Zašto bi Ethereum uskoro mogao dosegnuti 2.000$?

0

Nakon pada od 27% u periodu od tri dana, cijena Ethera napokon je 22. siječnja dosegla dno od 1.040 dolara.

Oštra korekcija likvidirala je futures ugovore u vrijednosti od 600 milijardi dolara, ali zanimljivo je da je cijena Ethera nakon toga narasla na novi ATH, iako cijena Bitcoina stagnira. Postoje 3 glavna razloga zbog kojih bi Ethereum u kratkom roku mogao dosegnuti cijenu od 2.000 dolara. Također ulogu ima i sve veći TVL i volumen transakcija u DeFi sektoru.

Povlačenje Ethereuma s burze upućuje na to da whaleovi akumuliraju

Povećanje povlačenja s burzi može biti uzrokovano više čimbenika, uključujući ulaganje, yield farming i kupce koji šalju tokene u cold storage. Obično velik broj depozita ukazuje na spremnost za prodaju u kratkom roku. S druge strane, veliko povlačenje sredstava s burzi uglavnom je povezano s razdobljima akumulacije whaleova.

Izvor: CryptoQuant

Kao što pokazuje gornji grafikon, centralizirane su burze 23. siječnja nedavno dosegle najniže razine Ether pričuve od studenog 2018.

Iako se raspravlja o tome je li dio ovog Ether egzodusa unutarnji prijenos između Bitfinexovih hladnih novčanika, tijekom posljednjih mjesec dana postojao je jasan trend  povlačenja s burzi. Ovi se podaci također podudaraju s ukupnom zaključanom vrijednošću (TVL)  u DeFi sustavu koja doseže najvišu razinu od 26 milijardi dolara.

Futuresi su bili overbought

Mjereći “gap” u rashodima između futures ugovora i redovnog spot tržišta, trgovac može izmjeriti koliko je tržište bullish.

Tromjesečni futures poslovi obično bi trebali trgovati s godišnjom premijom od 6% do 20% u odnosu na redovne spot burze. Kad god ovaj indikator nestane ili postane negativan, to je znak bearish marketa.  S druge strane, održiva osnova iznad 20% signalizira prekomjerni leverage kupaca, stvarajući potencijal za masovne likvidacije i eventualne krahove tržišta.

Premija je dosegla vrhunac od 6,5% 19. siječnja, što je jednako godišnjoj stopi od 38%. Ova se razina smatra izuzetno overbought, jer trgovcima treba još veće povećanje cijene prije isteka da bi na njoj profitirali.

Prekomjerno kupljene razine derivata treba smatrati umjereno alarmantnom, iako je njihovo kratkotrajno održavanje normalno. Na ovaj ili onaj način, tržište se prilagodilo tijekom pada cijena Ethera, a terminska premija trenutno iznosi zdravih 4,5% ili 28% na godišnjoj razini.

Volumen na spot burzama ostaje visok i trgovci kupuju “dip”

Uz praćenje futures ugovora, profitabilni trgovci prate i volumen na spot tržištu. Tipično male količine ukazuju na nedostatak povjerenja. Stoga bi značajna povećanja cijena trebala biti popraćena snažnom trgovačkom aktivnošću.

Tijekom proteklog tjedna Ether je u prosjeku imao 6,1 milijardi dolara dnevnog volumena, a iako je ta brojka daleko od najviših 12,3 milijardi dolara zabilježenih 11. siječnja, i dalje je 240% veća od prosinačke. Stoga je aktivnost koja podržava nedavni ATH od 1.477 dolara pozitivan pokazatelj.

Podaci s kripto burzi ističu long i short pozicioniranje trgovaca. Analizirajući položaj svakog klijenta na spot tržištu te futures ugovore, može se dobiti jasniji uvid u to jesu li profesionalni trgovci bullish ili bearish.

Indeks najboljih trgovaca na Binanceu i Huobiju zadržao je približno istu poziciju Ethera u posljednjih nekoliko dana. Prosjek Huobija tijekom posljednjih 30 dana prosječno je iznosio 0,83 omjer long pozicija prema short pozicijama, dok su na Binanceu trgovci držali 0,94 prosjeka. Trenutačno očitanje od 0,85 ukazuje na blagi negativni osjećaj.

OKEx se ističe da je omjer long-to-short pozicija najboljih trgovaca dosegao 2,0, snažno favorizirajući rast Ethereuma. Ovaj omjer je napravio korekciju na 1,05, a trenutno se nalazi na 1,17 u korist long pozicija. Treba imati na umu da market makeri obuhvaćaju velik dio metrike najboljih trgovaca na burzama. Neuobičajeno visoka futures premija potaknula bi te klijente na stvaranje short pozicija, istovremeno kupujući Ether spot pozicije kako bi se hedgeali.

Uzimajući u obzir Etherove tržišne podatke koji ukazuju na akumulaciju od strane whaleova, zajedno sa zdravom premijom futures ugovora, struktura tržišta čini se stabilnom i spremnom za daljnji rast.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X