Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo regulatorni okvir za kripto

0

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva voljna je ojačati pravila o lokalnom sektoru kriptovaluta kako bi spriječila neželjene događaje poput kolapsa FTX-a.

Nedavno imenovani premijer Rishi Sunak poznat je kao zagovornik blockchain tehnologije koji teži ka tome da zemlja postane “globalno tehnološko središte kripto imovine”.

Zaštita ljudi je najvažnija

Andrew Griffith, ekonomski tajnik Ministarstva financija, otkrio je da vlada planira regulatorni okvir za domaću industriju kriptovaluta koji neće zaustaviti tehnološki razvoj. Glavni cilj bit će osigurati maksimalnu sigurnost za potrošače pri poslovanju s bitcoinom i alternativnim kriptovalutama.

“Predani smo rastu gospodarstva i omogućavanju tehnoloških promjena i inovacija, a to uključuje tehnologiju kriptoaktive. Ali također moramo zaštititi potrošače koji prihvaćaju ovu novu tehnologiju – osiguravajući čvrste, transparentne i pravedne standarde.”

Griffith je ranije tvrdio da Ujedinjeno Kraljevstvo mora poboljšati zaštitu kripto korisnika kako bi izbjegla još jednu katastrofu u industriji poput kraha FTX-a. Implozija je uzrokovala golemi pad tržišta, značajne gubitke ulagača i potkopala ugled cijelog sektora.

Osim toga, pokrenuo je domino efekt zbog kojeg su mnogi drugi igrači imali problema s likvidnošću ili su čak proglasili bankrot. Neki od primjera su BlockFi i Geneza.

Pravila koja su predložile britanske vlasti, zahtijevat će od tvrtki za digitalnu imovinu da objave dokumente za klijente. Također će ponuditi propise o kripto oglasima, kojima će omogućiti subjektima registriranim pri Uredu za financijsko ponašanje da pokreću marketinške kampanje.

Regulativni okvir za kripto

Ministarstvo financija Ujedinjenog Kraljevstva također je objavilo dugoočekivani dokument o konzultacijama za buduću regulativu kriptovaluta u UK-u. Ovaj opsežni dokument od 80 stranica obuhvaća širok raspon tema, od algoritamskih stablecoina do nezamjenjivih tokena i početnih ponuda kovanica (ICO).

Prijedlozi su usmjereni na to da britanski sektor financijskih usluga bude na čelu kripto industrije i izbjegne tvrdokorne mjere kontrole koje su sada globalno u upotrebi zbog “kripto zime”.

Ministarstvo financija objavilo je da neće postojati poseban regulatorni režim za kriptovalute, već će one biti pod okvirom britanskog Zakona o financijskim uslugama i tržištima iz 2000. (FSMA). Cilj je jednakost uvjeta između kripto i tradicionalnih financija.

Međutim, britanski glavni financijski regulator, Financial Conduct Authority (FCA), prilagodit će postojeća pravila FSMA-a za tržište digitalne imovine, što uključuje obvezu sudionika na kripto tržištu da ponove registraciju.

Ambicije Rishija Sunaka

Bivši ministar financija Ujedinjenog Kraljevstva, Rishi Sunak, postao je britanski premijer u listopadu prošle godine. Njegovo imenovanje činilo se kao dobra vijest za britansku kripto zajednicu jer se predstavio kao zagovornik sektora.

“Radimo na tome da UK postane globalno središte kripto imovine. Želimo vidjeti poslovanje sutrašnjice i radna mjesta koja stvaraju ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu,” istaknuo je premijer u travnju 2022. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X