Zašto je Bitcoin danas pao za 20%?

0

Cijena Bitcoina je pala za gotovo 20% u zadnjih 24 sata, te se mnogi boje najcrnjeg scenarija. Ali bitno se prisjetiti da se ovo događalo i prije, te nas uopće nije iznenadilo.

Iako je cijena Bitcoina drastično pala, veterani u ovoj industriji vrlo dobro znaju da ovo nije niti prvi puta, a sigurno niti posljednji. Naime, malo je zabrinjavajuće jer je u zadnjih mjesec dana puno novih investitora ušlo na tržište, a sada ćemo vidjeti koliko su im ruke slabe i hoće li prodati u gubitku ili holdati.

Bitcoin pao za 25% u zadnjih par dana

Nakon što je Bitcoin dostigao svoju najvišu vrijednost od $20 000, ova najveća kripto valuta je izgubila četvrtinu svoje vrijednosti, te pala na svega $13 000. Naime, iako je ovakav pad vrijednosti sasvim normalna stvar mediji ne prestaju pisati o tome te govore kako se događa crash tržišta, te time motiviraju nove investitore da prodaju u gubitku. Istina je daleko drugačija i mala je vjerojatnost da će pasti na razinu ispod $10 000.

U svojim počecima Bitcoin veterani su se nadali danu kada će ova kripto valuta postići vrijednost od $1, a nakon dvije godine to je bilo ostvareno. Ovo je bila jedna od najznačajnijih razina Bitcoina, kada se napokon poistovjetio s američkim dolarom.

Ubrzo nakon toga, u ljeto 2011, Bitcoin se popeo na nevjerojatnu razinu od $19, te je nakon toga postigao još veći rast i uspeo se na $28. Svi su mislili da je Bitcoin tada nezaustavljiv i da nikada neće pasti nazad no već u Studenom iste godine, pao je na svega $2 i trebalo mu je nekoliko godina da ponovno probije stare rekorde.

Krajem 2013-te Bitcoin po prvi puta probija $1000 da bi nakon nekoliko mjeseci izgubio 50% svoje vrijednosti i pao na manje od $500. Od tog pada, tri godine nismo vidjeli Bitcoin iznad $1000 dolara, te je početkom 2017-te opet probio $1000, da bi u zadnjih godinu dana probio tada nevjerojatnih $20 000.

Što je dovelo do ovoga pada?

Pad se dogodio zato što je otprilike 150 milijardi dolara povučeno s tržišta. Kapitalizacija tržišta kripto valuta je na datum 21.12. iznosila 645 milijardi dolara. Danas ujutro po našem vremenu je kapitalizacija pala na 475 milijardi dolara, ali se sada tržište već malo oporavilo i trenutno kapitalizacija tržišta iznosi 517 milijardi dolara.

Tko je povukao toliko novaca s tržišta? Pa najvjerojatnije je netko tko je imao veći iznos odlučio prodati svoje kripto valute i izvući novce, a zatim je mnogo investitora zbog panike krenulo prodavati svoje valute i samim time povećalo taj pad.

Bitcoin se do sada svaki puta oporavio

Bitcoin je imao loša vremena i generalno često raste ili pada, ali ne treba zanemariti činjenicu da bez obzira na sve dugoročno gledano stalno raste.

Ovaj nagli pad je možda čak i dobar jer će omogućiti novim investitorima da uđu u tržište prije nego Bitcoin krene svoju utrku prema $25 000, a samim time će vjerojatno i alt coinovi početi rasti. Za sada je ovaj pad Bitcoina povukao gotovo sve kripto valute, i većina njih je u crvenome.

Do kada će ovo crvenilo trajati i hoće li već nakon nekoliko dana sve ponovno biti u zelenom, vidjet ćemo.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X