Za Božić ističu Bitcoin futuresi vrijedni 2.3 milijarde dolara

0

Otprilike 2,3 milijarde dolara vrijednih futures ugovora za Bitcoin istječe na Božić, postavljajući pozornicu za iznimno volatilan kraj tjedna na tržištu kriptovaluta.

Hoće li trgovci u profitu prodavati Bitcoin za Božić?

U tweetu od ponedjeljka kripto analitičarska kompanija Skew izvijestila je da će u petak isteći futures ugovori u vrijednosti 102.200 Bitcoina, odnosno više od 2.3 milijarde američkih dolara.

Futures ugovori omogućavaju vlasnicima da kupuju ili prodaju Bitcoin po određenoj cijeni, koja je poznata kao “strike price”. Istek ugovora u petak ima znatne grupacije strike price-a oko cijene od 15.000 američkih dolara i cijene od 20.000 američkih dolara, prema Skewu.

Datum isteka ugovora Bitcoin featuresa se smatra volatilnim događajem za vodeću kriptovalutu jer, kako se bliži istek, imatelji prilagođavaju svoje ugovore. Trgovci koji su u profitu mogu odlučiti primiti isplatu i prodati kriptovalutu.

Poznato je da takvi događaji uzrokuju velike fluktuacije vrijednosti Bitcoina. Utjecaj futures ugovora na BTC cijenu obično postaje očigledniji otprilike jedan ili dva dana prije isteka.

Trgovanje kripto derivatima znatno je poraslo ove godine jer sve više trgovaca i institucionalnih ulagača traži dodatnu izloženost prema Bitcoinu, ali to je također način za hedge, odnosno zaštitu od pada/rasta cijene. Prošli tjedan platforma za kripto derivate Deribit počela je nuditi Bitcoin futurese sa strike price-om od 100.000 američkih dolara koja istječe 24. rujna 2021. Drugim riječima, ljubitelji Bitcoina koji misle da će kriptovaluta dosegnuti šestocifreni mjesečni snimak sada mogu uzeti tu okladu na terminskom tržištu.

Veliki igrači trebali bi održati Bitcoin cijenu visoko

Bitcoin se trenutno nalazi usred bullish tržišta koje velikim dijelom potiču institucionalni investitori i velike OTC (over the counter) transakcije. Čak i s očekivanom visokom volatilnošću pri isteku terminskih ugovora, velika je vjerojatnost da će Bitcoin i dalje biti dobro podržan institucionalnom potražnjom i porastom takozvanih nelikvidnih novčanika – tj. Adresa koje su poslale manje od 25% Bitcoina koje su ikad primile. Chainanalysis vjeruje da nelikvidni novčanici drže 77% od 14,8 milijuna izrudarenih Bitcoina koji nisu izgubljeni u međuvremenu.

Jeste li spremni za božićnu volatilnost Bitcoina, i koje cijene očekujete?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X