Ukrajina od početka ruske invazije prikupila 70 milijuna dolara u kripto donacijama

0

Ukrajina je dobila više od 70 milijuna dolara u obliku kriptovaluta od početka rusko-ukrajinskog sukoba i tako osigurala vojnu opremu i humanitarnu pomoć.

Od ruske invazije prije godinu dana, Ukrajini je donirano 28,9 milijuna dolara u Etheru, kao i 22,8 milijuna dolara u Bitcoinu i 11,6 milijuna dolara u Tetheru, stoji u izvješću Chainalysis od 24. veljače.

Donacije su također stigle u obliku nezamjenjivih tokena (NFT). Na UkraineDAO aukciji NFT-ova, NFT s ukrajinskom zastavom prodan je za 6,1 milijun dolara.

kripto donacije Ukrajini
Izvor: Chainalysis

Otprilike 80% od ukupno doniranih 70 milijuna dolara pristiglo je u prvih nekoliko mjeseci rata, a brzina plaćanja kriptovalutama ubrzala je sposobnost zemlje da odgovori na rusku invaziju.

“Ako bismo koristili tradicionalni financijski sustav, trajalo bi danima. Putem kriptovaluta uspjeli smo osigurati kupnju važnih artikala, a ono što je nevjerojatno jest da je oko 60% dobavljača moglo prihvatiti kripto, što nisam očekivao”, objasnio je zamjenik ukrajinskog ministra digitalnih znanosti Alex Bornyakov.

Bornyakov je dodao da je Crypto Fund Aid For Ukraine bio “apsolutni uspjeh” i da je bio oduševljen ne samo količinom donacija koje su stigle nego i lakoćom kojom je digitalno ministarstvo moglo pristupiti tim sredstvima za obranu Ukrajine.

Alona Shevchenko, suosnivačica ukrajinskog DAO-a, također je objasnila za Yahoo Finance da su kriptovalute pružile brzo rješenje kada su ukrajinskom središnjem bankarskom sustavu nametnuta ograničenja.

“Središnja banka uvela je ograničenja na transfere strane valute u Ukrajinu i iz nje kako bi zaustavila val ukrajinske valute hryvnie. Zahvaljujući kriptovalutama, uspjeli smo pokriti neke od hitnih potreba naših branitelja, budući da tada nije bilo drugog načina.”

Prema objavi potpredsjednika ukrajinske vlade i ministra digitalne transformacije, Mykhaila Fedorova, velik dio isplata u kriptovaluti ministarstvu digitalnih tehnologija iskorišten je za financiranje vojne opreme zemlje, vojne odjeće te vozila i lijekova.

Čini se da je povećano oslanjanje na kriptovalute u Ukrajini utjecalo na usvajanje kripta u zemlji, a izvješće Chainanalysisa navodi da su Ukrajinci na 3. mjestu po kripto usvajanju, iza Vijetnama i Filipina.

Proruske vojne skupine također su koristile kriptovalute za masovno financiranje svojih ratnih napora, uključujući korištenje kripto donacija za financiranje vojne opreme, širenje dezinformacija i stvaranje propagande vezane za invaziju.

Čak 100 različitih grupa primilo je ukupno 5,4 milijuna dolara tijekom rata, međutim, pristigle donacije znatno su pale od srpnja 2022. godine. Nejasno je kakav su utjecaj sankcije imale na ovaj trend pada, ali 10. paket sankcija protiv Rusije uveden je 24. veljače.

Nedavno izvješće o kriminalu pokazalo je da je za ransomware u 2022. godini isplaćeno 456,8 milijuna. Chainalysis je objasnio da takve napade često koriste loši akteri za političke ciljeve, kao što je ruska pro-konfliktna ransomware grupa Conti, koja je od žrtava zaradila 66 milijuna dolara 2022. i prethodno je najavila svoju punu podršku ruskoj vladi.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X