Zilliqa – Project Review

0

Svatko tko je malo duže upoznat s tržištem kriptovaluta zna da je većina kripto svijeta bazirana na Ethereum ekosustavu. Iako je Ethereum trenutno najznačajniji blockchain u kripto svijetu, suočava se sa značajnim problemima u obliku pretrpanosti mreže. Ovaj problem trebao bi riješiti Ethereum 2.0, a do tada bi rollupovi poput Optimisma trebali poslužiti svrsi skaliranja. Kako je razgovor o “Ethereum killerima” u trendu, danas vam donosimo review jednog takvog projekta. Zilliqa već ima implementirane neke od featuresa koji su ključni za rad i funkcioniranje ETH 2.0, stoga u današnjem članku saznajte više o Zilliqi te kako se uspoređuje s Ethereumom 2.0.

Zilliqa je jedini blockchain koji ima funkcionalni sharding, što omogućuje blockchainu linearno skaliranje kako mreža raste u veličini. Nakon izvođenja na svojoj testnoj mreži veći dio 2018. godine, dugo očekivani Zilliqa mainnet pokrenut je u siječnju 2019. Od tada je razvojni tim nastavio poboljšavati sigurnost i brzinu mreže.

Ovo je temeljna promjena u načinu na koji blockchain postiže konsenzus, jer se rješenje za sharding prilagođava veličini mreže. U teoriji, Zilliqa nema ograničenje broja transakcija u sekundi koje bi mogla obraditi. U praksi, međutim, postoje ograničenja, budući da broj obrađenih transakcija ovisi o broju nodeova u mreži. U konačnici, međutim, Zilliqa bi mogla obraditi desetke tisuća transakcija, a možda čak i stotine tisuća transakcija u sekundi.

Izvor: Zilliqa Project

Kako Zilliqa rješava problem skalabilnosti

Zilliqa problem skalabilnosti napada vlastitim rješenjem koje omogućuje obradu više transakcija što više nodeova ima na blockchainu. Ovo je inovativni pristup izgradnji blockchain arhitekturi od temelja. Model koji koriste ima hibridni protokol konsenzusa koji će povećati protok transakcija sa svakih dodatnih 600 nodeova u mreži. Ovo radi u teoriji. U praksi nailazimo na probleme s emitiranjem kada se mreža skalira na više od milijun nodeova. Međutim, trenutno nismo ni blizu ove razine ni na jednom postojećem blockchainu. Ethereum, koji ima najveću mrežu nodeova, trenutno ima oko 25.000 full nodeova tako da ovo nije stvar o kojoj se treba brinuti u bliskoj budućnosti.

Ethereum, sa svojih 25.000 full nodeova, sposoban za obradu samo 15 transakcija u sekundi. Zilliqa je, nasuprot tome, pokrenuo testove na svojoj privatnoj testnoj mreži koja je dosegla 1.218 transakcija u sekundi sa samo 1.800 full nodeova. Ako udvostručite nodeove na 3.600, skala propusnosti također raste prema 2.488 transakcija u sekundi. Mreža se do sada uspješno skalirala na 2.828 transakcija u sekundi.

Kako funkcionira Zilliqa Sharding?

Sharding dijeli Zilliqa mrežu u skupine od 600 nodeova, a svaka skupina poznata je kao shard. Na primjer, kada je Zilliqa pokrenula test na svojoj testnoj mreži s 1.800 nodeova, oni su bili podijeljeni u 3 sharda. Kad se broj nodeova poveća na 3.600 nodeova, ima 6 sharda. Svaka nova grupa od 600 nodeova stvara novi shard u mreži.

Shardovi dijele posao koji se obavlja na mreži, a svaki je odgovoran za samo dio mrežnih transakcija. Dakle, ako dobijete 10 shardova, svaki se bavi samo obradom 10% mrežnih transakcija. A kako mreža raste, postaje dostupno više shardova koje dalje dijele opterećenje i održavaju “težinu” prilično stabilnom.

Svaki shard stvara mikroblok s transakcijama koje obrađuje. Svi paralelno obrađuju ove transakcije, a na kraju paralelnog razdoblja obrade, koje je tim Zilliqa nazvao DS Epoch, mikroblokovi se kombiniraju i tvore puni blok. Taj se puni blok zatim dodaje u blockchain.

Možda se pitate kako ovo može biti sigurno, ali tu mrežu osigurava DS Committee. Svaka DS Epoha ima i DS Committee. Ovo je mala skupina od nekoliko nasumično odabranih nodeova koji upravljaju svim ostalim shardovima. DSC odlučuje koje će se transakcije dodijeliti kojim shardovima. Nakon stvaranja mikroblokova, DSC odgovoran je za stvaranje cjelovitog bloka i njegovo predavanje blockchainu.

Također, Zilliqa koristi hibridni konsenzus mehanizam, PoW+Byzantine fault tolerance. Ne koristi PoW kao u Bitcoin mreži, već samo za pokretanje procesa potvrde transakcije. Ovo služi samo za identificiranje nodeova, a tako se izbjegava Sybil napad (da napadači stvore više identiteta kako bi preuzeli kontrolu nad mrežom).

Nakon što se identitet nodeova dokaže proof of workom, nodeu se može dodijeliti shard. Shardovi pronalaze konsenzus putem Byzantine fault tolerancea, što je konačni visokopropusni mehanizam konsenzusa. Budući da uključuje konačnost, većina od 600 nodeova u shardova mora se složiti oko mikrobloka. Nakon što je mikroblok potvrđen i dodan u završni blok, postaje jedini blok koji je u stanju uputiti se na blok prije njega. Zbog toga forking nije moguć.

ZIL token

Ovaj ekosustav ima svoj nativni token, ZIL. Oni koji su upoznati s drugim Dapp platformama poput Ethereuma i NEO-a znaju da je token neophodan kao poticaj za mining i kao sredstvo za plaćanje transakcijskih naknada, ali možda najvažnije kao gas za izvršenje pametnih ugovora. ZIL je u početku stvoren kao ERC-20 token na Ethereum blockchainu. To je učinjeno jer su za projekt potrebna sredstva za razvoj. Nakon pokretanja mainneta u siječnju 2019., izdani su nativni ZIL tokeni, a korisnici su zamijenili ERC-20 ZIL tokene za nativne ZIL tokene.

ZIL token izdan je krajem 2017. godine putem ICO-a. On je dosegao svoj hard cap kroz privatnu prodaju te nije bilo potrebe za javnim prikupljanjem sredstava. Zilliqa je otkazala planove za javni ICO krug, ali zbog interesa zajednice dodijelila je ZIL u vrijednosti od 4445 ETH za javnu prodaju u siječnju 2018. godine. Ta je javna prodaja završila 4. siječnja 2018. i prikupila je 22 milijuna dolara s prodanim tokenima po cijeni od 0,00381 dolara.

Staking Zilliqa tokena

Staking je iznimno popularan u zadnje vrijeme na kripto tržištu. Zilliqa također ima mogućnost stakeanja putem nekoliko walleta predviđenih za to. Staking je tehnika koja podiže decentralizaciju mreže na novu razinu, a istovremeno donosi više koristi zajednici oko projekta. Na ovaj način držanjem ZIL tokena možete zaraditi dodatne tokene, a trenutna godišnja kamata (APY) iznosi oko 15%. Također, za svakih 1.000 ZIL tokena koje zaradite kroz stakeing dobivate jedan gZIL token. Kada se uračuna vrijednost gZIL-a, možete očekivati oko 45-50% APY-a kroz stakeanje ZIL tokena. Jedan od pouzdanih walleta za staking Zilliqa tokena je Moonlet.

gZIL token

DeFi sektor je popularnima učinio governance tokene, a Zilliqa od listopada 2020. godine također ima jedan u svom sustavu, gZIL. gZIL je governance token namijenjen dugoročnim token holderima kako bi im pružio mogućnost glasanja i odlučivanja o promjenama u Zilliqa ekosustavu. Zanimljiva stvar kod gZIL-a je ta da će se izdavati samo godinu dana (otprilike još 7 mjeseci od pisanja ovog članka). Ovo ga čini iznimno oskudnim resursom, a znamo da su takvi popularni na kripto tržištu.

Zilliqa vs Ethereum

Usporedimo Zilliqu i trenutno stanje Ethereuma

Stopa transakcije

Ethereum blockchain protokol ima brzinu transakcije od oko 15 tx / s. Zilliqa je trenutno oko 100 puta brža s cca. 1500 tx / s. Ona će se linearno skalirati s brojem nodeova. Što više nodeova u mreži, to je veća stopa transakcija u sekundi. U fazi 1, Ethereum 2.0 obećava 100x veću stopu transakcija od trenutne, a Zilliqa sa samo 3600 nodeova ima stopu transakcija koja je 150x brža od trenutne stope Ethereuma.

Pametni ugovori

Zilliqa će se također razlikovati od Ethereuma u pogledu pametnih ugovora. Osnovna razlika dolazi iz činjenice da ona ima svoj jezik pametnih ugovora Scilla. Ovo bi moglo odbiti dosta developera koji su naučili pametne ugovore programirati u Solidityju. Drugi bi se pak mogli prilagoditi ovome s obzirom na mogućnosti skaliranja ZIL platforme.

Konačnost

Zilliqin konsenzus protokol daje konačnost. To znači da nije potrebna potvrda. To se razlikuje od konsenzusa utemeljenog na PoW-u na Ethereumu gdje se mogu pojaviti privremeni forkovi, pa je potreban određeni broj potvrda kako bi se dobila zaštita od dvostruke potrošnje.

Skalabilnost

Ethereum istražuje kako sigurno i učinkovito iskoristiti PoS u svojim budućim verzijama. Zilliqa zauzima drugačiji pristup shardingu za ubrzani put do skalabilnosti. Pokušat će biti kompatibilni s Ethereumom gdje god je to moguće.

Misija

Zilliqa ima specifičnu misiju podržati visokopropusne dApps-ove koji trebaju iskoristiti svojstva blockchaina: distribuiranost, sigurnost i transparentnost, itd. Ona će se usredotočiti na podršku onim dApps-ima kojima je potrebna velika propusnost ili veliki volumen. Neki od postojećih dApps-a na Ethereumu mogu imati koristi od ZIL sustava, ali oni neće biti većina. Ethereum se trenutno ”muči” s pružanjem usluge DeFi sektoru zbog pretrpanosti mreže, a ovdje bi ZIL sustav mogao odraditi kvalitetan posao.

Snažan azijski tim i globalna partnerstva

Zilliqa tim sastoji se prvenstveno od doktora znanosti iz informatike s akademskim iskustvom. Zapravo, Zilliqa je rođena iz R&D projekta Nacionalnog sveučilišta u Singapuru i više od dvije godine imala je funkcionalni blockchain prije Zilliqa ICO-a krajem 2017. godine Tim je pretrpio neke promjene od pokretanja blockchaina, a bivši izvršni direktor Xinshu Dong i bivši glavni znanstveni savjetnik Prateek Saxena povukli su se iz aktivnih uloga u projektu i pridružili se Upravnom odboru te postali savjetnici tvrtke Zilliqa.

U njihovoj odsutnosti, bivši Crypto Lead i suosnivač projekta, Amrit Kumar, preuzeo je ulogu predsjednika i glavnog znanstvenog direktora za Zilliqu. Od siječnja 2020. Saayan Choudhury pridružio se tvrtki Zilliqa kao njihov glavni tehnološki direktor. Saayan je preuzeo ovu ulogu kao vođa tima, pomažući osigurati da tehnička arhitektura blockchaina ostane robusna, elastična i prilagodljiva za poslovnu upotrebu.

Saayan je tehnološki stručnjak, s 20 godina iskustva i globalnom perspektivom. Bio je aktivan u razvoju softvera i istraživanjima na pozicijama u tvrtkama u Indiji, Australiji i Singapuru te na područjima koja se protežu od blockchaina, cyber-sigurnosti, DevOps-a i e-trgovine. Tu je i savjetodavni odbor Zilliqa, koji uključuje osnivače Zilliqe Xinshu Dong i Prateek Saxenu, kao što je gore spomenuto, kao i sljedeće istaknute osobe u blockchainu: Loi Luu, suosnivač Kyber Networka; Vincent Zhou, osnivački partner FBG Capital; i Alexander Lipton, osnivač i izvršni direktor StrongHold Labs.

Nakon pokretanja mainneta, tim se počeo više fokusirati na partnerstva nastojeći ojačati i proširiti brand “Zilliqa”. Bili su prilično uspješni u prvoj godini nakon izlaska mreže, dodajući mnogo različitih partnera u brojnim industrijama.

Jedno nedavno i vrlo važno partnerstvo je ono s Ellipticom, koje je konačno donijelo AML usklađenost s Zilliqa blockchainom. Londonski Elliptic nadgledat će transakcije na mreži kako bi osigurao da ne postoji trgovina s potencijalno ilegalnim kapitalom. To će zaštititi Zilliqu od rizika te zadovoljiti regulatore i vlade.

Još jedno partnerstvo iz srpnja 2019. uključivalo je Chainlink koji omogućuje blockchainu pristup stvarnim podacima. Ovim partnerstvom, pametni ugovori Zilliqe mogu lako dohvatiti eksterne podatke, omogućujući pristup podacima u stvarnom vremenu poput tečaja valuta, tržišnih cijena, rezultata glasanja, vremenskih prognoza i drugih skupova podataka. Suradnja dodatno obogaćuje ekosustav Zilliqa, omogućujući stvaranje pametnih ugovora koristeći podatke iz fizičkog svijeta.

Zilliqa se također udružila s decentraliziranom burzom NEO Switcheo u ožujku 2020., s ciljem stvaranja decentralizirane burze (non-custodial) na bazi ZIL ekosustava. Ovo će proširiti doseg Zilliqe davanjem ZIL holderima i trgovcima mogućnost da iskoriste i trguju Ethereum imovinom, ojačavajući tako ekosustav “Zilliqa DeFi”.

Potencijal Zilliqe

Smatramo da je Zilliqa jedan od perspektivnijih projekata iako se o njoj ne bruji na društvenim mrežama kao o nekim kripto projektima. Dokazali su više puta da se drže obećanja i rokova, a tehnologija koju trenutno imaju bit će prisutna na Ethereumu tek za cca 2 godine. Ako uspoređujemo njezin rast u godinu dana naspram 2 najveće kriptovalute to izgleda ovako:

  • Bitcoin YTD – +599%
  • Ethereum YTD – +776%
  • Zilliqa YTD – +2385%

Trenutna tržišna kapitalizacija Zilliqe iznosi 1,7 milijardi dolara, a nije nerealno očekivati ZIL među top 10 tokena tijekom ovog bull runa, pogotovo ako gledamo da je ovo prvi bull run za ZIL token (token je izašao pred kraj prošlog bull runa). Trenutno se na 10. mjestu nalazi Chainlink s 12 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

Zaključak

Balans između skalabilnosti i decentralizacije će u dogledno vrijeme ostati glavni problem blockchain tehnologije. Iako postojeći blockchain projekti traže zaobilazno rješenje koje vjerojatno neće pružiti više od kratkoročnog rješenja, tim u Zilliqi zauzima drugačiji pristup i rješava problem s jedinstvenim i inovativnim pristupom.

Iako Zilliqa još uvijek možda nema konačno rješenje, zasigurno će odigrati važan korak u razvoju blockchain tehnologije, a velike su šanse da će zbog sharding tehnologije Zilliqa biti “go-to” platforma brojnim budućim blockchain projektima. Jedina zapreka ovomu je Scilla (programski jezik Zilliqe) jer je većina programera navikla razvijate pametne ugovore na Ethereumovom Solidytiju, ali prema mišljenju korisnika Scilla ima mnoge prednosti naspram Solidityja.

Ovo nije financijski savjet, predstavljaju viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve gubitke nastale s povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X