U proširenim sankcijama Rusiji i Bjelorusiji EU cilja na kripto imovinu

0

Europska komisija je u srijedu pozdravila novi sporazum između 27 članica Europske unije o izmjeni propisa kojima se uvode sankcije Rusiji zbog vojnog napada na Ukrajinu te Bjelorusiji, zbog njezine umiješanosti u ratna zbivanja. Svrha promjena je osigurati da se ograničenja i sankcije nikako ne mogu zaobići.

Nove sankcije Rusiji “razjašnjavaju pitanje kripto-valuta i dopunjuju popis tehnologija i robe koja se ne može izvoziti u Rusiju”, objavilo je francusko predsjedništvo.

Neke od novih kazni za Rusiju utječu na dodatnih 160 ljudi koji sudjeluju u akcijama koje ugrožavaju suverenitet Ukrajine. Skupina uključuje 14 oligarha i istaknutih poduzetnika, kao i 146 članova Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, koji su ratificirali odluku Moskve da prizna odcijepljene republike Donjeck i Lugansk.

Europske mjere sada se primjenjuju na ukupno 862 pojedinca i 53 subjekta. Kako je rasla zabrinutost da bi ruska vlada i elite mogle koristiti kriptovalute u zaobilaženju ​​zapadnih sankcija, na meti su bile i kriptovalute, koje su sada navedene u kategoriji “prenosivi vrijednosni papiri”.

“EU je ponovno potvrdio zajedničko shvaćanje da se zajmovi i krediti mogu dati na bilo koji način, uključujući kriptovalute, te je dodatno pojasnio pojam “prenosivih vrijednosnih papira” kako bi se jasno uključile kriptovalute te osigurala pravilna provedba postojećih ograničenja”, stoji u priopćenju EU.

Novi krug sankcija

Europska unija također poduzima korake kako bi ograničila mogućnosti Rusije da izbjegne sankcije preko Bjelorusije. Nekoliko bjeloruskih banaka – Belagroprombank, Bank Dabrabyt i Razvojna banka Republike Bjelorusije, kao i njihove domaće podružnice, također je isključeno iz SWIFT-a, globalnog međubankovnog sustava za razmjenu poruka.

Zabranjene su i neke transakcije sa Središnjom bankom Bjelorusije, poput onih koje se odnose na upravljanje imovinom i financiranje ulaganja. Izmjene također imaju za cilj “značajno ograničiti financijske priljeve iz Bjelorusije u EU zabranom prihvaćanja depozita većih od 100.000 eura od bjeloruskih državljana ili rezidenata”.

EU još uvijek radi na svojim propisima o kriptovalutama. Prijedlog Uredbe o tržištima kripto-imovine (MiCA) predan je ovog tjedna Europskom parlamentu, a njegov Odbor za ekonomska i monetarna pitanja (ECON) o prijedlogu će glasovati 14. ožujka.

U veljači, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, predsjednica Europske središnje banke, Christine Lagarde, pozvala je vlasti EU da brzo odobre regulatorni paket kako bi se Moskvi uskratile mogućnosti da u zaobilaženju europskih sankcija koristi kriptovalute.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X