Vitalik oštro kritizira DEFI sektor

0

Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma (ETH), ponovno je na Twitteru upozorio na pretjeran bullish segment u sektoru decentraliziranih financija (DeFi), uspoređujući ekonomiju yield farminga tokena s tiskanjem novca od strane Federalne rezerve.

Yield farming – osiguravanje likvidnosti kako bi se zaradile kamate u obliku tokena strelovito je obuzelo kripto zajednicu i potaknulo procvat DeFi-a.

Osnivač Ethereuma skeptičan je oko DEFI hype-a

Međutim, Buterin je naglasio agresivnu inflaciju količine mnogih upravljačkih tokena, rekavši da to vrši pritisak na cijenu kriptovaluta koje se konstantno “tiskaju” kako bi isplatili pružatelje likvidnosti.

“Ozbiljno, ogroman obim kriptovaluta koje treba nonstop tiskati da bi se pružateljima likvidnosti plaćalo u “sustavima” koji nude prinos od 50-100% godišnje putem yield farminga čini da kripto tržište podsjeća velike nacionalne centralne.”

Buterin nije sam u osudi ovih inflatornih aspekata DeFi sektora, a član kripto zajednice ‘Larrypc’ yield farming uspoređuje s “golemom Ponzi shemom“.

Nisu svi stručnjaci skeptični. Investitor David Lach izjavio je kako te “tiskane” kriptovalute ne treba gledati kao nove kriptovalute (poput BTC-a, ETH-a itd.), jer je u tom slučaju DeFi sektor uistinu sulud. Ali ako se gledaju kao kapital za nove kripto startupove / projekte koji generiraju novčane tokove, to nije toliko ludo. Uvijek će biti novih startupa sa stvarnim potencijalom na kripto tržištu.

Buterin se usprotivio ovome te je rekao kako ne vidi “ostvariv put” da mnogi od tih projekata generiraju novčani tok, ističući potrebu za aplikacijama koje generiraju naknade za dugoročno održavanje projekta:

“Do sada je jedina strategija za stvaranje dugoročnih naknada koju vidim neka vrsta čudnog financijskog napada kojim se pribavlja likvidnost i krade mrežni učinak od Uniswap-a. Pesimističan sam prema toj strategiji.”

Preko 7 milijuna dolara potrošeno u troškovima transakcija na Uniswap-u

Buterinovi komentari dolaze nakon što je decentraliziranoj kripto burzi i yield farming platformi SushiSwap naglo porasla popularnost tijekom vikenda zahvaljujući agresivnoj strategiji distribucije upravljačkih tokena namijenjenoj poticanju akvizicije ranih korisnika, s deset puta višom osnovnom stopom od 100 SUSHI-ja po bloku koja se isplaćuje pružateljima likvidnosti.

Mahnitost yield farminga iznova je potaknula zabrinutos oko sposobnosti skaliranja Ethereuma, a složena izvršenja pametnih ugovora podržavaju transakcije mnogih DeFi projekata što rezultira iznimno visokim troškovima za obavljanje osnovnih transakcija.

Decentralizirana kripto burza (DEX) za ERC-20 tokene, Uniswap, pojavila se kao najveći izvor naknada za gas na Ethereum platformi s otprilike 7 milijuna dolara naknada tijekom samo proteklih mjesec dana.

Kakvo je vaše mišljenje o DEFI sektoru, je li to zaista revolucionaran dio blockchain svijeta ili još jedan od balona koji će se ubrzo ispuhati?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X