Zlato gubi na vrijednosti zbog kriptovaluta?

0

Tržište je zabrinuto za cijenu zlata zbog sve većeg okretanja vodećih zemalja (Sjeverna Koreja i Japan) kriptovalutama.

Nakon što je Sjeverna Koreja odlučila poduprijeti trgovinu kriptovaluta, cijena zlata u utorak je posljedično porasla za 1%.

Kretanje cijene zlata u 2017. Preuzeto sa: Bloomberg Financial

Vrijednost  zlata počela je prekasno reagirati na promjene tržišta koje su je sustigle. Nakon što je godinama zlato gradilo svoju sigurnost, ovih dana postavlja se pitanja hoće li ga zamijeniti kriptovalute?

Postoje brojni razlozi koji su utjecali na slijed ovakvih događaja, ali mi ćemo se okrenuti na dva ključna zbog kojih je zlato počelo gubiti na vrijednosti.

Prvi je taj što su se mnogi investitori koji su prije ulagali u zlato, okrenuli digitalnim valutama. Bitcoin je valuta koja je i više nego zadržala svoju vrijednost tijekom proteklih kriza stoga nije neobičajno okretanje investitora prema ovoj valuti.

Drugi ključan faktor je taj što se središnje banke svojom monetarnom politikom miješaju u poslovanje i kreiraju cijene zlata stoga su investitori nezadovoljni i našli su utočište u Bitcoinu.

Trgovanje plemenitim metalima i tržište dionica investitori napuštaju jer prilikom ulaganja u kriptovalute poput Bitcoina ostvaraju puno veći povrat na  svoje investicije i usporedno kriptovalute su stabilnije i zadržavaju svoju vrijednost.

To potvrđuju i brojke koje pokazuju odljev preko $30 milijardi dolara s burze te okretanje drugim investicijama.

Izvor: cointelegraph.com

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X