Centralna banka Indije prestaje poslovanje s računima koji su povezani s kriptovalutama

0

Reserve Bank of India (RBI) objavila je da banka više neće pružati svoje usluge ljudima ili poduzećima čiji računi su povezani s kriptovalutama.

U objavi koji su pustili u javnost stoji:

Centralna banka kontinuirano upozorava korisnike da su virtualne valute vrlo rizične za trgovanje i kupnju, stoga smo odlučili da ovom odlukom koja stupa na snagu odmah, Reserve Bank of India više neće pružati svoje usluge ni jednoj osobi ili poslovnom subjektu čiji račun je na bilo koji način povezan s kriptovalutama.

Također u objavi banke stoji da virtualne valute imaju potencijal poboljšati efektivnost cijelog financijskog sustava, no međutim trenutno postoji previše problema koji povećavaju njihovu zabrinutost za zaštitu potrošača.

Prema objavi portala iz Indije, poslovni subjekti trebaju u sljedeća tri mjeseca prekinuti svoj doticaj s kripto tržištem.

No, iako ove vijesti na prvu zvuče jako loše, u objavi također stoji da će banka zbog razvoja tržišta u ovom smjeru proučiti i opciju o tome da uskoro predstavi svoju digitalnu valutu.

Brze promjene industrije poput pojavljivanja tokena i prihvaćanja kriptovalutu u javnosti dovodi nas do točke gdje vodeće centralne banke istražuju mogućnosti ovog tržišta.

I dok se mnoge od njih za sada drže samo rasprave, naša banka je osnovala Povjerenstvo koje će istražiti mogućnost uvođenja naše digitalne valute na tržište. Izvještaj o radu Povjerenstva biti će podnesen do kraja lipnja 2018.-te godine.

Razočaranje indijskih kripto “igrača”

Nekoliko komentara s indijske kripto scene, jasno pokazuje razočaranje u ovu odluku centralne banke koja direktno dotiče poslovanje svakoga od njih.

Smatram da je ovo pogrešan korak centralne banke jer je kripto tržište do sada povuklo milijune stanovnika iz Indije koji koriste kriptovalute i sada će ih uloviti panika.

Ako već žele plasirati svoju kriptovalutu na tržište, nikako nisu trebali zabraniti sve one koje već postoje. Sathvik Vishwanath, suosnivač Unocoin-a

No naznake centralne banke da bi mogli izdati svoju kriptovalutu ipak podižu nadu za indijsko kripto tržište.

To znači da banke najvjerojatnije više neće odobravati kredite kripto burzama što će se odraziti na smanjenju broja transakcija.

Tračak nade ipak daje činjenica da nisu zabranili kriptovalute u potpunosti, a indicije banke da će izdati svoju kriptovalutu pokazuju da će se uskoro na tržištu pojaviti sustav u kojem će se sve vrtjetiti oko digitalnih valuta i nijedna vlada neće to moći spriječiti.  Shubham Yadav, suosnivač Coindelta

Reakcija Bitcoina

Prije nego što je centralna banka objavila svoju odluku, Bitcoin je na indijskoj vodećoj kripto burzi Zebpay držao vrijednost od 435 565 indijskih rupija (INR), što kada se po tečaju 1$=65 INR pretvori u dolare, dobiva približna vrijednost Bitcoina od $6,701.

Nakon objave centralne banke, vrijednost Bitcoina značajno je pala na burzi Zebpay, odnosno vrijednost mu je bila 340 400(INR), dok to pretvorimo u dolare dobivamo približnu vrijednost od  $5,237.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X