Cardano strelovito raste, ali je li konkurent ETH 2.0?

0

Suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, nedavno se pojavio na podcastu “Hashing It Out” kako bi razgovarao o najnovijim dostignućima Ethereuma. Domaćini Corey Petty i Dean Eigenmann ispitivali su Buterina oko njegovog nezadovoljstva vezanog za inicijalno pokretanje Ethereuma i kako će ETH 2.0 utjecati na te probleme.

Greške u inicijalnom dizajnu Ethereuma?!

Buterin je priznao da su prilikom dizajniranja Ethereuma napravljene mnoge pogreške. Gledajući retrospektivno, priznaje da Ethereumova arhitektura nije toliko efikasna koliko bi mogla biti. Jedan primjer koji je dao odnosi se na upotrebu heksarnih stabala, umjesto binarnih stabala, za pohranu podataka o pametnom ugovoru.

Guillaume Ballet napomenuo je da heksarna stabla remete skalabilnost, jer ova metoda zahtijeva stalni preračun korijena hash-a. Uz to, Buterin je tijekom objašnjenja također izrazio žaljenje zbog postavljanja “gas” sustava.

Nedavno se pokazalo da je za transakciju putem Ethereuma vrijednu 130 dolara korisnik platio “gas fee” u iznosu od 2,6 milijuna dolara. Neki teoretiziraju da je to bila namjerna igra gas sustava kao posljedica pranja novca. Bez obzira je li to istina ili ne, to još uvijek ukazuje na nedostatke unutar Ethereumovog gas sustava.

Iako se nadogradnjom na ETH 2.0 žele riješiti takvi problemi, naslijeđena blockchain arhitektura mora se uzeti u obzir da bi Buterinova vizija mogla zaživjeti u budućnosti.

“Definitivno smo podcjenjivali koliko će vremena trebati da dovršimo mnoge stvari koje nismo započeli već 2015. godine, s tim da su Proof-of-Stake konsenzus algoritam i Sharding vjerojatno dvije najveće stavke.”

ETH 2.0 kasni s pokretanjem

Kašnjenja u predstavljanju ETH 2.0 ostavila su kripto zajednicu u neznanju te se većina i dalje pita kada će se lansirati. U početku, pokretanje ETH 2.0 bilo je planirano za siječanj 2020. godine, ali taj rok nije ispoštovan ni s pola godine kašnjenja. Nedavno, Buterin je povukao svoje izjave o pokretanju u srpnju, tvrdeći da je pogrešno čuo pitanje postavljeno na konferenciji “Consensus: Distributed”. Ako vas zanimaju detalji oko Ethereuma 2.0, preporučamo tehnički članak.

U međuvremenu, Cardanov Shelley mainnet priprema se za pokretanje krajem ovog mjeseca.

Cardano napredak počinje privlačiti pozornost  

Cardano je blockchain projekt “treće generacije” koji koristi Proof-of-stake konsenzus algoritam. Navodno omogućuje provedbu milijun transakcija u sekundi putem Hydra Shardinga. Početkom srpnja cijena Cardano tokena, ADA, skočila je na ovogodišnju najvišu razinu. Ovo kretanje bilo je dovoljno da ga pošalje s 10. na 8. mjesto na ljestvici najvećih kriptovaluta, prema CoinMarketCap-u.

Dok Ethereum dodatno pojačava najveću zajednicu programera, kao i broj decentraliziranih aplikacija na svojoj platformi, Cardano radi na sustizanju ovog kripto giganta. IOHK je nedavno najavio pokretanje razvojnog fonda vrijednog 20 milijuna dolara za entitete koji žele graditi svoj projekt na Cardano mreži. Dodatno, zbog cjenovnog zamaha u zadnjih nekoliko tjedana kripto zajednica opet gleda na Cardano kao na ozbiljnog igrača u kripto svijetu.

Mislite li da će Cardanov Proof-of-Stake utjecati na Ethereum i njegovu temeljnu ulogu u svijetu kriptovaluta? 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X