Što nam donosi novi Bitcoin fork SegWit2x?

2

Sigurno ste primijetili da se svugdje spominje taj neki Segwit2x, fork Bitcoina se ponovno događa. No, znate li što on uopće predstavlja? I zašto je ovaj fork puno ozbiljniji već posljednji kada je nastao Bitcoin Gold.

Nazovimo današnju verziju najpopularnije kripto valute originalni Bitcoin. Danas, taj originalni Bitcoin je limitiran s veličinom blokova na blockchainu od 1 MB. Tako je napravljen jer je Satoshi u vrijeme dok je Bitcoin bio mlad, htio spriječiti da mreža dođe pod hakerski napad. Odabrao je 1 MB kao limit jer je u to vrijeme 99% bloka bilo prazno, ali tada nitko nije očekivao da će sada, nakon 9 godina, tih 1 MB biti nedovoljno.

Problem s trenutnim Bitcoinom

Od kada je Bitcoinova popularnost porasla, mreža ima veliki broj transakcija koje je potrebno procesuirati, te se počeo stvarati red čekanja da bi se transakcije obradile. Blokovi se obrađuju svakih 10 minuta, ali u tih 10 minuta bude više od 1 MB transakcija. To uzrokuje odgodu transakcija.

Zakrčenost transakcijama kao rezultat donosi povećano čekanje potrebno da bi transakcija bilo verificirana i dodana na blockchain, te vrši pritisak na onoga koji šalje Bitcoine da poveća naknadu za verifikaciju. Ta naknada motivira rudare da uključe određenu transakciju u trenutni blok. Kako se koji blok napuni tako se proporcionalno poveća naknada da bi neka transakcija bila ubačena u sljedeći blok. Bitcoin transakcije su postale relativno skupe, ako pošiljatelj plati više njegova transakcija će biti brže izvršena, ako plati malo, dugo će čekati za verifikaciju.

Segwit dolazi kao rješenje

Razvojni inženjeri koji rade na razvoju Bitcoina su napokon priložili rješenje: Segregated Witness (SegWit). SegWit je dodan u originalni Bitcoin. Funkcionira tako da razdvaja transakcijske podatke od potpisnih podataka. To poveća broj transakcija u bloku za četiri puta. Uz to SegWit popravlja nekoliko propusta koji otvaraju nove mogućnosti za ažuriranje mreže, kao što je lightning network.

Što je taj Segwit2x?

Nisu svi bili sretni s implementacijom SegWita, te ne preferiraju svi povećanje veličine Bitcoin blokova. To će mreži dati prostora za rast kada lightning mreža bude aktivna. Glavni razvojni inženjeri koji rade na razvoju Bitcoina ne žele povećanje kapaciteta bloka, primarno jer to zahtjeva hard fork, koji je potencijalno opasan. Hard fork se dogodi kada računala koja pokreću novu verziju aplikacije prestanu biti kompatibilni s računalima koji pokreću staru verziju aplikacije. Ako se napravi pogreška pri forku, to može rezultirati katastrofom.

23, Svibnja 2017, Digital Currency Group je objavila New York Agreement (NYA). To je dokument potpisan od strane velikog broja Bitcoin poduzeća i rudara koji predstavljaju više od 80% Bitcoin rudarske snage. Oni koji su potpisali ovaj dokument su prihvatili SegWit2x.

Sigurnosni propust

Jedna od glavnih kritika na SegWit2x je sigurnosni propust zbog kojega će nakon forka ista transakcija biti validna i na novom SegWit2xu ali i na originalnom Bitcoinu.

Kako to izgleda u praksi? Recimo da nakon forka, Bob želi poslati 10 Bitcoina Maji na forkanom blockchainu, napadač može napraviti kopiju te transakcije i ubaciti je u originalni Bitcoin blockchain, te će tako Bob poslati 10 originalnih bitcoina Maji iako to nije namjeravao.

Jeff Garzik, iz tima koji radi na SegWitxu je predložio zaštitu protiv toga propusta poznatu kao “replay protection”

Kada će se fork dogoditi?

SegWit2x je hard fork koji će se dogoditi 16. Studenog, 2017, a kao rezultat će nastati dvije valute, tj. jedna nova i jedna stara. Jedna će biti Bitcoin Core (originalni Bitcoin), a druga će biti SegWit2x verzija Bitcoina. Ako se ovakvi forkovi nastave, za nekoliko godina će biti teško razaznati koji Bitcoin je zapravo pravi Bitcoin.

Ako ste spremni kupiti svoj prvi Bitcoin, pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako ga najjednostavnije i najbrže kupiti.

Izvor: cointelegraph.com

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

2 Comments

  1. Pingback: Ima li SegWit2x podršku Bitcoin zajednice? - Hrvatski Bitcoin Portal

  2. Pingback: Otkazan Bitcoin fork SegWit2x - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X