Zašto Bitcoin nije uspio zamijeniti globalni financijski sustav

0

Iako je Satoshi Nakamoto zamislio Bitcoin kao nešto što će zamijeniti trenutni sustav plaćanja, trebamo biti realni, Bitcoin to nije, barem nije još.

U whitepaperu kojim je Satoshi objasnio koncept decentraliziranih, digitalnih valuta je direktno navedeno da će Bitcoin služiti kao sredstvo plaćanja. Iako se Bitcoin od tada do danas jako razvio, sve je to daleko od nečega što bi moglo zamijeniti trenutni platni sustav. Moglo bi se reći da se Bitcoin razvio u nešto sasvim drugačije, s drugom svrhom.

Mnogi investitori Bitcoin gledaju kao sredstvo čuvanja vrijednosti, jer ne samo da čuva vrijednost, već dolaskom novoga kapitala na tržište, njegova vrijednost raste eksponencijalno.

Ali kao sustav plaćanja, tu je Bitcoin potpuno neupotrebljiv, te je pun slabosti koje usporavaju njegov rast u tom smjeru. Ova vodeća digitalna valuta je prespora i naknada za svaku transakciju je već postala skupa.

Transakcije su skupe

Merrill Lynch iz Bank of America je napravila analizu i diskutirala Bitcoinovu ulogu u globalnom financijskom sustavu. Njezin prvi argument je bio vezan za naknadu za izvršenje transakcije, naknada koju rudari dobiju da bi validirali blockchain transakciju.

Bitcoin broj transakcija

Bitcoin broj transakcija, Quandl

U prvom kvartalu 2017, naknada je iznosila otprilike $2.4 po transakciji, a u zadnjem kvartalu 2016 je ta ista naknada iznosila $0.024, a trenutno ta transakcija u prosjeku iznosi $5.39.

Naknada za transakciju nije nužna kao što je to slučaj kod banaka, ali ako ta naknada ne bude zadovoljavajuća, postoji veliki rizik da transakcija nikada neće biti verificirana od strane rudara.

Transakcije su spore

Osim naknade, osvrnila se i na sporo odvijanje transakcija. Prosječno se napravi 350 000 – 400 000 transakcija dnevno, s prosječnim vremenom od 10 min po transakciji. Što znači da oko 10 minuta treba čekati da bi se izvršila Bitcoin transakcija, što nije upotrebljivo u realnom sektoru.

Za usporedbu, VISA izvrši 2000 transakcija po sekundi, a maksimalni kapacitet koji VISA može izdržati je 56 000 transakcija po sekundi.

Ako želimo napraviti 20 000 Bitcoin transakcija, trebali bi čekati oko 100 minuta da bi se transakcije, koje bi trebale biti napravljene u sekundi, izvršile.

Da bi Bitcoin mogao postati ono za što je stvoren, treba još puno raditi na tome da se ove transakcije ubrzaju, do tada, to nikada neće postati.

Bitcoin je izvrstan koncept

Osim ove analize, Merrill Lynch je izjavila kako je Bitcoin izvrstan koncept za Blockchain tehnologiju. Ali da je još daleko od toga da zamijeni financijski sustav i postane peer-to-peer verzija digitalnog novca.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Izvor: Business Insider

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X