Zašto DeFi tokeni performiraju bolje od ostalih?

0

Kripto tržište se oporavlja od male korekcije, a poseban rast vidimo u DeFi sektoru. Jedan od najvećih DeFi projekata AAVE već tjednima znatno raste, a danas se token popeo na novi ATH od 288,90 dolara. U današnjem članku saznajte zašto.

Sektor decentraliziranih financija jedan je od najpopularnijih na kripto tržištu, a nedavni rast potražnje za uslugama koje on nudi jedan je od pokretača rasta AAVE-a.

Početkom 2021. godine cijena AAVE tokena bila je 83 dolara, a nedavni je rast znatno povećao ukupnu vrijednost protokola, količinu kupovine na spot i tržištu derivata te nastavio razvoj Aaveove kreditne platforme i izdavanja flash loanova.

TVL dosegao novi maksimum

Podaci DeFi Pulsea pokazuju da je Aaveov TVL (Total value locked) od 1. siječnja porastao s 2,03 milijarde dolara na 3,75  milijardi dolara. Zanimljivo je da kada su cijene Bitcoina i Ethera padale, Aaveov TVL također je rastao. Trenutno Aaveov TVL doseže novi vrhunac od 3,75 milijardi dolara, što platformu čini drugom po veličini DeFi platformom iza Makera.

Stalno dodavanje novih tokena u protokol za izdavanje i primanje najma povećava vjerojatnost da će njegov TVL nastaviti rasti i pomoći AAVE-u da zadrži svoj položaj jednog od najboljih DeFi projekata. Saznajte sve o DeFi sektoru i yield farmingu ovdje.

Staking povećava potražnju za AAVE tokenom

Volumen trgovanja AAVE-om također je porastao početkom 2021., povećavajući se s 200 milijuna dolara 3. siječnja na najviših 928 milijuna dolara 16. siječnja. Kada je cijena AAVE dosegla novi ATH, njegov 24-satni volumen trgovanja zabilježio je rekordnih 1,06 milijardi dolara. Ovaj skok volumena djelomično je potaknut investitorima koji stječu više tokena za staking, s 26,8% ukupne ponude AAVE tokena trenutno “zaključane” na platformi. Na te tokene zarađuje se godišnji prinos od 6.1% u ovom trenutku.

Flash loanovi (zajmovi) privlače investitore

Još jedan razlog nedavnog skoka AAVE-a je rast popularnosti njegovih flash loanova. Flash loanovi omogućavaju vlasnicima kriptovaluta da kolateraliziraju svoj portfelj kako bi financirali druge kupnje ili nove kupnje kriptovaluta. Zajmovi također pomažu investitorima da iskoriste vrijednost svojih tokena bez da ih prodaju.

Od pokretanja flash loanova prije manje od 12 mjeseci izdano je više od 1,7 milijardi dolara i očekuje se da će se ta brojka povećavati kako bull market napreduje.

Izvor: Messari

Kao što se može vidjeti na gornjem grafikonu, najdominantniji token koji se traži za flash loanove je DAI stablecoin, a slijede ga USDC i ETH. Podaci Messarija pokazuju da je Aave u prvoj polovici 2020. izdao zajmove u iznosu od 25 milijuna dolara, u trećem tromjesečju 500 milijuna dolara, a u četvrtom tromjesečju gotovo milijardu dolara, uključujući 450 milijuna u prosincu.

Proširenje koncepta flash loanova vjerojatno će privući više korisnika u Aave, pogotovo jer se oni mogu koristiti za mogućnosti arbitraže između DEX-ova, zamjene kolaterala, samolikvidaciju i raznih drugih primjena unutar DeFi sektora.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X