Visokim dužnosnicima zabranjeno trgovanje kriptovalutama

0

Američka središnja banka (skraćeno FED) odobrila je amandman na Uredbu kojom se visokim dužnosnicima zabranjuje trgovanje kriptovalutama, dionicama i obveznicama.

Prema novoj, izmijenjenoj uredbi, visoki dužnosnici FED-a neće moći kupovati, posjedovati ili prodavati pojedinačne dionice, obveznice i druge državne vrijednosne papire, fondove sektorskih indeksa, stranu valutu i kriptovalute.

Prije nego što je izmijenjena, uredba je objavljena još u listopadu 2021. godine i u to vrijeme nije pokrivala kriptovalute. Prema priopćenju Federalnog odbora za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), većina ograničenja na snagu treba stupiti 1. svibnja 2022. godine.

Zabrana se odnosi na visoko pozicionirane članove FOMC-a (Savezni odbor za otvoreno tržište koji određuje kamatne stope i definira financijsku politiku), predsjednike regionalnih podružnica FED-a i mnoge druge dužnosnike, uključujući menadžere za trgovanje obveznicama i zaposlenike FED-a koji prisustvuju sastancima odbora za monetarnu politiku. Uredba o zabrani trgovanja kriptovalutama također se odnosi i na supružnike te djecu zaposlenika.

Zabrana trgovanja kriptovalutama obuhvaća sve zaposlenike FED-a

Iako će se u početku ova uredba primjenjivati ​​samo na više rukovodeće osoblje FED-a, središnja banka istaknula je da očekuje da će na kraju obuhvatiti sve zaposlenike.

Zabrana je uslijedila nakon prošlogodišnje javne kontroverze potaknute izvještajima i infomacijama da je nekoliko dužnosnika središnje banke trgovalo dionicama i dioničkim fondovima prije FED mjera za održavanje gospodarstva na površini tijekom krize uzrokovane pandemijom Covid-19.

U to su vrijeme Federalne rezerve pozvale na politiku sniženih kamatnih stopa i velike kupnje obveznica, a pod medijskim povećalom bili su predsjednik Dallas Fed-a, Robert Kaplan i predsjednik Boston Fed-a, Eric Rosengren.

Uredba “ima za cilj ojačati povjerenje javnosti u nepristranost i integritet rada (FED) te spriječiti mogućnosti bilo kakvog sukoba interesa”, stoji u priopćenju FOMC-a.

Sukladno ovoj zabrani, dužnosnici koji trenutno imaju ulaganja na burzi imat će rok od godinu dana da se iz istih povuku. Dužnosnici koji namjeravaju ulagati u neku imovinu na burzi morat će obavijestiti FOMC čak 45 dana ranije, uz dogovor o zadržavanju ulaganja najmanje godinu dana.

Kongres također priprema zasebnu mjeru za zabranu držanja pojedinačnih dionica članovima zakonodavnog tijela, ali službeno ti propisi još nisu objavljeni.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X