Podnijeta i prva tužba protiv Mt. Gox

0

U toku stečaja Mt. Gox, Bitcoin burza smještena u Japanu, i njezin izvršni direktor Mark Karpeles susrest će se s prvim privatnim tužbama. Gregory Greene, Bitcoin investitor iz Chicaga, i njegov odvjetnik Steven Woodrom podnijeli su tužbu protiv njih na okružnom sudu u Illinoisu u četvrtak. U tužbi ih optužuju za prijevaru, nemar i nedovoljnu zaštitu svojih klijenata od krađe.

Tužitelj Gregory Greene procjenjuje vrijednost svojih bitcoinova koji su „zakopani“ u Mt. Goxu na $25,000.00, ali to je samo kap u moru od 850,000 bitcoinova koje je Mt. Gox povukao sa sobom. Prema trenutnim tržišnim cijenama vrijednost tih 850,000 bitcoinova iznosi $475M.

Odvjetničke tvrtke poput Edelson law firm, koji su zastupnici tužitelja u ovoj tužbi, i slične tvrtke koje se specijaliziraju u područjima online sigurnosti i zaštite podataka kažu da im je ovo prvi slučaj koji uključuje Bitcoin te da će se definitivno morati prilagoditi i istražiti ovo područje. Nadalje, kažu kako je Mt. Gox fizički smješten u Japanu, ali je imao podružnicu u SAD-u, što ga automatski stavlja pod pravnu jurisdikciju SAD-a.

Procjena gubitka

Odvjetnici još nisu odlučili kako i na koji način će procijeniti gubitke i napraviti odštetu, ali kažu da ima mnogo opcija. To što je Mt. Gox potvrdio stečaj ne utječe na tužbu.

„Samo zato što ste deklarirali stečaj, ne znači da više nemate novaca. Ne znamo što se zapravo događa. No, to je i svrha ove tužbe – otkriti kamo je novac otišao.“

 Tek početak

Gregory Greene se prvi odlučio na ovaj korak, ali ovo je tek prva u nizu tužbi protiv Mt. Goxa. Za sad, to je moguće samo za stanovnike SAD-a. Međutim, pravne tvrtke su već počele raditi na udruživanjima s drugim jurisdikcijama poput Kanade te se pokreće velika pravni bitka s Mt. Goxom.

Sources :

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X