Vitalik otkrio “moguć” ETH 2.0 roadmap

0

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin iznio je svoju viziju “mogućeg roadmapa” za Eth2, predstavljajući budućnost u kojoj najveća platforma za pametne ugovore može povećati svoju skalabilnost dok ispunjava visoke standarde za decentraliziranost i otpornost na cenzuru.

U postu od ponedjeljka pod naslovom “Endgame”, Buterin je predstavio misaoni eksperiment kako se prosječni veliki blockchain koji je definiran vrlo visokom frekvencijom blokova, velikom veličinom bloka i tisućama transakcija u sekundi, još uvijek može smatrati dovoljno trustless i otpornim na cenzuru. Očigledan kompromis za ovu razinu skalabilnosti je centralizacija proizvodnje blokova. Buterinova rješenja, kako su predstavljena u članku, ne bave se problemom centralizacije, ali ipak pružaju putokaz za implementaciju.

S obzirom na rješenja, Buterin je predložio “drugu razinu stakinga, s niskim zahtjevima za resursima”, za provođenje validacije distribuiranog bloka. Također, aludirao je an to da treba “uvesti ZK-SNARKS kako bi korisnici mogli izravno (i jeftino) provjeravati valjanost bloka”.

S ovim ažuriranjima, “dobivamo blockchain u kojem je proizvodnja blokova još uvijek djelomično centralizirana, ali je provjera valjanosti blokova trustless i vrlo decentralizirana, a specijalizirana anticenzurna magija sprječava proizvođače blokova da cenzuriraju”, objasnio je Buterin. Buterin je rekao da će proizvodnja blokova ostati centralizirana čak i uz implementaciju takozvanih “rollupova”, koji su layer 2 rješenja koja izvršavaju transakcije izvan glavnog Ethereuma lanca. 

“Nijedan pojedinačni rollup ne uspijeva procesirati ni blizu većinu aktivnosti Ethereuma. Umjesto toga, svi oni mogu provesti najviše nekoliko stotina transakcija u sekundi”, rekao je. 

Suosnivač Ethereuma zaključio je da postoji velika vjerojatnost da će proizvodnja blokova završiti centralizirano bez obzira na put prema skalabilnosti kojim mreža ide. Prednost Ethereumovog roadmapa usmjerenog na rollupove je to što je otvoren za sve ishode u budućnosti, rekao je.

Uzbuđenje oko Ethereuma raste od studenog 2020. kada je protokol prvi put krenuo u svoj očekivani prijelaz na proof-of-stake. Dugo očekivani London hard fork, koji stavlja ETH na pravi put da postane deflacijska imovina, implementiran je u kolovozu ove godine. Hard fork je uveo EIP-1559, čiji je cilj reformirati naknade za transakcije na Ethereumu. Od implementacije London hard forka, burnano je preko 1 milijun Ethereuma.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X