Zašto pad važne metrike ne utječe na cijenu Bitcoina?

0

Margin trading omogućava investitorima posudbu kriptovaluta kako bi povećali svoju trgovinsku poziciju te očekivani povrat. Primjerice, posudba Tethera omogućit će kupnju Bitcoina, povećavajući tako izloženost. Iako uz zaduživanje postoji kamatna stopa, trgovac očekuje da će se cijena Bitcoina znatno povećati kako bi to nadoknadio.

Noviji trgovci možda toga nisu svjesni, ali ulagači mogu posuditi Bitcoin da bi ga shortali, odnosno kladili se na pad cijene. Zbog toga neki analitičari prate ukupne iznose pozajmljivanja Bitcoina i Tethera kako bi stekli uvid u to jesu li investitori bullish ili bearish.

Zanimljivo je da podaci pokazuju da čak i dok je cijena Bitcoina na novom ATH-u, omjer posudbe BTC/USDT na OKEx-u dosegnuo je najnižu razinu od 20. studenog 2020. Iako ova brojka i dalje favorizira bullove, postavlja se pitanje što stoji iza ovoga.

Izvor, TradingView

Kad god trgovci posude USDT ili druge stablecoine, vjerojatno ih koriste za uzimanje long pozicije. S druge strane, posuđeni Bitcoin uglavnom se koristi za short pozicije. To znači da je teoretski, kad god se omjer posudbe USDT/BTC poveća, tržište je pod bullish sentimentom. Kao što je prikazano na grafu, na OKEx-u trenutno ima gotovo osam puta više zajmova u USDT nego u Bitcoinu.

Kamate za posudbu od strane bearova nikada nisu bile ovako niske

Za razliku od vječnih terminskih poslova (inverzni swapovi), margin trading odvija se na redovnim spot tržištima. Da bi započeli margin trade, trgovac treba samo prenijeti kolateralna sredstva na margin račun. Većina burzi nudi leverage (polugu) od 3x do 10x, ovisno o volatilnosti imovine i tržišnim uvjetima.

Ovaj se pokazatelj (kamata na posudbu) prepolovio od kraja veljače, unatoč tome što je Bitcoin dosegao novi ATH od preko 62.000 dolara te održavao dnevnu razinu iznad 55.000 dolara tijekom posljednjih 17 dana. Prema podacima Bitfinexa, kamata za kratkoročne Bitcoin pozajmice srušila se na 1% godišnje. Stoga visoki troškovi definitivno ne stoje iza manjka aktivnosti kod Bitcoin pozajmnica. Osim OKEx-a i ostale burze prikazuju sličan trend.

Bullovi su zadržali svoje long pozicije unatoč povećanju kamate

Sredinom ožujka zabilježen je ogroman skok broja zajmova u Tetheru, jer je Bitcoin premašio cijenu od 60.000 dolara. Long leveraged manija brzo se vratila jer je Bitcoin tijekom sljedećih dana pao za 13%, što je uzrokovalo normalizaciju stopa zaduživanja te ostalih faktora. Upravo je ovo razlog zašto je korekcija zdrava za tržište.

Trgovci koji žele posuditi USD ili stablecoine za kupnju Bitcoina plaćaju kamatu od 15% do 23% godišnje tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Ova je stopa vjerojatno razlog zašto omjer posudbe stagnira unatoč rastu cijene Bitcoina.

Trenutno omjer posudbe favorizira bullove

Oskudna godišnja naknada od 1% nije bila dovoljna da potakne zajmoprimce na shortanje Bitcoina, što je jako pozitivan pokazatelj. Da je bilo potražnje za short pozicijom, kamata za zaduživanje porasla bi. Slijedom toga, na to da je omjer posudbe USDT-a na najnižoj razini u pet mjeseci ne treba gledat kao na bearish signal. Iako je kamata na posudbu od 23% za long pozicije iznimno visoka, ima mjesta za daljnje uzimanje leveragea. Stoga ne bi trebalo iznenaditi ako 60.000 dolara postane support razina za Bitcoin.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X