10% Ethereumove ponude zaključano je u ETH 2.0 depozitnom ugovoru

0

Stopa ulaganja u ETH nedavno je zabilježila daljnji porast, čime je vrijednost porasla na 10% ukupne ponude.

Ugovor o depozitu na Ethereum 2.0 premašio je 12 milijuna Ethera, vrijednih gotovo 34 milijarde dolara po trenutnim cijenama. 

Da bi se objasnio “staking”, najbolje je prvo pogledati “Proof-of-Stake” (PoS) sustav konsenzusa.

U kriptovalutama koje koriste Proof-of-Stake (PoS) okvir, mrežni validatori (nazvani stakeri) moraju zaključati minimalnu količinu kriptovalute u ugovor (32 ETH u slučaju Ethereuma) kako bi sudjelovali u sustavu konsenzusa.

Mreža zatim nasumično odabire jednog od sudionika za potpisivanje sljedeće transakcije (sudionici s većim iznosom uloga imaju veće šanse da budu odabrani), za razliku od Proof-of-Work,konsenzusa gdje rudari zahtijevaju veliku količinu računalne snage kako bi se međusobno natjecali za potpisivanje transakcija.

Budući da strojevi za rudarenje mogu imati negativan utjecaj na okoliš, PoW kriptovalute su u posljednje vrijeme sve više pod povećalom.

Međutim, kako PoS mreže ne zahtijevaju od validatora da imaju hardvere velike snage, one su ekološki prihvatljivije.

Ethereum “stopa ulaganja” mjera je postotka ukupne ponude ETH-a koji je trenutno zaključan u ugovoru o ulaganju.

Trenutno postoji više od 360 000 validatora, od kojih je svaki uložio najmanje 32 Ethera. Depozitni ugovor, prema procjenama, trenutno donosi godišnji povrat od 4,5%. Nakon što se zaključaju, sredstva neće biti u potpunosti dostupna sve do Shangai upgradea koji je trenutno predviđen za kraj godine.

Grafikon u nastavku prikazuje trend u kojem je vidljivo da je više od 10% ukupne ponude Ethereuma sada zaključano u ugovoru o ulaganju.

eth 2.0

Migracija Ethereuma na PoS

Prelazak Ethereuma na PoS izazvao je različita osjećanja na kripto tržištu gdje je, s jedne strane grupa koja je svjesna energije pohvalila taj potez, tvrdeći da će smanjiti potrošnju mreže za 90%, dok s druge strane, zagovornici Bitcoina (BTC) poput Jacka Dorseyja, vjeruju da je konsenzus za rudarenje PoS-a centraliziraniji i manje siguran od PoW-a.

Spajanje Beacon Chain-a u Ethereum Mainnet (koji je PoW) dovršilo bi tranziciju na ETH2. Očekuje se da će nadolazeće spajanje postaviti Ethereum mrežu u rang s centraliziranim procesorima plaćanja, povećavajući brzinu obrade plaćanja za nekoliko veličina uz pomoć shardinga (postupak razbijanja velike količine informacija na manje komade). Ovo je jedna od funkcionalnosti koje će postojati na ETH 2.0. te će povećati skalabilnost tako što će rasteretiti blockchain.

ETH programeri započeli su testiranje PoS mreže u prosincu 2021. godine, međutim, probni datum spajanja u koji je bio predviđen za lipanj 2022., ponovo je odgođen.

Unatoč nestabilnim cjenovnim akcijama i odgođenom datumom spajanja, apetit da se osigura ethereum blockchain dok prelazi s Proof-of-Work sustava na Proof-of-Stake nastavlja rasti.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X