U Velikoj Britaniji 73% potrošača ne zna što su kriptovalute

0

Prema novom financijskom istraživanju FCA (glavno financijsko regulatorno tijelo Ujedinjenog Kraljevstva), čak 73% posto potrošača u Velikoj Britaniji ne zna što je kriptovaluta ili ju ne zna definirati.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 2.132 britanskih potrošača u suradnji s londonskom tvrtkom za istraživanje tržišta Kantar TNS, pokazalo je da je samo 3 posto ispitanika ikad kupilo kripto valute te da o kriptovalutama najviše znaju uglavnom muške osobe u dobi između 20 i 44 godina.

Od onih koji su kupili neku od kriptovaluta (uglavnom Bitcoin ili Ether), polovica ih je potrošila manje od 200 funti (1.732 kune) iz svog “raspoloživog dohotka”.

FCA je također provela kvalitativna istraživanja i u suradnji s londonskom istraživačkom agencijom Revealing Reality intervjuirala britanske potrošače. Otkrili su da većina potrošača ne može u potpunosti razumjeti što kupuje, a nekoliko ih je željelo kupiti “cijeli” digitalni novčić, bez saznanja da se kriptovalute mogu kupiti i u frakcijama.

Unatoč tom nerazumijevanju, ispitani vlasnici kriptovaluta često su tražili načine da se “brzo obogate” te su kao ključne motivatore za kupnju kriptovaluta navodili prijatelje, poznanike i influencere s društvenih mreža, piše FCA.

Što se tiče rizika za investitore, rezultati istraživanja upućuju na zaključak da “trenutna ukupna razina štete možda neće biti tako visoka kao što se ranije mislilo”. Izvršni direktor strategije u FCA-u, Christopher Woolard, rekao je:

“Rezultati upućuju na to da, iako mnogi potrošači možda ne razumiju kriptovalute, velika većina ih trenutno ne kupuje niti ih koristi. Iako istraživanja upozoravaju na određenu štetu pojedinim korisnicima kriptovaluta, veći utjecaj na šire društvo ne postoji.

FCA CEO Andrew Bailey, u prosincu 2017. izjavio je da kupovina Bitcoina predstavlja rizik sličan kockanju, a budući da nije regulirana, niti ju podržava središnja vlast, kriptovaluta kao takva nije sigurna investicija. Vlasti su također nekoliko puta upozorile na derivativne produkte kriptovaluta i neregistrirane brokerske tvrtke.

U svom priopćenju, FCA je dodala kako će se posavjetovati o zabrani prodaje određenih kriptovalutnih derivata malim ulagačima – zabranu koju vlasti razmatraju od studenog 2018. godine.

FCA je također izjavila da surađuje s vladom Velike Britanije i Engleskom bankom kako bi se izradile regulatorne smjernice za kripto-valutni prostor.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X