Prva transakcija

U ovom dijelu ćemo raditi prvu transakciju! Kao što je u prethodnim koracima rečeno, ta transakcija će biti s Bitkonan mjenjačnice na Bread Wallet. Razlog iz kojeg radimo taj prijenos je zbog toga što želimo proći cijeli “financijski krug” od kupovine do slanja bitcoina. No ukoliko ste više zainteresirani za trgovanje samim kriptovalutama, tada svoje bitcoine ili litecoine možete ostaviti i na mjenačnici kako bi mogli trgovati. Općenito pravilo u kripto svijetu je da ukoliko ne kontrolirate privatne ključeve kroz svoj kripto novčanik, to znači da zapravo i niste u potpunoj kontroli svojih bitcoina već su oni unutar vašeg računa na mjenjačnici. Sa druge strane, ukoliko želite trgovati, tada morate svakako biti prisutni na mjenjačnici i imati sredstva sa kojima trgujete. Bitkonan je iznimno sigurna platforma i do sad nisu imali incidente ili hakerske napade koje nisu rijesili, a posluju već 5 godina. S time na umu, jedan dio bitcoina sa kojima možda odlučite trgovati, možete ostaviti na walletu koji je asociran uz vaš račun na samoj mjenjačnici.

Za početak preporučamo pregled i opis bitcoin transakcija radi boljeg razumijevanja njihovih prednost spram tradicionalnih banaka: Bitcoin transakcije

Transakcija Bitkonan -> Bread wallet

Prva stvar koju morate učiniti je login na Bitkonan i na Bread Wallet (ili bilo koji wallet koji vi koristite privatno).

Krećemo od Bread walleta odnosno našeg digitalnog novčanika za kriptovalute kojeg smo opisali u prvom koraku ovog vodiča. Kako bi smo znali kamo trebamo poslati, trebamo našu wallet adresu. Koja je to adresa možemo saznati na Receive money -> Address. Prilikom kreiranja walleta u prvom koraku vodiča, on nam automatski stvara jednu adresu koja pripada samo nama. Vi naravno možete imati i više adresa, ali to je do vlastitih preferencija. Ono što nama treba je ta adresa pa ćemo ju kopirati kako bi ju zalijepili na Bitkonan.

Adresa za primanje BTC

Nakon što odemo na Bitkonan i tamo odabiremo opciju Withdraw -> Bitcoin. Otvara nam se forma u kojoj nas Bitkonan traži adresu na koju šaljemo i količinu koju šaljemo. Pod adresu stavljamo onu adresu sa walleta dok pod količinu stavljamo sav iznos koji imamo. Pritom treba paziti da je decimale počnu odvojene točkom, ne zarezom, jer će se u suprotnom dogoditi greška! Isto tako, obratite pozornost na transkacijske naknade ( Withdrawal fee) koji je trenutno na Bitkonan 0.002 BTC. Ova vrijednost u dolarima odnosno kunama varira ovisno o vrijednosti bitcoina na tržištu no potrebno je imat barem nešto veći iznos od transakcijske naknade kako bi uopće uspijeli povući svoje bitcoine.

Pritiskom na „Withdraw bitcoin“ Bitkonan će ispisati „Order Sent“ i automatski šalje odabrani iznos na zadanu adresu. Kroz nekoliko minuta, bitkonan će napraviti transfer na vašu adresu.

Ukoliko sada pogledate na Bread Wallet, vidjet ćete poslani iznos te bi on trebao biti označen kao Pending (dok rudari u blockchainu ne potvrde ovu transakciju). Dok blockchain mreža ne obavi bar jednu potvrdu (confirmation), ovaj iznos će ostat pending da bi naposljetku se prebacio u Received.

Primljena transakcija

Transaction history i confirmation

Kako bi pratili kontrolu nad transakcijama, na Blockchainu postoji opcija „My transactions“. Ako odmah nakon prebacivanja bitcoina pogledate transakcije, kraj Vaše transakcije pisati će „Unconfirmed Transaction!“.To je iz sigurnosnih razloga na cijelom sustavu. Naime svaka transakcija kada se obavi je vidljiva cijelom Bitcoin sustavu, ali da bi ona bila „valjana“, tj. da svi znaju da je ispravna a ne prevara, treba proći određeno vrijeme. To vrijeme se zove „Confirmation time“, i ako pratite, s vremenom transakcija će dobivati na broju potvrda (confirmova). Za obične korisnike to ne znači ništa posebno, međutim ako bi ta transakcija bila namijenjena burzi, ili bilo kojem sustavu gdje vi možete svojim plaćanje (ukoliko je lažno) ugroziti drugu osobu, ta institucija će čekati da transakcija ostvari određeni broj confirmova. Taj broj ovisi direktno o sustavu kojem je izvršeno plaćanje kako još ne postoji regulativa.

Ono što je ovdje bitno je ukoliko obavite plaćanje, a na ciljnom računu nema sredstva, to je vrlo vjerojatno jer mjesto na kojem se nalazi ciljni račun čeka određeni broj confirmova. Zato bez panike, to je normalno.

Jedan confirm može potrajati od 5 do 15 minuta, ovisno o zauzeću mreže, a npr. Burze obično čekaju barem 5 confirmova. Zato je važno da kada radite transakciju prije provjerite sve podatke, i zatim pratite confirmove  (ukoliko Vam je transakcija vremenski kritična). Što se tiče transakcija burza -> wallet i sličnih gdje samo želite „pospremiti“ sredstva i ne ih odmah koristiti, onda se ne morate brinuti.

3conf

Ovim korakom smo završili sve osnovne akcije nabave bitcoina.

Prethodni korak

X