Unstoppable Domains Project Review

0

Kripto zajednica u stalnoj je raspravi oko nadogradnji koje su sektoru potrebne kako bi postao što prihvaćeniji od šire publike. Iako je zajednica podijeljena, slaže se oko jedne nadogradnje. To je da nam je svima potreban lakši način interakcije s kripto adresama i da budemo sigurni pri slanju kripta, da ne spominjemo lakši način dijeljenja naših adresa s drugima koji nam žele poslati kriptovalute. Na ovaj problem se fokusirao projekt o kojem pišemo danas, Unstoppable Domains.

Problem koji rješava Unstoppable Domains 

Kao što vjerojatno već znate, kripto transakcije su nepovratne. Ako šaljete kriptovalute putem Ethereum mreže, potrebno je upisati ERC-20 adresu od 42 znaka i ako promašite jedan znak, velika je vjerojatnost da nikad više nećete vidjeti svoje kriptovalute. Svi znamo mukotrpne trenutke pri prebacivanju kriptovaluta do trenutka kada napokon stignu na odredište. Istina je i obrnuto, recimo da vam netko želi poslati neku kriptovalute i utipka krivu adresu, malo je vjerojatno da će ponovno poslati nakon što su izgubili sredstva. To je jako problematično, pogotovo ako pokušavate voditi posao i oslanjate se na kripto plaćanja.

Također, rješenje copy/paste, koje nije baš zgodno niti izvedivo tijekom svakodnevnog života kada smo daleko od računala ili telefona, ima i ostale mane. Trenutno postoje posebni malwarei koji se koriste upravo protiv kripto korisnika koji koriste copy/paste pri slanju sredstava. Takav zlonamjerni program utječe na vaš clipboard te promjeni kopiranu adresu. Na sreću, postoji efikasno rješenje ovog problema.

Što su kripto domene?

Kripto, odnosno blockchain domene, stvarno su fascinantan razvoj u decentraliziranom svijetu. One imaju sposobnost promijeniti način na koji razmišljamo o tradicionalnim “.com” domenama. Kripto domene tradicionalnim nazivima domena dodaju razinu transparentnosti, funkcionalnosti i sigurnosti, što predstavlja istinsku evoluciju u tehnologiji domena.

Lider u prostoru blockchain domena je Unstoppable Domains koji “gradi” domene koristeći blockchain tehnologiju. To znači da je svaka domena jedinstveni, nezamjenjivi token (NFT) koji se pohranjuje u korisnikov kripto novčanik umjesto u tradicionalnom centraliziranom mjestu kao što je GoDaddy, NamesCheap i ostali.

Unstoppable Domains je tvrtka sa sjedištem u San Franciscu osnovana 2018. godine, a osnovao ju je Mathew Gould koji je trenutni CEO. Matthew je uvidio potrebu za jednostavnijom interakcijom s kripto adresama. Unstoppable Domains od tada su ostvarile ogroman napredak u svijetu kripto domena. Blockchain domene su u biti paketi pametnih ugovora kodiranih na blockchainu i mogu raditi kao registar za adrese kripto novčanika, povezujući kripto adrese s imenom, ili mogu usmjeravati korisnike na sadržaj hostan na blockchain mreži, djelujući slično kao web stranica. 

To kripto domenama daje jedinstvenu mogućnost da budu višenamjenske i otporne na cenzuru budući da se web stranice smještene na decentraliziranoj mreži ne mogu zatvoriti ili cenzurirati, što je veliki korak prema udaljavanju od ovisnosti o tehnološkim divovima kao što su Google i Amazon. To će također učinkovito spriječiti gušenje inovacija i slobode govora kao što smo vidjeli da se dogodilo prošle godine sa zabranom društvenih mreža kao što je Parler i vidjeti da su bezbrojni YouTube kanali i Twitter računi cenzurirali iz ovog ili onog razloga.

Također, moguće je izgraditi programe na domeni te ih pokrenuti kao aplikacije te izgraditi softver koji može komunicirati i integrirati se s njima, što ih čini daleko svestranijim od tradicionalnih domena.

Kripto domene su u posljednje vrijeme bile prilično popularne i to s dobrim razlogom. U ranoj “dotcom” fazi, ljudi bi kupovali imena web stranica i prodavali ih tvrtkama za apsolutno bogatstvo. Na primjer, “car insurance” domena je prodana za gotovo 50 milijuna dolara. Sada vidimo sljedeću fazu te revolucije s velikim tvrtkama poput Budweisera, najveće svjetske pivske tvrtke koja je kupila kripto domenu beer.eth za oko 100 tisuća dolara. Mnogi ulagači i špekulanti pokušavaju pokrenuti ovaj trend i kupiti imena domena .crypto i .eth nadajući se da će ih prodati za veliki novac jer sve više tvrtki počinje shvaćati korisnost koja stoji iza blockchain domena. 

Kako funkcionira Unstoppable Domains?

Kao što je spomenuto, blockchain domene nisu pohranjene na poslužitelju kao tradicionalne domene, one se drže u javnom registru na javno dostupnim blockchainovima. Suosnivač Unstoppable Domains Brad Kam sažima to opisujući kripto domene kao “korisničko ime za kripto”. Korisnici mogu birati između bilo koje dostupne kripto domene koja u biti može biti bilo koje ime ili riječ i nakon koje slijede: .crypto, .zil, .coin, .wallet, .bitcoin, .x, .888, .nft, .dao i .blockchain. 

Unstoppable Domains trenutno podržavaju preko 240 različitih tokena s tisućama ERC20 i BSC tokena koji su automatski također podržani. Činjenica da na jednoj domeni možete imati povezane adrese s više blockchainova velika je promjena u sektoru. Cijeli popis podržanih sredstava može se pronaći ovdje. Kripto domene će također postati sve raširenije kako blockchain igrice rastu u popularnosti jer se svi oni NFT-ovi koje možete zaraditi, kupiti i stvoriti mogu identificirati u igri i unutar metaverzuma s vašom kripto domenom koja djeluje kao vaše ime.

Lak proces kupnje kripto domene

Tim u Unstoppable Domainsu učinio je cijeli proces jako lakim. Sami smo prošli kroz proces kupnje i setupa svoje kripto domene i sve je jako jednostavno. Sve što trebate učiniti je potražiti naziv domene koju želite i provjeriti je li dostupna. Raspon cijena domena je izrazito velik, a kreće se između 10 i par desetaka (čak i stotina) tisuća dolara ovisno o tome koliko je riječ popularna. Prednost ovog tipa domena je ta da jednom kada platite, domena je vaša zauvijek.

Izvor – UD webstranica

Naknade

Nakon što kupite naziv svoje domene, morat ćete platiti mrežnu naknadu za izradu naziva domene, odnosno mintanje NFT-a. Kako su naknade na Ethereum mreži izrazito visoke, tim iz Unstoppable Domainsa udružio se s Polygonom kako bi podržao mintanje bez naknade.

Korisnici mogu odabrati svoju blockchain domenu na Ethereum mreži ili besplatno na mreži Polygon. Osim cijene za kupnju naziva domene i troška gasa za njegovu izradu ako odaberete Ethereum, nema mjesečne pretplate, obnove ili bilo koje druge naknade koje ćete morati platiti.

Unstoppable Domains prihvaća plaćanja kreditnom karticom, PayPal-om i naravno kriptovalutama. Ako želite platiti kriptovalutama, morate povezati kripto novčanik pomoću Metamask, MyEtherWallet, Coinbase Wallet ili Wallet Connect koji radi s desetcima novčanika kako bi povezali svoj novčanik s Unstoppable Domains i odobrili transakciju mintanja. Za korisnike koji se odluče kovati na Polygonu, a nisu već postavili svoj Metamask da podržava Polygon mrežu, moraju prvo dodati Polygon Network na svoj Metamask, a kako to napraviti možete vidjeti ovdje.

Dodajte svoje tokene

Ovdje stvari postaju stvarno zanimljive i korisne. Korisnici mogu unijeti neke od svojih kripto adresa kako bi ih povezali s imenom domene. Možete koristiti isti naziv domene za depozit Bitcoina u Exodus novčanik, a Ethereum na Ledger ili adresu neke kripto burze, itd. Jedino morate provjeriti podržava li vaša kripto burza slanje putem kripto domene i imajte na umu “memos” ili ID oznake potrebne ako koristite adresu burze.

Izgradite i povežite web stranice

Ista domena koju korisnici koriste za primanje kriptovaluta također im omogućuje izgradnju, povezivanje i integraciju web stranica i aplikacija povrh domene. Sve ovo zvuči prilično tehnički, ali tim u Unstoppable Domainsu zapravo je pružio neke sjajne alate i predloške za početak koje svatko može koristiti. Trenutno nude besplatne predloške za sljedeće kategorije: “Osobna upotreba”, “Stranica za prodaju”, “Dolazi uskoro” i “Blog”

Prilikom izrade web stranice, Unstoppable Domains će pohraniti vašu domenu na decentraliziranoj mreži za pohranu InterPlanetary File System (IPFS). Napredni korisnici mogu izgraditi stranicu od nule i ručno povezati IPFS putem korisničkog sučelja Unstoppable Domainsa.

Decentralizirane web stranice izgrađene na blockchainu izvorno su vidljive u web preglednicima Brave i Opera ili putem Chromea, Firefoxa i Edgea za korisnike koji instaliraju proširenje preglednika Unstoppable Domains.

Koliko su kripto domene sigurne?

Prema stručnjacima, potpuno sigurne. Nakon što ste mintali ime svoje domene, ime se nalazi u vašem kripto novčaniku. Nitko vam ga nikada ne može uzeti i imate 100% vlasništvo nad njim doživotno, osim ako ga ne odlučite prodati ili pokloniti. Kripto domene sigurne su kao i sama blockchain mreža.

Zaključak

Ako kripto dostigne mainstream usvajanje, a Web 3.0 je izgrađen na blockchainu, vjerojatno će svi jednog dana imati ime blockchain domene povezano s njima, slično tome kako gotovo svi danas imaju telefonski broj ili adresu e-pošte. Ove blockchain domene će vjerojatno postati naši identiteti u metaversima i online te mogu postati glavni način na koji tvrtke prikupljaju plaćanja. Umjesto unosa podataka o kartici na web stranici kao što je danas s bilo kojim web shopom, moguće je da ćemo svi jednog dana poslati plaćanja u digitalnoj valuti. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X