VeChain Project Review

0

Procjenjuje se da globalna supply chain management industrija vrijedi oko 16 milijardi dolara u 2021. Iako o njoj ovisi cijela svjetska ekonomija, s toga je njena važnost znatno veća od njene tržišne vrijednosti. Situacija izazvana koronavirusom istaknula je mnoge slabosti trenutnog globalnog supply chain sustava. Postoji kripto projekt koji već godinama radi na poboljšavanju istoga. U današnjem članku donosimo vam detalje o VeChain projektu.

Što je VeChain?

VeChain je ponudio zanimljiv način upotrebe blockchain tehnologije. Projekt je pokrenut 2015. godine, a fokusiran je na poslovne aplikacije, prvenstveno na polju logistike kroz upravljanje supply chainom koje omogućuje praćenje, kontrolu kvalitete, upravljanje zalihama i još mnogo toga. VeChain mainnet je pokrenut još u lipnju 2018., a projekt je od tada znatno napredovao, dovodeći mnoge partnere u svoj ekosustav. Upravo su partnerstva pokazatelj važnosti ovog projekta.

Postao je dio programa inkubacije Price Waterhouse Cooper, radi na proof-of-conceptu s BMW-om i Renaultom, a nedavno se udružio s australskim vinarima Penfolds kako bi pružio dokaz autentičnosti vina koja se isporučuju u Kinu. Ovo je samo mali pregled partnerstva, detaljnije ćemo o ovome kasnije u članku.

Tijekom 2019. dogodio se događaj koji je zabrinuo investitore u projekt. U hacku je ukradeno VET tokena vrijednih oko 6,5 milijuna dolara. Ali projekt se pokazao kao ozbiljan jer je brzo sanirao štetu te se ništa slično nije ponovilo do sada.

Projekt VeChain nastavio je rasti ​​unatoč tome, donoseći nova partnerstva, nove pilot programe i stalni rast u poslovnom sektoru. To se još nije potpuno odrazilo na cijenu tokena, ali ukazuje na povećano usvajanje, što bi se na kraju trebalo odraziti na cijenu VET-a.

Proof of Authority 1.0 i 2.0

VeChain radi na modelu konsenzusa Proof of Authority (PoA) koji zahtijeva ovlaštenje nodeova prije nego što mogu sudjelovati u konsenzus procesu na blockchainu. Nakon što node postane ovlašten, pridružuje se grupi drugih ovlaštenih nodeova i svaki ima jednake šanse objaviti nove blokove i primiti nagrade. U ovom sustavu bogati nodeovi nemaju prednosti i nema poticaja da se nodeovi međusobno natječu i da koriste ogromne količine resursa. PoA sustav također donosi učinkovito korištenje propusnosti blockchaina, što dovodi do većeg broja transakcija u sekundi i povećava skalabilnost mreže.

Iako PoA ima očite prednosti, a VeChainThor blockchain djeluje učinkovito i sigurno, postoje i ograničenja za ovu metodu konsenzusa. Jedno od ograničenja je nemogućnost sprječavanja da node manipulira cijelim sustavom kada ima pravo dodati novi blok. Međutim, postoje načini na koje blockchain može pratiti bilo kakvo loše ponašanje i kasnije ga koristiti kao dokaz protiv nodea. 

Zbog ovih ograničenja VeChain Foundation radi na sljedećoj generaciji Proof of Authority konsenzusa, a nazivaju ga jednostavno “PoA 2.0”. Ova nova verzija PoA pružit će mreži stabilnost i sigurnost potrebnu za podršku rastućem broju slučajeva poslovne upotrebe. Prema VeChain whitepaperu, novi PoA 2.0 isporučit će:

  • Apsolutnu konačnost (ili sigurnosno jamstvo) za blokove i transakcije;
  • Značajno smanjenje rizika privremenog prekida rada platforme, što će rezultirati boljom stabilnošću blockchain usluge;
  • Brže konvergirajuća vjerojatnost konačnosti, što će rezultirati bržom potvrdom transakcije za aplikacije.

Krajem 2020. godine, projekt VeChain najavio je da je blizu isporuke poboljšanog Proof-of Authority 2.0 i da će se pokrenuti testne mreže tijekom 2021. godine, što se i dogodilo.

VeChain governance i VeVote

Nedavno je VeChain također ažurirao svoj governance model kako bi zadovoljio potrebe velikih poduzeća, regulatora i vlade, zadržavajući pritom svoju sposobnost skaliranja. Novi sustav objavljen je 11. studenog 2019. godine, a VeChainu daje fleksibilan governance model koji će omogućiti brze promjene po potrebi.

Revidirana Povelja o upravljanju VeChainom uključuje sljedeće izmjene Statuta:

  • Određen je opseg temeljnih tema za koje je potrebno glasovanje svih dionika
  • Redefinirali su kategorije dionika s pravom glasa na: Authority Masternode, Economic X Node i Economic Node
  • Prilagođen je model glasačkog tijela prema novoj kategorizaciji dionika
  • Pojednostavljen postupak glasovanja svih dionika

Osim toga, VeChain je predstavio i platformu VeVote kao način povećanja governance transparentnosti. VeVote je decentralizirana platforma za glasovanje i usvojena je 13. prosinca 2019. glasovanjem governance odbora.

Tokenomija VET-a i VTHO-a

VeChain je tip blockchaina koji koristi ekonomski model s dva tokena kako bi izbjegao povećanje troškova transakcija kada vrijednost tokena raste. U slučaju VeChaina, postoji VET token koji se koristi za špekulacije i governance blockchainom. VET token se također koristi za staking i generiranje VTHO tokena.

VTHO (VeChain Thor) tokeni koriste se za plaćanje naknada za transakcije, pri čemu je zadana naknada za transakciju jednaka 21 VTHO. Korisnici mogu povećati broj VTHO plaćenih za transakciju kako bi povećali njen prioritet na mreži. VTHO tokeni mogu se kupiti na kripto burzama ili se mogu generirati stakeanjem VET-a u walletu. Oba se tokena drastično razlikuju u smislu funkcije koju obavljaju, ukupne količine i inflacije.

Izvor: VeChain Web

Korištenjem ovakvog dualnog modela tokena, mrežne naknade se drže neovisnima od potencijalne nestabilnosti cijene VET tokena, što pak čini blockchain prikladnijim za poslovne primjene. Korisnici koji odluče držati VET u novčaniku s vremenom će generirati VTHO, što im u osnovi omogućuje besplatne transakcije. Jedna nuspojava ovoga je da bi trebao povećati potražnju za VET-om kako raste upotreba mreže.

Osim generiranja malih količina VTHO-a, moguće je generirati mnogo veće količine pokretanjem nodeova za podršku mreži. Postoje tri vrste čvorova u upotrebi, a svaki zahtijeva znatnu količinu VET-a. Vrste nodeova su: Authority node, Economic node i X-Economic node.

VeChain partnerstva

VeChain prepoznaje važnost postojanja uspostavljene baze poslovnih klijenata te je s tim na umu bio vrlo aktivan u stvaranju velikih partnerstava. Postoji najmanje 40 velikih partnera s kojima VeChain radi na pilot projektima, a svaki od njih mogao bi dovesti do šireg usvajanja blockchaina u svojoj industriji. Konstantno se stvaraju nova globalna partnerstva.

Neki od tih partnera su: Price Waterhouse Cooper, Walmart China, BMW, Renault, LVMH Group, NTT Docomo i nedavno vodeći australijski proizvođač vina Penfold’s.

Izvor: VeChain Web

Ukrcavanje novih partnera i klijenata VeChain rješava prilično glatko budući da rade na modelu Blockchain-as-a-Service i postavljaju svu infrastrukturu za klijente, uključujući sve potrebne prilagodbe. Upravo je ovaj model omogućio VeChainu partnerstvo s tako širokom i raznolikom skupinom industrija.

Svako od ovih partnerstva je taktičko. Tako je partnerstvo s PwC-om omogućilo je VeChainu pristup mnogim tvrtkama diljem Kine i jugoistočne Azije.

S LVMH-om (Moët Hennessy Louis Vuitton), VeChain razvija sustav koji prati luksuznu robu ograničenog izdanja. Falsifikacija ovakvih vrsta proizvoda rašireno je, osobito u Kini i jugoistočnoj Aziji. Uz široku ponudu luksuzne robe LVHM-a, ovo je savršeno partnerstvo.

VeChain je također surađivao s DNV GL na povećanju transparentnosti proizvoda pri njegovom putu od tvornice ili farme do potrošača. U ovom partnerstvu, VeChain je razvio rješenje digitalnog osiguranja porijeklo proizvoda zasnovano na blockchainu koje su nazvali MyStory.

Pomoću ovog dAppa potrošači mogu saznati “priču” o boci vina od vinograda, do punionice, distribucije i na kraju, polica trgovina. Sve se to postiže jednostavnim skeniranjem QR koda na boci vina.

Još jedno vrijedno partnerstvo je partnerstvo s kineskim proizvođačem automobila BYD, gdje je VeChain radio na dokazu koncepta za rješavanje neravnoteže emisije ugljika. Ovo partnerstvo radi na razvoju dAppa koji će pratiti i bilježiti podatke o emisijama ugljika milijuna automobila, autobusa, vlakova i drugih vozila u javni VeChain blockchain.

Nedavno je Vechain bio aktivan zdravstvenom sektoru. Dodavao je bolnice i pratio upravljanje rizikom od infekcije u vezi s pandemijom COVID-19. Nije iznenađujuće što ta partnerstva pomažu VeChainu u rastu, iako je i dalje dosta manji od velikih igrača poput Ethereuma i Solane, koji imaju razvijenije dApp ekosustave.

Tim iza projekta

Primarna pokretačka snaga usvajanja VeChaina i VET tokena je VeChain Foundation, organizacija osnovana u Singapuru koja upravlja i održava projekt, njegov razvoj i promociju. Zakladom upravlja Upravni odbor, koji se bira svake dvije godine, a trenutno ga predstavljaju osnivači projekta.

Sunny Lu je izvršni direktor VeChaina i jedan od osnivača VeChaina. Prije nego što je osnovao VeChain, bio je CIO u Louis Vuitton China. Ima više od desetljeća iskustva radeći za tvrtke Fortune 500 na izvršnim IT pozicijama.

Jay Zhang bio je financijski direktor u VeChainu, a također je i suosnivač projekta. Zbog hakiranja koje se dogodilo u prosincu 2019., za što je prihvatio punu odgovornost, navodno je odstupio od svoje uloge financijskog direktora, iako ga web stranica VeChain i dalje navodi kao financijskog direktora projekta. Prije rada u VeChainu bio je zaposlen u Deloitteu, a prije toga je proveo više od desetak godina u PwC-u.

Kevin Feng partner je u VeChainu i djeluje kao glavni izvršni direktor projekta. U VeChain je došao s preko 12 godina iskustva rada u PwC-u. Njegova stručnost je u osiguranju rizika i kibernetičkoj sigurnosti, a on je bio pokretačka snaga razvoja PwC-ovih blockchain usluga.

Jianliang Gu je glavni tehnički direktor u VeChainu, dolazi iz TCL & Alcatelovog centra za istraživanje i razvoj, ima više od 16 godina iskustva u razvoju mobilnog hardvera i softvera. Skupio je preko 100 patenata u području mobilne komunikacije.

VeChain ima velik tim u odnosu na većinu blockchain projekata. Sastoji se od oko 100 ljudi, većinom developera.

Potencijal VeChaina 

Iako VeChain cilja na nekoliko različitih tržišta, njegov glavni fokus ostaje na upravljanju supply chainom i logističkoj industriji. Također je razvijala svoju funkcionalnost pametnih ugovora i nastoji isporučiti rješenja za Internet of things.

Usredotočenost na industriju supply chaina ima smisla jer je riječ o masivnoj industriji s više milijardi dolara koja može imati ogromnu korist od dodavanja blockchain tehnologije. VeChain je već sklopio pozamašan broj partnerstava s luksuznim markama kako bi razvio sustave praćenja putem blockchaina koji će služiti za očuvanje autentičnosti proizvoda, bilo da se radi o luksuznim torbicama, vrhunskim vinima ili povijesti servisa za automobile.

Jedna od ključnih stavki za izvedbu ovoga je VeChain NFC čip. Ovaj sićušni čip može biti ugrađen u bilo koji proizvod, a potrošači tada mogu skenirati proizvode svojim pametnim telefonom kako bi potvrdili njihovu autentičnost. Krivotvorenje luksuzne robe veliki je globalni problem, a neke procjene tvrde da globalno krivotvorenje utječe na robu vrijednosti oko 1,2 bilijuna dolara godišnje.

Još jedan sektor u kojemu se VeChain može istaknuti kao lider je medicinski sektor. VeChainovu tehnologiju praćenja sada koriste brojne bolnice i druge medicinske ustanove. Također ulazi u prehrambenu industriju jer se njegova tehnologija može koristiti za provjeru svježine visoko kvarljivih proizvoda, poput morskih plodova.

Začudo, najveća konkurentna prijetnja za VeChain nisu drugi blockchain projekti, iako postoji određena konkurencija iz tog sektora, već tradicionalnih tvrtki.

Sve u svemu, VeChain je definitivno jedan od kripto projekata s najboljom mrežom partnerstava te najvećom primjenom u tradicionalnim industrijama. Također, njegov tim pun je iskusnih stručnjaka iz različitih industrija, a ovo bi moglo potpomoći daljnje usvajanje VeChaina od strane globalnih kompanija. Jedino ostaje vidjeti kako će se ovo dugoročno odraziti na cijenu VET-a te hoće li uspjeti ući u top 10 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Ovo nije financijski savjet, članak predstavlja viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve potencijalne gubitke nastale zbog povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X