Zlatna groznica: Top 10 najskuplje plaćenih NFT-ova

0

Nezamjenljivi tokeni (NFT) jedinstvena su digitalna sredstva koja se općenito koriste za predstavljanje umjetničkih djela i kolekcionarstva.

Nedavni skok NFT-ova privukao je pozornost na mnoge pojedinačne NFT-ove koji se prodaju za više od milijun dolara svaki, od kojih se jedan prodaje za gotovo 70 milijuna dolara.

U posljednjih godinu dana NFT-ovi su zauzeli vodeće mjesto u kripto prostoru, mijenjaju način na koji razmišljamo o umjetnosti, a ulagači sve više prepoznaju njihovu vrijednost.

NFT umjetnička scena doslovno je eksplodirala, a devet od deset najskupljih NFT prodaja odvilo se samo u posljednjih šest mjeseci. Ovo su najveće prodaje do sada, a vama ostavljamo da procijenite njihovu pravu vrijednost.

Everydays: The First 5000 Days: 69.3 milijuna dolara

Izvor: CryptoTimes

Rekord za najskuplji NFT ikada prodan (i ujedno jedna od najskupljih umjetnina ikada prodana) trenutno ima NFT pod nazivom Everydays: The First 5000 Days.

Umjetničko djelo poznatog digitalnog umjetnika Mikea “Beeple” Winkelmanna, prodano je za 69,3 milijuna dolara u britanskoj aukcijskoj kući Christie’s. Ovo je prvi put da je ova aukcijska kuća ikada prodala čisto digitalno umjetničko djelo.

NFT predstavlja kolaž od 5.000 ranijih Beepleovih umjetničkih djela koji pokazuju njegov razvoj kao umjetnika tijekom njegove karijere.

Djelo je kupio Vignesh “Metakovan” Sundaresan, koji je u početku htio ostati anoniman, ali je kasnije otkrio svoj identitet.

CryptoPunk #7523: 11.8 milijuna dolara

Izvor: Larva Labs

Vrijeme je da se naviknemo gledati ova pikselizirana lica jer CryptoPunks čini niz najbrojnijih i najskupljih NFT prodaja.

Oni su nasumično generirani skup kojeg čini 10.000 jedinstvenih digitalnih znakova i neki su od prvih primjera nezamjenjivih tokena objavljenih na Ethereum bloku.

Razvili su ih Matt Hall i John Watkinson iz američkog studija Larva Labs.

U početku su se dijelili besplatno, dom su se neki CryptoPunksi s posebno rijetkim ili poželjnim značajkama prodavali za značajne iznose. Jedan poseban, CryptoPunk #7523, ima nekoliko takvih atributa i jedan je od samo devet Alien pankera. Njegova posebna značajka je medicinska maska, što je jedan od razloga zašto ga je najveći dioničar DraftKingsa, Shalom Meckenzie, kupio na dražbi za nevjerojatnih 11,8 milijuna dolara.

“Zaista sam želio baš ovaj CryptoPunk. To je dio vanzemaljske kolekcije, koja je najrjeđa od pankera, i jedina koja ima masku. Za mene je to simbol Covida i popularizacije NFT-a”, rekao je Meckenzie.

CryptoPunk #7804: 7.56 milijuna dolara

Izvor: Larva Labs

Iza kupnje trećeg najskupljeg NFT-a u povijesti, CryptoPunk #7804, stoji izvršni direktor Figme, Dylan Field. NFT CryptoPunk #7804 u ožujku ove godine prodan je za 4.200 ETH, što je u tada iznosilo 7,5 milijuna dolara.

Riječ je o jedan od samo devet “vanzemaljskih” CryptoPunkova s lulom i kapom.

CryptoPunk #3100: 7.51 milijuna dolara

Izvor: Larva Labs

Nismo se šalili kada smo rekli da na ovom popisu ima puno CryptoPunkova. Još jedan vanzemaljski punk, CryptoPunk #3100 nosi sportsku traku za glavu i prodan je za 4200 ETH (7,51 milijun dolara) u ožujku 2021. godine.

CryptoPunk #5217: 5.44 milijuna dolara

Izvor: Larva Labs

Jedan od 24 Ape punksa, CryptoPunk #5127, ima pletenu kapu i zlatni lanac, a prodan je za 5,44 milijuna dolara u srpnju 2021. godine.

CryptoPunk #7252: 5.3 milijuna dolara

Izvor: Larva Labs

Posljednji vlasnik CryptoPunka #7252 (zombi panker s bradom, naušnicama i kovrčavom obojenom kosom) za njega je izdvojio 2,5 milijuna dolara početkom kolovoza 2021. Taj novac je udvostručio za samo nekoliko tjedana, kada ga je prodao za 1600 ETH, tj. 5,33 milijuna dolara.

CROSSROAD: 6.66 milijuna dolara

CROSSROAD je također djelo digitalnog umjetnika Beeplea. Sadrži anti-Trumpove poruke i uvećanu figuru koja podsjeća na Donalda Trumpa i koji poraženo leži na travi, s psovkama ispisanim preko njegovog golog tijela. Ovo umjetničko djelo osmišljeno je kako bi se promijenilo na temelju ishoda izbora 2020. Da je Trump kojim slučajem pobijedio, umjetnik bi ga prikazao kako nosi krunu i prolazi kroz plamen.

Nifty Gateway, popularno tržište digitalnih kolekcionarskih predmeta, posredovao je u prodaji NFT-a vrijednoj 6,66 milijuna dolara između izvornog vlasnika i anonimnog kupca. NFT je prodan samo četiri mjeseca nakon što je kupljen, po otprilike 10 puta većoj izvornoj cijeni.

Ocean Front: 6 milijuna dolara

Izvor: Beeple

U ožujku 2021. Beepleov NFT došao je u ruke Justin Suna, osnivača platforme TRON, koji je za umjetničko digitalno djelo Ocean Front izdvojio 6 milijuna dolara.

Da slučajno ne biste pomislili da su NFT-ovi samo dobar poligon za ego kripto milijardera, novac je ipak otišao u dobre svrhe. Prihod od aukcije doniran je Zakladi Open Earth, neprofitnoj organizaciji čiji je cilj globalni napredak u postizanju Pariškog sporazuma u borbi protiv klimatskih promjena.

World Wide Web izvorni kod: 5.43 milijuna dolara

Source Code for the World Wide Web

Kreator World Wide Weba Sir Tim Berners-Lee iznenadio je mnoge kada je najavio da planira prodati NFT koji predstavlja izvorni kod weba. Kritičari su se žalili da je prodaja izvornog koda weba jednoj osobi u suprotnosti s decentraliziranom prirodom weba, no Berners-Lee je tvrdio da je “potpuno usklađen s vrijednostima weba”.

Naravno, to zapravo nije izvorni kod weba – koji je otvorenog koda i u javnoj je domeni, pa je kao takav dostupan za pregled i kopiranje. Umjesto toga, to je umjetnički prikaz izvornog koda. U svakom slučaju, ovaj NFT pod nazivom “Ovo mijenja sve” prodan je za 5,4 milijuna dolara. Nekoliko dana kasnije, netko je uočio grešku kodiranja u umjetničkom djelu. No, možda baš zato i je umjetničko djelo, zar ne?

Stay Free: 5.27 milijuna dolara

Izvor: foundation.app

Najpoznatiji zviždač, Edward Snowden, prvi istup na NFT tržište imao je u travnju 2021. godine, kada je na aukciji prodao svoje digitalno umjetničko djelo pod nazivom “Ostani slobodan”.

Djelo prikazuje isječak zamišljenog Snowdena na pozadini teksta odluke američkog žalbenog suda u kojem stoji da Domoljubni zakon (engl. Patriot Act) ne dopušta masovnu prikupljanje i nadzor američkih telefonskih zapisa od strane Nacionalne sigurnosne agencije.

Snowden je svoje umjetničko djela prodao za nevjerojatnih 5,4 milijuna dolara zakladi NFT marketplace Foundation, a prihod je doniran Zakladi za slobodu tiska, neprofitnoj organizaciji koja se zalaže za slobodu govora, slobodu medija i novinarstvo od javnog interesa.

Zanimljiviji od same cijene je kupac ovog NFT-a – PleasrDAO, decentralizirana autonomna organizacija (DAO) osnovana za stjecanje “kulturno značajnih djela s dobrotvornim ciljem”.

Izvor: Decrypt

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X