Zašto je Ethereum 2.0 bitan za budućnost kriptovaluta?

0

Naizgled velike stvari očekuju drugu prema kapitalizaciji kriptovalutu na tržištu. Ethereum 2.0 trenutno je najiščekivaniji događaj u kripto svijetu. Tako će se riješiti trenutni problemi Ethereum sustava pomoću niza nadogradnji koje će između ostalog služiti prebacivanju s Proof-of-Work na Proof-of-Stake konsenzus algoritam. U današnjem članku pisat ćemo o trenutnim problemima Ethereuma, nadogradnjama koje bi trebale riješiti te probleme te o tome kako postati validator na Ethereum 2.0 platformi.

Problemi Ethereuma

Skalabilnost je najznačajniji problem s kojim se susreće svaki kripto projekt. Zbog decentralizirane prirode blockchain ekosustava kompromitirana je brzina obrade transakcije u odnosu na postojeće centralizirane sustave. Uobičajeno je da se pri određivanju skalabilnosti u kripto projektu mora ostvariti kompromis između brzine transakcija i decentraliziranosti sustava. Decentraliziranost sustava ovisi o konsenzusu, ali o njemu nešto više u nastavku teksta. Ethereum tvrdi da će pomoću niza nadogradnji omogućiti iznimno brze transakcije bez smanjenja decentraliziranosti ekosustava, što je glavni cilj svakog kripto projekta, ali u tome do sada nitko nije uspio.

Sigurnost je zbog porasta broja decentraliziranih aplikacija i širenja ekosustava postao sve veći problem Ethereuma. U zadnje vrijeme često možemo vidjeti naslove o tome kako je hakiran određen DeFi (decentralizirane financije) protokol. Prošle godine objavljeno je istraživanje o sigurnosti Ethereum platforme. Opisuju ukupno 44 različite vrste ranjivosti Ethereum sustava, od kojih je 26 u ‘aplikacijskom sloju’ gdje se grade pametni ugovori i decentralizirane aplikacije. Hakerski napadi koji su koristili ove greške u sustavu do danas su ukrali preko 370 milijuna dolara

Konsenzus algoritam je postupak kroz koji svi sudionici blockchain mreže postižu zajednički dogovor o trenutnom stanju distribuiranog ledgera. Trenutno je jedini u potpunosti dokazan konsenzus onaj prvotno korišten u sklopu Bitcoin blockchaina, Proof-of-Work. Iako iznimno siguran ako ima velik broj sudionika u mreži, PoW konsenzus ima velike mane u pogledu brzine transakcije te potrošnje električne energije. Ethereum planira svoj ekosustav prebaciti na Proof-of-Stake konsenzus, koji obećava mnoge benefite, ali još nije testiran od strane kripto projekta s velikim brojem korisnika kao što je to Ethereum. Više o konsenzus algoritmima možete pročitati u našem tehničkom članku.

Nadogradnje u prelasku na Ethereum 2.0 

Niz planiranih nadogradnji trebao bi riješiti iznad navedene, ali i mnoge druge probleme s kojima se Ethereum suočava. Nadogradnje će se “puštati” postepeno, bez točnog vremenskog rasporeda. Nakon implementacije svih nadogradnji nastaje Serenity, što je ustvari sinonim za Ethereum 2.0. Od niza nadogradnji izdvojili smo najbitnije. 

Beacon chain – Prva komponenta Ethereuma 2.0.  Ključna funkcija Beacon chaina je upravljanje Proof-of-Stake protokolom za sebe i ostale “lance” u ekosustavu. Beacon chain potpuno je novi PoS blockchain. Radi paralelno s trenutnim Ethereum blockchainom i pokušava riješiti problem skalabilnosti. Pametni ugovor omogućit će validatorima sudjelovanje u PoS protokolu nakon što založe svoje ETH tokene. Kad validatori založe ETH na pametni ugovor, stavljaju ga u Beacon chain. Beacon chain nasumično će odabrati validatore za prijedlog idućeg bloka i glasovanje. Slučajan odabir u Beacon chainu je iznimno važan. Kao rezultat, zaustavlja udruživanje određenih validatora i njihov negativan utjecaj na sustav.

Sharding –  Cijepanje cijele Ethereum mreže na više dijelova (Shards). Svaki shard sadržava svoje neovisno stanje, odnosno jedinstveni skup transakcija i pametnih ugovora.  Sharding je također dio Ethereum 2.0 nadogradnji. Ova nadogradnja trebala bi riješiti dio problema skaliranja. Sharding je poput dodavanja novih lanaca za obradu više transakcija. Svaki je shard zaseban blockchain sa svojim stanjem i poviješću transakcija. Ali svi shardovi imaju isti PoS konsenzus s Beacon chainom. Registrirani validatori na Beacon chainu postat će globalni skup validatora. Dakle, oni validiraju blokove na Beacon chainu i na shardovima. 

eWasm – Pametni ugovori jedan su od ključnih dijelova Ethereuma. Trenutno se pišu u programskim jezicima Solidity ili Vyper i sastavljaju se u Ethereum Virtual Machine-u (EVM). eWASM zamjenjuje EVM. eWASM se temelji na WebAssemblyju (WASM). Ova će promjena donijeti ogromnu razliku u broju transakcija koje se mogu obraditi i dodati u blok. Softver je dizajniran tako da se lako može uočiti i ukloniti pogrešku. To se postiže tekstualnim formatom koji ljudi mogu čitati, omogućujući kôd ručnim gledanjem, pisanjem i otklanjanjem greške. Kao rezultat toga, mreža će također biti sigurnija, te će podržavati više programskih jezika.

Casper – Većina se blockchainova oslanja na PoW konsenzus algoritam. Kao rezultat toga, mreža je sigurna jer je hakiranje iznimno skupo. Ali ovaj način rada troši puno električne energije, čak više nego cijela Švicarska. Casper je razvijen kako bi riješio problem PoW-a. Pomoću Ethereuma 2.0, Ethereum pokušava spriječiti rasipanje računalne snage i električne energije. Postoje dvije vrste implementacija. Prva se zove Friendly Finality Gadget (FFG), a druga Correct Buy Constructions (CBC). FFG je kombinacija PoW-a i PoS-a. CBC je potpuno novi PoS koncept.

Plasma – Plasma je još jedno od rješenja skalabilnosti Ethereuma. Na primjer, Ethereum je trenutno u mogućnosti vršiti 13-15 transakcija u sekundi. Visa trenutno obrađuje 20.000 transakcija u sekundi. Dakle, ako kriptovalute poput Ethereuma žele zamijeniti Visa-u i djelovati kao digitalni novac, moraju povećati svoj kapacitet. Cilj Plasme je upravo to. Ona je tehnika za provođenje transakcija izvan lanca (off-chain), uz oslanjanje na Ethereum blockchain. Tako zadržava uvijek istu razinu sigurnosti. Za vrijeme obrade transakcija, ta operacija se uklanja s Ethereumovog glavnog blockchaina i umjesto toga izvode se off-chain.

Skupni potpisi – Skupni potpisi djeluju poput peticije. Dakle, peticija se šalje svakom validatoru koji zatim stavlja svoj potpis u prilog. Kako bi se smanjilo opterećenje glavnog lanca, ove se peticije također šalju off-chain i u potpunosti su ugrađene u blockchain kada peticija ima dovoljno podrške.

ETH 2 – kako postati validator na Ethereum 2.0 platformi?

Zalog (Stake) je proces kojim validatori obvezuju svoj ETH u Ethereum 2.0 blockchain kako bi predlagali i potvrđivali postojanje novih blokova. Da bi postali puni validator Ethereuma 2.0, vlasnici ETH moraju uložiti 32 ETH uplatom sredstava u službeni ugovor o depozitu koji je razvila Ethereum Foundation.

Vlasnici ETH-a koji žele uložiti novac ne moraju dijelovati tijekom “Faze 0” te se mogu pridružiti mreži kao validator kad god žele. Međutim, za razliku od ostalih validatora koji moraju čekati do faze 1.5 da bi vidjeli svoj ETH u lancu Ethereum 2.0, prvi validatori mogu založiti svoja sredstva u blockchain počevši od genesis bloka. Poticaj za to je potencijal veće nagrade po bloku. Procjena je da će validatori zarađivati oko 10% godišnje kamate za svoj zalog.

Zahtjevi koje trebate ispuniti da postanete validator:

  • Najmanje 32 ETH po validatoru
  • Računalo s dovoljno hardverske specifikacije
  • Priključak za internet

Zaključak

Serenity će biti u mogućnosti podržati veoma visok broj transakcija na blockchainu, ali će ujedno imati uravnotežen omjer decentralizacije i sigurnosti. Ova blockchain tehnologija može potencijalno razviti infrastrukturu za univerzalan prijenos vrijednosti u svijetu. Ona također ima potencijal biti platforma za razvoj novog ekonomskog sustav i globalne suradnje. Budite spremni na velike promjene!

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X