Velika migracija minera iz Kine, gdje odlaze?

0

Teksas je postao popularno odredište za migraciju kripto minera koji bježe iz Kine uslijed pojačanih propisa državne regulatorne agencije. Kina je zabrinuta da Bitcoin mining ima negativan učinak na energetski bogate regije zemlje zbog velike potrebne količine energije za mining operacije.

Kina se kreće prema nacionalnoj zabrani kripto rudarenja

Prema CNBC-u, iako globalna raspodjela brojeva rudarske snage za 2021. godinu još nije zabilježena, procjene pokazuju da se do 75% svjetskog Bitcoin mininga obavlja u Kini. Rudarstvo je koncentrirano u četiri glavne provincije: Unutarnja Mongolija, Sečuan, Junan i Xinjiang. Za Bitcoin mining, Xinjiang i Unutarnja Mongolija koriste postrojenja za ugljen na tom području, dok Sichuan i Yunnan koriste hidroenergetske izvore. Vlada je već zatražila da kripto rudari u tim regijama zajedno s Qinghaiem prestane s radom.

Na ničije iznenađenje, ove zabrane već su stvorile puno problema. Jedno od tih pitanja je pad globalnog hash ratea što daje vrijednost globalnoj moći Bitcoin mreže. Ranije 2021., prosječni mjesečni udio Kine u globalnom hasha rateu je bio 65%. Izvještaj pokazuje da je samo Xinjiang činio 36% globalnog mininga. Iako se Bitcoin do sada pokazao otporan na ove padove hash ratea, zabrane se nastavljaju.

Sljedeće pitanje koje su svi vidjeli da dolazi bila je mogućnost da neki mineri ignoriraju zahtjeve i nastave mineati. To je posebno važno pitanje u Yunaanu, a lokalne su vlasti prijetile da će isključiti struju onima koji nastavljaju djelovati mimo zakona. Kineske zabrane rezultat su vladinih obećanja da će do 2060. Kina postati “carbon neutral”.

Bitcoin mineri pronalaze novi dom u Teksasu

Za one koji poštuju kineski zakoni žele nastaviti s radom, potrebna je promjena mjesta poslovanja. Teksas je postao “go-to” mjesto za ove raseljene rudarske operacije s tvrtkama kao što su Bitmain, Blockcap, Argo Blockchain i Great American Mining, za koje se govori da su samo neke od kompanije koje su migrirale u Teksas. CNBC je procijenio da bi više od 50% ukupnog hash ratea iz Kine moglo na kraju završiti u Teksasu.

Prema Didaru Bekbauovu, osnivaču Xivea, egzodus je već u tijeku i mogao bi biti velika promjena za Teksas.

“Teksas ne samo da ima najjeftiniju električnu energiju u SAD-u, već je i najjeftiniju u svijetu.”

Također je izjavio da je osnivanje mining tvrtke jednostavno i samo treba “malo” kapitala.

“Ako imate 30 milijuna dolara, 40 milijuna dolara, možete biti glavni rudar u Sjedinjenim Državama.”

Ostale prednosti koje Teksas pruža su rastuća infrastruktura zasnovana na obnovljivim izvorima energije i političari koji podržavaju kriptovalute. Neki od tih političara, poput guvernera Grega Abbotta, čak su i zabilježili da podržavaju Bitcoin mining. Vjeruje da bi to mogla biti vrijedna industrija za SAD.

Vidjet ćemo hoće li ovo imati velik utjecaj na cijenu Bitcoina, ali jedna od činjenica na koje nitko ne gleda je ta da se u Kini nužno ne nalazi postotak hash ratea koji izvještaji pokazuju. Mineri kako bi povećali zaradu udružuju se u mining poolove kojima je središte u kini. Stoga se za dosta Bitcoin minera koji su van Kine računa kao da su tamo zbog njihovog sudjelovanja u mining poolovima.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X