Zuckerbergov Diem prodaje imovinu kako bi isplatio investitore

0

Kripto inicijativa “Diem” koju je pokrenula Meta (nekada Facebook) navodno pokušava prodati svoju imovinu, naizgled završavajući velike ambicije osnivača Marka Zuckerberga da taj stablecoin djeluje kao internetska valuta.

Diem koji je prije bio poznat kao Libra je inicijativa Mete u svijetu kriptovaluta. Prema insajderskim izvorima koji su razgovarali s Bloombergom, projekt razmatra prodaju imovine kako bi vratila kapital svojim ulagačima.

Izvori su rekli da je Diem u raspravama s investicijskim bankarima kako bi odredio najbolji način za prodaju svog intelektualnog vlasništva i isplatu bilo koje vrijednosti koju je projekt zadržao.

Nejasno je kako će se tvrtka vrednovati, a nema jamstva da će uspjeti pronaći kupca. Prema izvoru, oko trećina projekta u vlasništvu je Mete. Ostatak je u vlasništvu članova udruge i partnera, među kojima su Coinbase Global, Uber i Shopify.

Regulatorni pritisak “ugušio” Diem?

Diem je potaknuo mnoge kontroverze u svom kratkom vremenu postojanja. Projekt je lansiran 18. lipnja 2019. Libra, kako je tada bila poznata, namjeravala je održavati konzorcij tvrtki sa sjedištem u Švicarskoj pod nazivom “Udruga Libra”.

Međutim, vijest o pokretanju projekta izazvala je instantni otpor američke vlade i regulatornih tijela diljem svijeta, koji su naveli zabrinutost u vezi s privatnošću i monetarnim suverenitetom. I izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg i bivši čelnik Libre David Marcus svjedočili su pred Odborom za financijske usluge kongresnog doma.

Na jednom ročištu u srpnju 2019., senator Sherrod Brown iz Ohia upitao je Marcusa: “Mislite li da bi ljudi trebali vjerovati Facebooku sa svojim teško zarađenim novcem?”

“Ako naša zemlja ne poduzme akciju, uskoro bismo mogli vidjeti digitalnu valutu koju kontroliraju drugi čije se vrijednosti radikalno razlikuju od naših”, odgovorio je Marcus.

Zbog prijetnje regulatornih tijela, mnogi su partneri počeli potpuno napuštati projekt, uključujući i samog Marcusa. U tom je trenutku projekt preimenovan u Diem, nadajući se da će se otresti masovnu regulatornu ljagu oko stablecoina.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X