Je li bitcoin novi internet?

1
bitcoin-future

Bitcoin world

Svatko tko se prvi put susretne s bitcoinom pokušava shvatiti kako on radi i što znači.

Ispočetka svi smatraju kako je to vrlo jednostavan sistem, no kasnije se stvaraju različita mišljenja i vizije. „Je li bitcoin sljedeći Internet?“, pitanje koje se pojavljuje sve češće.

Poduzetnik i bitcoin odvjetnik, Marc Andreessen,  u e debati jdao najbolju usporedbu i rekao kako je bitcoin zaista novi Internet.

Unatoč očitim komentarima i mišljenjima, ovo je ozbiljno pitanje sa zanimljivim implikacijama. Koliko su bitcoin i Internet zapravo slični i kakav zaključak iz svega možemo izvući iz usporedbe?

Prirodna metafora

U svijetu monetarne teorije i financija, bitcoin je bez presedana. To je toliko radikalan koncept da su mnogi u tom području skeptični da će takva vrsta decentralizacije uopće odgovarati modernoj ekonomiji.

Internet, naime, pruža očitu sličnu referencu u tehnologiji koja izgleda gotovo identična kao bitcoin – decentraliziran, open source, uvijek u razvoju i, kao najvažnije, dostupan na globalnoj razini.

Ako ništa drugo, veličina može služiti kao usporedba snage bitcoina i njegovog dohvata u svijetu kao tehnološkog napretka.

Chris Ellis, suosnivač feathercoina:

Prva stvar koju je čovječanstvo izgradilo, a da ne razumije….najveći eksperiment u anarhiji koji smo ikada imali.

Taj citat zapravo pripada Eric Schmidtu koji je govorio o internetu kao „mreži mreža“. Svaku mrežu koju dotakne oslobađa: već smo vidjeli izdavaštvo, edukaciju, preprodaju, poznatu glazbu i filmove mijenjane na načine koje nitko nije mogao ni zamisliti. Predstavlja li bitcoin sličan trenutak za bankarstvo i financije?

Uz činjenicu da bitcoin ne može biti centralno upravljan, ‘eksperiment u anarhiji’ čini se kao valjan opis. Međutim, za bitcoin/Internet usporedbu koja će biti zaista korisna, potrebno je proučiti sve detalje.

Glavne razlike

Iako su bitcoin i Internet decentralizirani, služe podosta različitim svrhama.

Internet se razvio kao infrastruktura opće namjene za neograničen broj aplikacija i prometa, kao email. Bitcoin, s druge strane, ima vrlo specifičnu svrhu, P2P elektronički novčani sistem, kao što je opisan u Satoshijevom originalnom transkriptu.

Ultimativno, većina servisa izgrađena na bitcoinu namijenjena je pomoći oko ostvarivanja primarnog cilja kao posrednik u novčanom svijetu.

Međutim, kao opća platforma za nove aplikacije, bitcoin se pokazao kao izuzetan uspjeh. Mastercoin, Counterparty i drugi su se pokazali uspješni sa nadogradnjom bitcoin protokola.

Dok bitcoinov block chain služi i za izradu stvari trećih stranaka, resursi su limitirani i u prošlosti su vodili do konflikata.

Bitcoin jednostavno nije namijenjen radu kao fleksibilna infrastruktura, kao što je Internet.

Potencijal block chaina

Međutim, nije sve tako sivo. Potencijal iza bitcoin tehnologije, tj. decentraliziranog block chaina, nudi brojna rješenja.

Decentralizirane aplikacije u zadnje vrijeme dobivaju mnogo medijske pozornosti i upravo je to područje gdje će se revolucija bitcoin tehnologije pokazati.

To otvara vrata decentraliziranom emailu, domenama, smart contracts-ima pa čak i decentraliziranim autonomnim korporacijama. David Jonston, izvršni direktor BitAngelsa:

[Decentralizirane aplikacije = DA] imaju potencijal za postati samostojeće jer potiču svoje stakeholdere da investiraju u njih. Zbog toga je razumljivo da će DA i za plaćanja, socijalne mreže, cloud računalstvo jednog dana preteći vrijednost korporacija kao Western Union, Visa, Facebook, Google koji trenutno žive na „starim“ tehnologijama.

Čak je Goldman Sachs potvrdio da u toj tehnologiji postoji obećanje. Sistemi dizajnirani s bitcoin nacrtom mogu biti ekstremno specifični ili pružiti pozadinu koja može podržati programe i aplikacije stvorene od ljudske mašte, slično kao Internet i web. Ethereum  se trenutno izgrađuje na takvom razmišljanju.

Bitcoin kao takav za sada ostaje prva i osnovno sredstvo za razmjenu vrijednosti. Dok njegova tehnologija block chaina sadrži potencijal za stvaranje novih platforma neograničenih inovacija, ta platforma je, do nedavno bila osuđena na razvod od glavnog bitcoin chaina i funkcionalnosti.

Sporedni lanci (chains)

U kontekstu internetske usporedbe i debate, novi sporedni lanci imaju veliku važnost.

Ukoliko bi bili implementirani u bitcoin core kod od open source zajednice, to bi omogućilo svima stvaranje sporednih lanaca koji bi imali mogućnost interakcije za bitcoin chainom kroz „two-way pegging“. Novac bi bilo moguće prepisati s jednog na drugi lanac, pritom omogućujući decentraliziranim sistemima da budu izgrađeni u interakciji sa bitcoinom.

To znači da nove decentralizirane aplikacije neće trebati svoju valutu i mjenjačnicu i izbjeći će „utrku nestašice“ i malo tržište nove valute.

Umjesto toga, novi sistemi mogu iskoristiti nagli rast i široko prihvaćen bitcoin kao njihovo prirodno sredstvo razmjene i operacija. Zauzvrat, korist od takvog sistema direktno će pridonositi vrijednosti i stabilnosti bitcoin mreže.

Implikacije ovoga su enormne jer će sporedni lanci omogućiti infrastrukture opće namjene i dozvoliti inovacije po kakvima su Internet i web poznati. Sve povezano na kraju, sa bitcoinom.

Vrli novi svijet

To bi bitcoin učinilo ne samo novim eNovcem koji ima bolje performanse i mogućnosti od moderne financijske infrastrukture, već i novom valutom nove decentralizirane online ekonomije neograničenih koristi i mogućnosti.

Ekonomija decentraliziranih aplikacija koja ne može biti ugašena, regulirana ili cenzorirana od strane vlada pa čak niti tradicionalnih korporacija. Sve skupa omotano u sličnu decentraliziranu internacionalnu digitalnu valutu.

Zahvaljujući sporednim lancima, bitcoin može postati frakcijsko globalno platno sredstvo i služiti kao platforma decentraliziranim inovacijama, sve u jednom.

“Bitcoin je sljedeći Internet”, bio je koristan slogan za prikupiti pozornost, i krajnji bitcoin potencijal na svijet. Međutim, kada sistematski pogledamo cijelu priču i rast bitcoina, više je prigodna usporedba s nečim drugačijim.

Radije nego sljedeći Internet, bitcoin može postati „killer app“ za internet, isto kao web prije njega. Masivna mreža decentraliziranih aplikacija pokrenuta pomoću instantnih mikro transakcija za razliku od postojećih sustava iskorištavanja korisničkih osobnih informacija i drugog.

Novi web sa novim pravilima, nove mogućnosti.

 

Izvor: Is Bitcoin really the next Internet? 

Share.

About Author

I'm a student whose primary interests lies in IT management, Software Engineering and Internet of Things. As interest in crypto-currencies is rising fast, on start-up project "Hrvatski Bitcoin Portal" my goal is set to find and gather community and connect them in this interest field. Besides that, my focus is on all cutting edge technologies and principles that shape world of informatics.

1 Comment

  1. Vidreven on

    Da, bitcoin donekle nudi mogućnost programiranja novca što otvara razne mogućnosti. No Vitalik Buterin kaže da je programiranje viših slojeva temeljenih na Bitcoinu kao ostvarivanje interneta na SMTP-u umjest TCP-a. Zato on radi na Ethereumu koji bi trebao biti ekvivalent TCP protokola i omogućiti stvari kao što su pametni ugovori i DAO. Vidjet ćemo što će biti sa sporednim lancima (sviđa mi se prijevod).

Leave A Reply

X