Uniswap dosegao 100 milijardi dolara kumulativnog volumena

0

Decentralizirana kripto burza Uniswap postigla je u ponedjeljak veliku prekretnicu kada je kumulativni volumen trgovanja premašio sto milijardi dolara. Ovo se dogodilo zbog nevjerojatnog rasta popularnosti DeFi sektora.

Uniswap obradio 1.2 milijarde dolara vrijednosti transakcija u 24 sata

Hayden Adams, izvršni direktor Uniswapa, objavio je u ponedjeljak na Twitteru da je platforma postala prva decentralizirana kripto burza koja je obradila preko 100 milijardi dolara vrijednosti transakcija. Koristeći podatke tvrtke Dune Analytics, Adams je od ponedjeljka pokazao kumulativni iznos volumena od 101,5 milijardi dolara. Grafikon naglašava drastičan rast Uniswapa od sredine 2020. godine kada je započeo prvi bull market za DeFi sektor, a kao što možete vidjeti od tada je volumen narastao oko 5 puta

Izvor: Twitter

Uniswap je u posljednja 24 sata obradio transakcije vrijedne preko 1,2 milijarde dolara, prema CoinGeckou, stavljajući ga među najveće burze za trgovanje kriptovalutama.

Popularnost decentraliziranih kripto burzi, koje se nazivaju i DEX-evi, tijekom posljednjih osam mjeseci znatno je porasla. One sada prijete centraliziranim kripto burzama koje trenutno dominiraju tržištem. Ovo je dijelom zbog brzog usvajanja DeFi governance tokena i mogućnosti zarade yield farmingom. Više o DeFi-ju i Yield farmingu možete saznati ovdje.

Porast volumena u DeFi sektoru uzrokuje probleme u Ethereum ekosustavu

Porast trgovačke aktivnosti ipak je imao svoju cijenu. Kako je većina DEX-ova zasnovana na Ethereumu i broj transakcija na tom blockhainu nastavljaja rasti, tako rastu i naknade za transakcije. U trenutnom stanju tržišta, transakcije na Uniswapu mogu koštati više od 150 dolara zbog preopterećenja Ethereum mreže.

Prema najnovijim podacima iz industrije, više od 57,6 milijardi dolara zaključano je u DeFi protokole. Ovo je najveći TVL od nastanka DeFi-ja, a prema popularnosti ovog sektora, vjerojatno će nastaviti rasti. Problem koji će ovo izazvati je dodatna pretrpanost Ethereum mreže koja već sada ne može procesirati sav promet koji donosi DeFi. Ovo može biti bitan faktor koji će ograničiti rast Ethereuma i ERC-20 tokena jer ljudi ne žele plaćati 150 dolara da im se brzo odradi transakcija ili s druge strane, čekati nekoliko sati/dana da dobiju svoje tokene.

Brzo rješenje ovoga nije na vidiku s obzirom na to da ćemo Ethereum 2.0 čekati još sigurno godinu ili dvije.  Pozitivna stvar ovog bull marketa je ta da se broj programera na Ethereumu znatno povećao te bi to moglo ubrzati nužna poboljšanja sustava. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X