Blockchain kroz pogled energetskog sektora

0

U skorijoj budućnosti mogli bismo vidjeti razna kućanstva i potrošače električne energije kako se skidaju s velikih centraliziranih električnih mreža i prebacuju se na manje, decentralizirane i obnovljive izvore energije preko lokalnih “micro-mreža” zahvaljujući blockchain tehnologiji.

Što su mikro-mreže?

Mikro energetske mreže su mreže koje sadrže mali broj kućanstava odnosno potrošača gdje isti mogu trgovati električnom energijom među sobom koristeći blockchain tehnologiju. Jedan takav primjer je LO3 Energy koji surađuje sa Siemensom te su prošle godine postavili takvu sličnu mrežu u Brooklynu, New York. Ova mikro-mreža doslovce se sastoji od 5 kućanstava s jedne strane ulice i 5 s druge, a susjedi preko solarnih panela i cijele platforme, mogu prodavati i kupovati elek. energiju jedni od drugih.

Koriste se Ethereum pametni ugovori koji se automatski generiraju između korisnika, pružajući pouzdanost i transparentnost između dobavljača energije, primatelja i ostalih korisnika na mreži.

Praćenje pametnih energetskih mreža

Na električnoj mreži, elektroni proizvedeni od sunca, vjetra ili drugih obnovljivih izvora ne razlikuju se od onih proizvedenih fosilnim gorivima. Da bi se pratilo koliko je čiste energije proizvedeno, vlade i organizacije diljem svijeta stvorile su sustave na temelju potvrda i certifikata o razmjenjivoj trgovini.

“Problem je način na koji upravljamo ovim certifikatima. Tko ih drži, tko ih prodaje, tko ih zadovoljava su sve pitanja koja su dosta maglovita.” Ovakav sustav također zadržava investicije u obnovljivu energiju, kaže Jesse Morris, energetski stručnjak na Institutu Rocky Mountain. “Blockchain rješava ovaj problem transparentnosti. “

Praćenje certifikata o obnovljivoj energiji jedan je od mnogih potencijalnih aplikacija blockchain tehnologije koja bi mogla riješiti izazove upravljanja podacima u elektro-energetskom sektoru bez ometanja poslovanja. On i mnogi drugi vjeruju da bi dugoročno ova tehnologija mogla pomoći transformaciji same arhitekture cijele mreže.

Korištenje rudarenja za transfer energije u druge obnovljive projekte

Credits.Energy kriptovaluta će svojim korisnicima omogućiti da koriste mobilne uređaje u svrhu rudarenja CRED tokena. Kupnja i korištenje CRED tokena će podržati obnovljivu energiju i projekte koji rade s njom, što će pomoći u promociji zelenijeg planeta. Planiraju napraviti 25Mh solarnu farmu, 40Mh vjetrenu farmu i projekt koji će se fokusirati na agrikulturu i koristiti vertikalnu poljoprivredu i hidroponske tehnike.

Energetske blockchain burze

WePower je burza na bazi blockchaina koja služi za financiranje zelene energije. Povezuje potrošače energije
(kućanstva i investitori ili market makere) izravno s proizvodnjom zelene energije, i stvara priliku za kupnju energije unaprijed ispod tržišnih stopa.

WePower koristi energetsku tokenizaciju kako bi standardizirala, pojednostavnila i otvorila globalni energetski investicijski ekosustav. Energetska tokenizacija osigurava likvidnost i proširuje pristup kapitalu. Štoviše, pruža pristup pravovremenoj trgovini obnovljivom energijom na globalnoj razini za svakoga.

Decentralizirane autonomne organizacije za energiju?

Domaći blockchain startup, AMPnet, pristupio je rješavanju problema otkupa i prodaje električne energije kroz cutting-edge pristup – DAO. Cijela mreža je kontrolirana od strane investitora u AMPD token. Istima se dopušta da glasaju o raznim aspektima cijele energetske mreže, a za to primaju dividende.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

Leave A Reply

X