Vitalik: “Token governance sputava DeFi sektor”

0

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin govorio je o DeFi governanceu zasnovanom na tokenima, sugerirajući da su postojeći mehanizmi glasovanja pogrešni i da bi mogli spriječiti DeFi sektor da ostvari svoj puni potencijal.

U podužem postu na blogu objavljenom 16. kolovoza Buterin je izjavio kako se kripto zajednica treba “udaljiti od glasanja tokenima kakvo postoji u sadašnjem obliku”.

Problem token governancea u DeFi sektoru

Trenutno većina projekata iz DeFi sektora ima značajku upravljanja nadogradnjom protokola, izdavanjem nagrada i drugim aspektima izbora za upravljanje gdje se gledaju glasovi raspodjeljuju među token holderima prema broju tokena koji posjeduju. Međutim, mnogi su projekti naišli na kritike jer su omogućili da u njihovom procesu glasovanja dominiraju whaleovi koji drže ogromne količine governance tokena, dopuštajući im da glasaju u prilog svojim osobnim interesima.

Buterin je istaknuo dva pitanja koja se odnose na governance zasnovan na tokenima, naglašavajući rizik od neusklađenosti poticaja među članovima zajednice, te njegovu ranjivost na „kupnju glasova“ i „otvorene napade“ koji utječu na ishod glasovanja u protokolu. On je dodao:

“Najvažnija stvar koja se danas može učiniti je odmak od ideje da je glasovanje tokenima jedini legitimni oblik decentraliziranog upravljanja.”

Buterin je primijetio rasprostranjenost “razdvajanja”, pri čemu se može postići “kupnja glasova”, a governance sustavima može se manipulirati zaduživanjem na kripto kolateralima i korištenjem posuđene imovine za glasovanje. U kontekstu razdvajanja, “zajmoprimac ima moć upravljanja (governancea) bez ekonomskog interesa, a zajmodavac ima ekonomski interes bez ovlasti upravljanja”, dodao je.

Koje su alternative prema Vitaliku?

Gledajući dalje od governancea zasnovanog na tokenima, Buterin se zalagao za istraživanje upravljačkih sustava temeljenih na „Proof-of-Humanity“. U takvom protokolu se jedan glas dodjeljuje svakom korisniku protokola. Buterin je također ponudio “Dokaz o sudjelovanju” kao moguće rješenje, gdje je glasanje ograničeno na korisnike protokola koji su pridonijeli radu u korist projekta ili njegove zajednice, sugerirajući da se glasačka prava mogu isključivo distribuirati na adrese koje dovrše određeni zadatak.

Suosnivač Ethereuma također je predložio kvadratno glasovanje, gdje je moć jednog glasača proporcionalna kvadratnom korijenu ekonomskih resursa koji su posvetili odluci. Ovo bi moglo ponuditi jedinstvena rješenja za decentralizirani governance. On također predlaže pristup “kože u igri” koji pojedine birače čini odgovornima za njihove odluke, navodeći:

“Token governance ne uspijeva, iako su glasači kolektivno odgovorni za svoje odluke (ako svi glasaju za užasnu odluku, svi tokeni padaju na nulu), svaki birač nije pojedinačno odgovoran.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X