COVID-19: Posljednja prilika za zaštitu privatnosti

0

Otkako se COVID-19, poznatiji kao koronavirus, i dalje nezaustavljivo širi po cijelom svijetu, vlade stvaraju temelje za novo društvo potpunog nadzora.

Možemo li zaustaviti globalnu pandemiju bez žrtvovanja naše slobode? Vjerojatno i možemo, ali tehnologija koju danas implementiramo treba sačuvati privatnost, a ne uništiti naše slobode zbog globalne panike.

Suspenzija temeljnih prava tijekom krize može se činiti umirujućom, ali povijesno gledano, proglašavanje izvanrednog stanja kojemu nema kraja dovodi do novih oblika fašizma. Ipak, od cenzure liječnika u Kini tijekom izbijanja virusa COVID-19, do apsurdne nespremnosti za pandemiju u Sjedinjenim Državama, upravo je nepripremljenost vlada diljem svijeta tijekom godina pogoršala ovu katastrofu.

Kada vlade svijeta u kriznim situacijama iskoriste svoje ovlasti, nikada ih se više ne odriču. Pod izgovorom nadzora i praćenja širenja bolesti vladin masovni nadzor kroz praćenje pametnih telefona postaje najnormalnija stvar.

Algoritamska pristranost sada nadilazi akademske studije jer neprozirni algoritmi mogu i na kraju će ipak odlučiti tko može putovati i raditi, a nedvojbeno će uskoro odlučiti tko će živjeti, a tko umrijeti od virusa. Je li to svijet koji želimo ostaviti budućim generacijama?

Upravo iz ovih razloga, više nego ikada prije trebaju nam tehnologije koje koriste kolektivnu inteligenciju čovječanstva i koje će nam pomoći u borbi protiv virusa COVID-19 bez žrtvovanja vlastitih sloboda.

Masovni nadzor pogoršat će se tek nakon koronavirusa

Baš kao što je iz Drugog svjetskog rata proizašlo moderno računalstvo i Internet koji se počeo razvijati za vrijeme Hladnog rata, koronavirus bi mogao dovesti do nove tehnološke revolucije.

Da bi se virus pobijedio, potrebna je biomedicinska revolucija, a ono što čemu mi zapravo svjedočenje je fokus na traženje zaraženih, čak i nakon što su medicinski stručnjaci zaključili da je vjerojatno prekasno za učinkovito djelovanje diljem Europe i SAD-a.

Iran je iskoristio krizu i građane pokušao natjerati da na svoje telefone instaliraju špijunski softver koji vladu izravno izvještava o točnoj lokaciji na kojoj se nalaze. U Izraelu su vlasti otišle korak dalje najavivši da će Opća sigurnosna služba, glavna sigurnosna agencija zemlje, putem telefona pratiti Izraelce zarađene virusom, izvodeći pritom “jednu od najvećih vježbi nacionalnog nadzora bilo gdje u svijetu”, piše Cointelegraph. 

Tehnologija nas može spasiti i bez Big Brothera

S obzirom na trenutni scenarij, loše nam se piše ako ne prikupimo podatke potrebne za zaustavljanje koronavirusa i ako umjesto toga napravimo aparat za masovni nadzor. Iz ovog paradoksa ipak postoji izlaz.

Kriptografi, pravnici i aktivisti više od dva desetljeća zagovaraju decentralizirane i PET (privacy-enhance) tehnologije poboljšane privatnosti koje nam pružaju sve prednosti prikupljanja osobnih podataka, ali čuvaju naše podatke privatnima.

“Želimo odgovore, a ne podatke. Kada će biti vrhunac koronavirusa? Hoće li se moji prijatelji i obitelj zaraziti? Na koji način možemo spasiti najviše života? Podaci se lako mogu zaštititi pomoću alata iz distribuiranog računanja, kriptografije pa čak i blockchain tehnologije”, kaže profesori informatičar Alex Pentland sa Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT).

Nažalost, financiranja tehnologija za jačanje privatnosti iz javnog sektora gotovo da i nema. Ulagački kapital u Silicijskoj dolini još se nije intenzivirao za financiranje startupa koji rade na području privatnosti. Uostalom, puno je lakše zaraditi samo prikupljanjem svih podataka bez ikakvih mjera opreza za obranu naših građanskih sloboda.

Ipak, razloga za nadu ima. Dobar primjer u ovoj situaciji daje vlada Singapura. Aplikacija TraceTogether za pronalazak kontakata čuva osjetljive podatke na korisnikovom uređaju i ne prikuplja masovne podatke putem mobilnih operatera. Izgradnja tehnologija koje nam služe za poboljšane privatnosti izvediva je, ali je i skuplja. Jednako kao što je i skuplje graditi mostove koji se ne urušavaju ili COVID-19 testove koji stvarno djeluju.

Osnaživanjem ljudi do zaustavljanja nadzora 

Vrijeme je da oslobodimo instinkt za ljudsku solidarnost i međusobnu pomoć i da se zajedničkim snagama i resursima borimo protiv pandemije.

Hvalevrijedan i od velike pomoći je distribuirani računalni projekt za istraživanje bolesti pod nazivom Folding@home. Zahvaljujući ovom projektu, sada možete donirati neiskorištene računalne resurse i znanstvenicima pomoći da brže i bolje odgonetnu koronavirus te obrade modele koji bi mogli dovesti do lijeka.

Kako bismo spriječili izlaganje većem riziku sigurnosti informacija, prijedlog za budućnost je korištenje blockchain tehnologije u svrhu koordinacije decentralizirane i globalne mreže. Podrška tehnologije privatnosti pruža nam priliku da se spasimo od masovnog nadzora, kontrole i osiguramo si slobodu govora i građanskih sloboda.

*Ovdje prikazani stavovi i razmišljanja mišljenja su autora te ne odražavaju i ne predstavljaju stavove i mišljenja Hrvatskog Bitcoin Portala.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X