Cijene GPU-a drastično u padu nakon spajanja Ethereuma

0

Kako je prelazak Ethereum mreže na mehanizam konsenzusa za dokaz o udjelu (PoS) potaknuo usvajanje od strane institucionalnih investitora, tako su cijene grafičkih procesorskih jedinica (GPU), koje se često koriste za rudarenje kriptovaluta poput Ethera (ETH), u Kini počele strmoglavo padati.

Ethereum spajanje promijenilo je konsenzus Ethereumovog protokola s PoW (Proof-of-Work) na ekološki prihvatljiviji PoS (Proof-of-Stake) sloj nazvan Beacon Chain. Međutim, usput je prouzročio kolateralnu štetu i naškodilo GPU tvrtkama koje su ostvarivale veliku dobit zahvaljujući potražnji ETH rudara.

Medijska kuća South China Morning Post (SCMP), izvijestila je da je pad Ethereuma izazvao pad cijena GPU-a u Kini, što je uzrokovalo da prodaja dosegne “najnižu razinu u povijesti”.

Zbog niske potražnje rudara, koji su nekad kupovali skupe kartice, dobavljači su morali neočekivano sniziti cijene GPU-a tri puta u odnosu na vrijednost koju su predložile tvornice koje proizvode GPU kartice. Tako su vrhunski GPU-ovi kao što su Nvidia GeForce RTX 3080, RTX 3080 Ti ili RTX 3090, pali u posljednja tri mjeseca za više od 37%, s 8.000 juana (1.140 USD) na manje od 5.000 juana (712 USD).

Prodaja GPU-a bila je hit tijekom Ethereumove PoW (Proof-of-work) ere.

Najskuplji GPU-i pali za više od 37%

Nakon povijesnog spajanja Ethereuma 15. rujna, prethodno vrlo traženi Nvidia GeForce GPU čipovi postali su znatno jeftiniji, prema izvješću South China Morning Posta.

“Imao sam kupca koji je krajem prošle godine kupio RTX 3080 karticu za 9.400 juana, a sada ju mora prodati za manje od pola te cijene, iako taj model nije prikladan za rudarenje”, istaknuo je Peng.

Cijela bi se ova situacija mogla nastaviti zbog nekoliko negativnih scenarija koji okružuju kripto tržište, poput kolapsa Bitcoina, zabrane rudarenja u Kini, pa čak i novih lockdowna zbog COVID-a, koji su samo pogoršali situaciju.

“Kada je val rudarenja bitcoina bio na vrhuncu, ljudi iz kompanija koje se bave kripto rudarenjem doslovno bi samo ušetali u trgovinu s gotovinom i odnijeli sve grafičke kartice koje smo imali u trgovini. U ovom trenutku nitko više ne kupuje ni nova računala, a kamoli nove grafičke kartice”, rekao je trgovac Peng iz Šangaja.

Nisu samo trgovci u trgovinama pogođeni manjom potražnjom. Platforme za online kupnju Taobao i JD također imaju pad cijena GPU-a. RTX 3080 kartice na ovim stranicama pojeftinile su za nekoliko stotina juana u odnosu na cijene prije tri mjeseca.

Spajanje Ethereuma kao okidač za niske troškove GPU-a

Rudarenje kriptovaluta (osobito rudarenje ETH) potaknulo je cijenu GPU-a u posljednjih nekoliko godina; međutim, cijene su postupno padale kako se približavao Ethereum Merge.

U samo nekoliko tjedana, kineski trgovci na malo snizili su preporučenu maloprodajnu cijenu GPU-a za više od 33% kako bi prodali svoju opremu zbog dva razloga: korekcije tržišta GPU-a i kriza kriptovaluta. Razlike između maloprodajne cijene i cijene koju prodaje tvornica su ogromne, a GPU trgovci trenutno trguju s gubitkom.

Cijene GPU-a padale su u prosjeku 10% svaki tjedan prije spajanja. Iako bi ovaj “krah” mogao rezultirati gašenjem mnogih e-trgovina, za druge je to kraj dvogodišnje noćne more u kojoj su trgovci podigli cijene GPU-a na najviše razine zbog velike potražnje kripto rudara.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X