Zbog regulatorne nesigurnosti više od 50% Bitcoina na kripto mjenjačnicama otišlo izvan SAD-a

0

Zbog nejasnih propisa u Sjedinjenim Državama, više od polovice bitcoina (BTC) koji kripto tvrtke drže za svoje klijente preselilo se na offshore i međunarodne burze.

Prema izvješću istraživanja CryptoQuant, rezerve BTC-a na kripto burzama sa sjedištem u SAD-u pale su na razinu iz 2017. godine jer se gube na platformama izvan SAD-a.

Offshore burze detroniziraju američke kripto platforme

Značajan pad rezervi BTC-a na američkim burzama proizlazi iz nepostojanja jasnog pravilnika za kripto industriju. Regulatori su pribjegli pristupu koji se temelji na provedbi, tjerajući kripto tvrtke na offshore lokacije.

Regije poput EU i Hong Konga, koje su razvile sveobuhvatne propise za gospodarstvo u nastajanju, doživljavaju priljev kapitala, talenata i tvrtki za digitalnu imovinu. Konkretno, Hong Kong je svoja vrata otvorio kripto tvrtkama i izjavio da će usvojiti načelo “iste aktivnosti, isti rizici, ista regulativa” za subjekte slične tradicionalnim financijskim tvrtkama.

Nekoliko burzi odlučilo je izaći iz SAD-a, dok su druge obustavile određene proizvode i usluge zbog optužbi za kršenje. Zemlja postupno gubi svoj tržišni udio u novonastalim i postojećim sektorima kako se dedolarizacija povećava.

Preko 50% BTC-a i ETH-a izvan SAD-a

Osim smanjenja rezervi BTC-a u SAD-u, rezerve etera (ETH) također su u stalnom padu. Oko 56% ETH na kripto burzama drži se izvan Sjedinjenih Država.

Osim toga, volumen trgovanja na međunarodnim kripto burzama četiri je puta veći od onog na platformama sa sjedištem u SAD-u. Dominacija volumena spot trgovanja bitcoinom u SAD-u pala je ispod razine iz 2017. i trenutno je na 21%.

Američke burze su malo ili nimalo izložene trajnim terminskim tržištima trgovanja, čiji je volumen 11 puta veći od volumena promptnog trgovanja jer tvrtkama nije dopušteno nuditi uslugu, dodaje se u izvješću.

Nasuprot tome, rast volumena promptnog i terminskog trgovanja u Aziji iznosi čak 30%.

CryptoQuantovo istraživanje također je otkrilo da je tržišna kapitalizacija stablecoina u SAD-u pala za 35%, izgubivši 15 milijardi dolara u 2023. godini.

U međuvremenu, SAD ostaje dominantan svjetski igrač u industriji rudarenja Bitcoina. Međutim, zemlja bi mogla izgubiti tu poziciju zbog loše regulative jer vlada cilja na rudare s mogućnošću viših poreza. SAD gubi svoj udio na kripto tržištu jer regulatorna nesigurnost tjera tvrtke i imovinu u inozemstvo.

Izvor: Cryptopotato

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X