Brazilski Kongres usvojio zakon o legalizaciji Bitcoina i Ethereuma

0

Brazilski Kongres usvojio je prijedlog zakona koji bi regulirao korištenje kriptovalute kao sredstva plaćanja u cijeloj zemlji, potencijalno pružajući poticaj usvajanju digitalne imovine u toj južnoameričkoj državi.

Ovaj zakon, koji državi daje najviše uvida u sektor kriptovaluta, bit će predan na potpis predsjedniku do 31. prosinca 2022. godine, a također će i bankama omogućiti da nude usluge u ovom sektoru.

Veliki korak za Brazil

Ako predsjednik prihvati prijedlog zakona, kripto mjenjačnice će morati dobiti potrebne licence za rad. Zakon jasno navodi uvjete koji se moraju poštovati kada su u pitanju prijevare i pranje novca.

To znači da bi banke, ako žele, uskoro mogle početi nuditi usluge kripto plaćanja, olakšavajući korištenje kripto za kupnju i prodaju obične robe, na isti način na koji potrošači trenutno koriste kreditne kartice ili druge slične usluge.

Aktivni pružatelji kripto usluga također će morati uspostaviti fizičke urede u ovoj državi. Jedan od najvažnijih aspekata uredbe je obveza pružatelja usluga da odvoje svoja sredstva od sredstava svojih klijenata kako bi spriječili situaciju sličnu onoj u FTX-u.

Zakon također postavlja rok za tvrtke koje se bave kriptovalutama, tijekom kojeg se moraju pridržavati traženih normi, u suprotnom se suočavaju s velikim financijskim kaznama ili zatvorom.

Usvajanje ovog zakona dolazi tjednima nakon što je FTX, jedna od najvećih svjetskih kripto burzi, bankrotirala i ostavila svoje korisnike i investitore s velikim gubicima. Novi izvršni direktor FTX burze, John Ray III, objasnio je to “potpuni neuspjeh korporativne kontrole”. Kruže i glasine da je Sam Bankman-Fried prebacio oko 10 milijardi dolara korisničkih sredstava u svoju tvrtku Alameda Research i koristio ih za financiranje vlastitih financijskih operacija.

Zemlja s najviše kripto ETF-ova u Latinskoj Americi

Iako usvajanje ovog zakona ne znači da će Bitcoin postati legalno sredstvo plaćanja kao što je to bio slučaj u El Salvadoru prošle godine, ovo je još jedan veliki korak za Brazil jer ova kripto debata traje već sedam godina.

Prema posljednjim podacima tvrtke Chainalysis, koja se bavi istraživanjem globalnog usvajanja kriptovaluta, Brazil je na sedmom mjestu po broju aktivnih korisnika u kripto sektoru. Nedavno izvješće ove tvrtke navodi da su Brazilci potrošili gotovo 143 milijarde dolara na kriptovalute između lipnja 2021. i lipnja 2022., što Brazil čini najvećim investitorom u kriptovalute u Južnoj Americi.

Brazil je postigao značajan napredak u smislu regulacije kriptovaluta i usvajanja među ulagačima. To je trenutno zemlja s najviše kripto ETF-ova u Latinskoj Americi, a većina velikih banaka i brokera u zemlji nudi neku vrstu izloženosti ulaganjima u kriptovalute ili sličnim uslugama poput skrbničke usluge novčanika kriptoimovine ili tokena.

Velika upletenost Brazilaca u kriptovalute također ih je izložila kriminalnim aktivnostima, a policija je zaplijenila gotovo 28 milijuna dolara od tvrtke povezane s kripto prijevarama u kolovozu 2022. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X