CEBE: Štandovi (desno)

1
Desna strana prostorije sa štandovima.

Desna strana prostorije sa štandovima.

VBBB

Kompanija VBBB nudi rješenje za kreiranje vlastite kripto-mjenjačnice. Njihov tim instalira softver na vaš server te vam omogućuju da imate personalizirani izgled stranice i vlastiti API. Platforma podržava do 100 000 korisnika odjednom te 40 000 narudžbi u sekundi.

VBBB štand

VBBB štand

 

Huobi

Sve najvažnije stvari Huobi su rekli na predavanju u subotu. Samo ću ponoviti dvije najvažnije stvari: građani smiju posjedovati bitcoin, kineske banke ne smiju poslovati s bitcoin mjenjačnicama.

Huobi (naglasak na i)

Huobi (naglasak na i)

 

Butterflylabs

Imao sam priliku porazgovarati s čovjekom iz ozloglašenog Butterflylabsa. Na konferenciji su predstavljali dvije stvari: cold wallet i dva mining chipa. Cold wallet pod nazivom BitSafe nudi stvari koje biste od takvog elektronskog uređaja i očekivali: offline pohranjivanje bitcoina, offline potpisivanje transakcija i bluetooth. Nije još dostupan, možda tek za mjesec dana.

Bitsafe cold wallet

Bitsafe cold wallet

Predstavljali su i dva čipa za rudarenje. Jedan snage 600 GHs, a drugi 1 THs. Nisu standalone oprema i zahtijevaju poseban izvor napajanja. Oba su, naravno, dostupna samo na preorder.

Čip od 600 GHs.

Čip od 600 GHs.

Čip od 1 THs.

Čip od 1 THs.

 

Nxt

Nxt su jedina kriptovaluta koji su imali svoj štand. Razgovarao sam s mladim dečkom koji nije tehničar pa nismo ulazili duboko u tehničke detalje. Nxt je najpoznatiji po tome što umjesto dokaza rada koristi dokaz uloga (proof of stake), a pisan je u javi. Saznao sam da je turing complete, ali mi sugovornik nije znao reći usporava li to protokol na bilo koji način. Rekao mi je da se planira napraviti multigateway nad protokolom Nxt. On bi služio tome da se bilo koja kriptovaluta može promijeniti u bilo koju drugu.

NXT štand

NXT štand

 

Mycelium

Osim što su promovirali svoj novčanik, Mycelium su promovirali i poseban usb uređaj za printere. Uređaj omogućuje offline generiranje privtanog ključa i bitcoin adrese koji se direktno šalju na printer koji zatim isprinta vaš papirnati novčanik. Pritiskom na gumb na uređaju, privatni je ključ moguće razbiti na tri dijela tako da su dva od tri dijela potrebna za pristup adresi. Mycelium novčanik sam prepoznaje radi li se o normalnom ili o 2 od 3 ključu kad skenira papirnati novčanik. Na komentar da moraju imati dobar generator (pseudo)slučajnih brojeva, rečeno mi je da će sav kod biti dostupan besplatno te će se svatko moći uvjeriti u kvalitetu koda.

Mycelium USB stick

Mycelium USB stick

 

Ukrajinci i ostali

Na konferenciji sam upoznao nekoliko Ukrajinaca koji su vrlo druželjubiv narod. To su Lilia Veršinina i njezin muž Pavel Kravčenko te Denis Borisovsky. Svo su troje rekli da bitcoin scena u Ukrajini praktički ne postoji te da je oni žele pokrenuti. Fascinirala ih je naša mala scena te su poželjeli ostati u kontaktu i nakon konferencije kako bismo mogli izmjenjivati iskustva.

Osim nas četvero koji smo stigli iz Zagreba, upoznali smo još samo dvoje ili troje Balkanaca, no šećući gradom stekao sam dojam ih zapravo ima priličan broj.

Proof of Balkans.

Proof of Balkans.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

1 Comment

Leave A Reply

X