

Zašto bi Devcon 7 trebao biti u Istanbulu?

Lokalni kripto ekosustav ima novootkrivenu ambiciju koja bi ujedinila bitcoin maksimaliste i pripadnike tzv. “Shibarmyja” te u Istanbul dovela DevCon 7, najveću Ethereum konferenciju za programere.

Unatoč brzorastućem prihvaćanju kriptovaluta, Turska zaostaje u pogledu startupa i programera.

“Kasno smo počeli, ali brzo rastemo. Glavni razlog za to su studentski klubovi , uspjeh studentskih klubova u inozemstvu i njihov odjek u Turskoj”, istaknuo je Turan Sert, autor knjiga o blockchainu i decentraliziranim financijama.

Sert je objasnio da je uspjeh studentskih klubova usmjerenih na kripto i blockchain na inozemnim događanjima pridonio povećanju broja programera u Turskoj.

Ovogodišnji DevCon održat će se u Bogoti između 11. i 14. listopada, no organizatori su već počeli razmišljati o odredištu sljedeće godine. Mnogi nagađaju da bi se Devcon, najvažniji događaj za programere i istraživače Ethereuma, sljedeće godine mogao održati upravo u Istanbulu.

Tansel Kaya, akademik sa Sveučilišta Kadir Has i izvršni direktor Mindstonea, naglasio je važnost dovođenja događaja u Tursku za talentirane studente koji nemaju priliku prisustvovati takvim događajima.

“Želimo da naši programeri i studentske zajednice u Turskoj budu prisutni na DevCon događajima, ali nije uvijek lako otići u inozemstvo. Ako mi ne možemo ići tamo, moramo ih dovesti ovamo”, objasnio je Kaya.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X