4 načina kako zaraditi na kriptovalutama bez trgovanja

0

Posjedujete kriptovalute i želite zaraditi na kupnji i čuvanju istih (engl. HODL)? Donosimo četiri načina na koje kripto ulagači zarađuju bez trgovanja.

Veliki skokovi cijena i 100 puta veći dobitci privlače veliku pozornost stručnjaka, ulagača i utjecajnih osoba u zajednici kriptovaluta te daju nadu u bogatstvo preko noći.

Nažalost, stvarnost je nešto drugačija pa su takve situacije vrlo rijetke. Samo nekolicina trgovaca zapravo uspijeva uhvatiti ove valove i na vrijeme unovčiti svoje uloge. 

Ipak, ovo nije jedini način na koji ulagači u kriptovalute mogu zaraditi, a nedavni porast decentraliziranih financija (DeFi) i NFT-a pružaju gotovo beskrajne mogućnosti ulaganja.

Pogledajmo četiri različita načina na koje vlasnici kriptovaluta mogu lako zaraditi, i to bez trgovanja.

Zadržavanje kriptovaluta (engl. Staking)

Neke kriptovalute možete čuvati “zaključane” u novčanicima (wallets) ili na burzama te tako ostvariti pasivan prinos.

Staking, tzv. zadržavanje kriptovaluta, koje nagrađuje korisnike za zaključavanje tokena na protokolu kao kolateral za provjeru valjanosti transakcija, jedan je od najboljih načina zarade. 

Metoda zadržavanja kriptovaluta poprilično je isplativa i odlično se nadovezuje uz HODL metodu. Kod HODLanja čekate da cijena kriptovalute poraste, a stakingom povećavate ukupni iznos posjedovane kriptovalute. 

Zadržavati kriptovalute može svatko, pod uvjetom da je te kriptovalute moguće zadržavati, odnosno da je njihov konsenzus mehanizam PoS. Kriptovalute s PoS konsenzus mehanizmom mogu se zadržavati kroz vlastiti kripto novčanik i preko kripto mjenjačnica.

Primjerice, u kolovozu će mreža Ethereum prijeći s modela PoW na model POS, a vlasnici Ethera (ETH) koji sudjeluju u ugovoru Eth2 mogu zaraditi do 5,83%.

Prvih pet kriptovaluta po uloženoj vrijednosti, koje možete zadržavati, trenutno su Cardanova ADA, Ether, Solana (SOL), USD Coin (USDC) i Polkadot (DOT). 

Staking pruža jednu od najboljih mogućnosti niskog rizika u kriptovalutama za stjecanje većeg udjela bez obzira na tržišni sentiment ili performanse, a također pomaže u podršci mreži kroz provjeru valjanosti transakcija.

Štednja i posuđivanje kriptovaluta

Rast DeFi sektora doveo je do razvoja raznolikog ekosustava pozajmljivanja kriptovaluta, gdje korisnici mogu uplatiti svoje kriptovalute u različite protokole kreditiranja u zamjenu za nagrade u temeljnom tokenu ili u različitim sredstvima poput Bitcoina (BTC), Ethera i raznih altcoina.

Štednja u kriptovalutama zapravo je poprilično slična štednji u uobičajenim bankama. Decentralizirane banke kriptovalute koje su na štednji ulažu na tržište i tako zarađuju, a dio zarade štedišama isplaćuju u obliku kamate na štednju, baš kao i klasične banke. 

U usporedbi sa štednjom u klasičnim bankama, štednja u kriptovalutama donosi niz prednosti jer je kod kripto štednje moguće dobiti puno veće povrate. Primjerice, od štednje u kriptovalutama godišnje se može dobiti od 7,5% pa sve do čak 50% povrata na ulog, dok se povrati na štednju u bankama kreću tek oko 1%. 

Da biste zarađivali kroz štednju kriptovaluta, postojeće kriptovalute koje imate potrebno je staviti na štednju na neku od platformi koje omogućuju štednju kriptovaluta. 

Trenutno najbolji protokol za posudbu je Aave, a platforma nudi mogućnosti prinosa za tokene na mreži Ethereum i Polygon sa svojim izvornim MATIC tokenom.

Ostali protokoli za najbolje kredite uključuju Curve (CRV), Compound (COMP), MakerDAO (MKR) i Yearn.finance (YFI).

Pozajmljivanje nudi još jedan niskorizični način zarade pristojnog prinosa, kako na bull tako i na bear tržištu. 

Rudarenje likvidnosti i farmanje povrata 

Koncept uzgoja prinosa (eng. yield farming), poznat i kao rudarenje likvidnosti (eng. liquidity mining) proizašao je iz DeFi sektora kao metoda privlačenja likvidnosti u DeFi projekte. 

Rudarenje likvidnosti jedan je od načina na koji kripto investitori maksimiziraju povrate na svoja kripto ulaganja.

Omogućavanje likvidnosti jedna je od primarnih komponenti DeFi platforme, a ulagači koji odluče osigurati sredstva novim platformama često su nagrađeni visokim postotkom povrata na uloženi iznos, kao i postotkom naknada generiranih transakcijama unutar “bazena”.

DeFi ili projekti decentraliziranog financiranja dolaze sa sustavom nagrađivanja koji podsjeća na tržište obveznica. Metoda je dobivanja nagrada zaključavanjem kriptovaluta. Kad sredstva zaključavate i dodjeljujete likvidnost DeFi tokenu, zauzvrat dobijete nagrade i kamate ili dodatne tokene, ovisno o projektu.

Baš kao i kod štednje, da biste ostvarili zaradu putem ove metode, svoje kriptovalute trebate uložiti u jedan od programa sa značajno većim povratima. 

Yield farming koncept je putem koji omogućuje stvaranje najvećeg mogućeg prinosa uz minimiziranje rizika.

NFT i blockchain igre 

Blockchain igre i prikupljanje NFT umjetnina još su jedan od načina za povratak uloženog kripto imovine bez trošenja novih sredstava.

Trenutno najpopularniji primjer je igra Axie Infinity, koja uključuje trgovanje, borbu, prikupljanje i uzgoj stvorenja zasnovanih na NFT-u, poznatih kao Axies.

Igranje Axie Infinity donosi nagrade u obliku Smooth Love Potion (SLP), tokena u igri koji se koristi u procesu uzgoja Axie stvorenja, a kojim se također trguje i na glavnim burzama kriptovaluta. Korisnici mogu zamijeniti SLP za stablecoine temeljene na dolaru ili druge kriptovalute velike kapitalizacije.

Prema dostupnim podacima, prosječni igrač dnevno može zaraditi između 150 i 200 SLP-a, što prema trenutnoj tržišnoj vrijednosti vrijedi između 40 i 53 dolara.

Axie Infinity doživjela je veliki rast novih računa u zemljama poput Venezuele i Malezije, gdje su prihodi od klasičnog zaposlenja vrlo niski. 

Zadržavanje kriptovaluta, štednja, posuđivanje, rudarenje likvidnosti i zarada kroz igranje blockchain igara pružaju puno veći povrat ulaganja od tradicionalnih banaka koje nude štednju. No, odluka je uvijek na vama. Uvijek budite pametni i oprezni kod odabira bilo koje opcije koju želite isprobati. 

Stavovi i mišljenja izneseni u ovom članku isključivo su autorova i ne odražavaju nužno stajališta portala Crobitcoin.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik pa prije donošenja svake odluke preporučujemo da provedete vlastito istraživanje i dobro se informirate.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X