El Salvador postao prva država koja je kupila Bitcoin

0

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele potvrdio je u ponedjeljak da je njegova vlada kupila prvih 200 Bitcoina prije uvođenja novog zakona koji je postavljen kako bi kriptovaluta postala zakonsko sredstvo plaćanja.

“Naši će brokeri kupovati mnogo više s približavanjem roka”, rekao je Bukele, misleći na raspored za potpunu provedbu novog zakona o Bitcoinu koji stupa na snagu 7. rujna.

Izvor: Twitter

Kupnja je dio novog Bitcoin fonda od 150 milijuna dolara koji je prošlog tjedna usvojio Kongres El Salvadora. Fond će se koristiti za olakšavanje konverzije iz Bitcoina u američke dolare prije početka primjene novog zakona. Prema trenutnim cijenama, prva kupovina vrijedi nešto više od 10,36 milijuna dolara. Nedugo nakon prve kupnje, predsjednik El Salvadora je na twitteru izjavio kako su kupili još 200 Bitcoina te sada posjeduju ukupno 400 BTC-a.

Izvor: Twitter

Javnost je podijeljena oko odluke El Salvadora da prihvati Bitcoin

U lipnju ove godine El Salvador je postao prva zemlja u svijetu koja je odlučila priznati Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Iako je odluka naišla na pohvale Bitcoin zajednice, pristaše Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda upozorili su da nova strategija nije dobra ideja. Nedavno je oporba u El Salvadoru provodila prosvjede diljem zemlje protiv novog Zakona o Bitcoinu.

U međuvremenu, Bank of America nedavno je iznijela najmanje četiri potencijalne koristi za El Salvador koje će donijeti prihvaćanje Bitcoina. U izvješću objavljenom u srpnju, banka je rekla da bi usvajanje najveće kriptovalute u toj zemlji moglo pojednostaviti doznake, potaknuti financijsku digitalizaciju, omogućiti veći izbor potrošača i otvoriti zemlju stranim ulagačima.

Novi Zakon o Bitcoinu daje Salvadorcima mogućnost da digitalnu imovinu drže kao dio dugoročne strategije ulaganja ili je podignu u gotovini na bilo kojem od 200 bankomata instaliranih u cijeloj zemlji. Zemlja također gradi infrastrukturu za podršku državnog Bitcoin novčanika, nazvanog Chivo. Novčanik Chivo imat će vlastiti bankomat koji građanima omogućuje podizanje gotovine 24 sata dnevno bez plaćanja provizije.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X