Celsius: “Korisnici su se odrekli prava na svoj kripto”

0

Celsiusovih 1,7 milijuna registriranih korisnika u više od 100 zemalja odreklo se vlasništva nad kriptovalutama koje su položili na Earn and Borrow račune, prema odvjetnicima tvrtke.

Na prvom ročištu o stečaju za Celsius 18. srpnja, odvjetnici odvjetničke tvrtke Kirkland predvođeni Patom Nashom detaljno su opisali kako su maloprodajni korisnici s Earn and Borrow računima prenijeli vlasništvo nad svojim kriptovalutama na tvrtku u skladu s njezinim uvjetima pružanja usluge (ToS). Kao rezultat toga, Celsius može slobodno “koristiti, prodavati, zalagati i ponovno kolateralizirati te tokene” kako želi.

Međutim, postavilo se pravno pitanje o tome zadržavaju li vlasnici custody računa pravo vlasništva nad svojom imovinom. Celsius ToS tvrdi da tvrtka ne može koristiti kovanice na custody računima bez dopuštenja korisnika. Ipak, odvjetnici su postavili pitanje vrijedi li to za kriptovalute koje tvrtka trenutno posjeduje. 

Custody program pokrenut je u travnju za neakreditirane ulagače iz SAD-a jer su neke države diljem SAD-a izdale naredbe o prekidu i odustajanju od Celsiusovog programa Earn.

Celsius je 13. lipnja pauzirao nagrade i isplate za sve korisnike i od tada je pauzirao margin callove, likvidacije i izdavanje novih zajmova.

Odvjetnik David Silver sažeo je Celsiusovo potraživanje sredstava korisnika u tweetu 18. srpnja. Napisao je da bi korisnici trebali “prestati o tome razmišljati kao o njihovom kriptu” jer tehnički sve pripada tvrtki (Celsiusu).

Prema tweetu novinara Financial Timesa Kadhima Shubbera, Nash je izjavio da će korisnici Celsiusa biti “zainteresirani prebroditi ovu kripto zimu” i dopustiti Celsiusu da drži sredstva radije nego da ih trenutno proda. Dodao je da bi ova strategija korisnicima omogućila priliku da “ostvare svoj oporavak kroz povećanje vrijednosti u kripto makro okruženju.”

U biti, Celsius bi želio pričekati da se tržište preokrene prije prodaje kako bi osigurao da može popuniti rupu u bilanci, a zatim isplatiti korisnicima imovinu koja ima veću vrijednost.

Tvrtka također tvrdi da može prodati Bitcoin koji rudari putem svoje mining podružnice kako bi otplatila dugove. Izvršni direktor Celsiusa Alex Mashinsky potvrdio je u dokumentu o stečaju da njegova tvrtka planira generirati oko 15.000 BTC do 2023., ali David Silver bio je sumnjičav u pogledu potraživanja.

Silver se pojavio na Twitter Spacesu nakon završetka saslušanja. Izjavio je da je Celsiusova tvrdnja da je ona tvrtka za mining Bitcoina neiskrena.

“Možete li sada zamisliti da su vam Patrick Nash i Kirklandovi odvjetnici sada rekli da je Celsius jednostavno tvrtka za mining Bitcoina? Jer to su sve gluposti.”

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X