Aktiviran “London Hard Fork”: Što ovo znači za Ethereum?

0

Ethereumova pomalo kontroverzna nadogradnja pod nazivom “london hard fork”, upravo je aktivirana.

Do sada su se vijesti o uspješnoj nadogradnji podudarale s porastom cijene Ethera, izvornog tokena Ethereum blockchaina. Kriptovaluta je u trenutku pisanja ovog članka na 2744 američkih dolara, što je oko 3,9% više u posljednja 24 sata.

Nadogradnja softvera znači nekoliko velikih i nužnih promjena u kodu druge najveće kriptovalute na svijetu.

London hard fork, odnosno EIP 1559 donijet će vrlo važne promjene i poboljšanja za Ethereum mrežu te promijeniti način na koji funkcionira.

Ova je nadogradnja dio puta prema nadolazećem Ethereumu 2.0, kojim će blockchain migrirati s trenutnog konsenzus algoritma Proof-of-Work (PoW) na Proof-of-Staske (PoS).

Dok se to ne dogodi, Ethereum programeri rade na poboljšanju postojeće infrastrukture mreže kako bi se što lakše koristila.

EIP 1559 – Što sve trebate znati?

London Hard Fork sastoji se od pet prijedloga za poboljšanje Ethereuma. Skraćeno se zovu EIP (plus pripadajući broj) i svaki donosi niz izmjena koda. Najvažniji je EIP-1559 koji pokušava riješiti sve dosadašnje probleme koje je imao Ethereum, kako bi zadržao svoje korisnike. 

EIP je skraćenica od Ethereum Improvement Proposal, tj. prijedlog za unaprjeđenje Ethereuma. Riječ je o dokumentu u kojem je detaljno opisano funkcioniranje ove nove opcije i razlozi njene implementacije. 

Ovaj potez ima za cilj smanjiti naknade za potvrđivanje transakcija na mreži, koje su se pokazale problematičnima zbog naglih skokova u cijenama. Ovu promjenu predložio je još 2019. godine Vitalik Buterin, osnivač Ethereuma.

Ciljevi EIP 1559 su da smanji čekanje na potvrđivanje transakcija i da network fee bude predvidljiviji kako bi se unaprijedilo korisničko iskustvo i povećao broj korisnika Ethereum mreže. 

EIP-1559 jedna je od najvažnijih nadogradnji u povijesti Ethereuma. Njegova je svrha poboljšati korisničko iskustvo na ETH-u promjenom načina na koji se procjenjuju naknade za transakcije i kako mreža na njih reagira. Prijedlog je da se trenutni sustav naplate naknada, baziran na principu “tko plati više”, zamijeni sa sustavom koji će moći amortizirati većinu naglih skokova u korištenju mreže. Na ovaj način bi se izbjeglo “zaglavljivanje” transakcija na mreži.

Novi pojmovi base fee i miner tip 

Osnovna naknada (engl. base fee) znači da će Ethereum imati naknadu za svaki blok koja će se uništavati (burn). To znači da rudari direktno ostaju bez naknade, tj. dijela zarade, ali im ostaje nagrada koju dobivaju po svakom bloku. Novina je i pojam miner tip koji će kao dodatna naknada na raspolaganju biti svim korisnicima koji žele da se njihove transakcije brže obrade. 

Uz sve navedeno, uvodi se i fleksibilno povećanje i, po potrebi, smanjenje blokova kako bi se izbjeglo potpuno zagušenje mreže zbog punih blokova.

Važno je napomenuti da EIP-1559 ne uvodi ograničenje ponude na ETH-u i kriptovalutu ne čini deflacijskom.

Što vi mislite o ovoj novini? Pišite nam u komentarima.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X