Deutsche Bank: Kriptovalute će do 2030. godine zamijeniti fiat novac

0

Nedavna istraživanja najveće njemačke multinacionalne investicijske banke Deutsche Bank pokazala su da će potražnja za alternativnim valutama porast do 2030. godine, pri čemu će digitalne valute s vremenom na kraju zamijeniti gotovinu.

U istraživanju je također navedeno da će se broj korisnika blockchain novčanika za 10-ak godina povećati na 200 milijuna te da bi bankovne kartice mogle nestati iz šire upotrebe.

U izvještaju pod nazivom “Imagine 2030”, šef temeljne strategije kreditiranja i tematskih istraživanja u Deutsche Bank, Jim Reid, podigao je svijest o izazovima s kojima se postojeći fiat-sustav suočio posljednjih godina, posebno s pojavom kriptovaluta.

Reid je odredio da povećana potražnja potrošača za nematerijaliziranim načinima plaćanja i anonimnost mogu dovesti više ljudi do digitalnih valuta.

Glavni izazovi usvajanja

Da bi se postigla šira rasprostranjenost, digitalna imovina treba svladati tri velike prepreke. One uključuju percipirani legitimitet u očima vlada i regulatora, što za sobom povlači stabilnost cijena i omogućuje globalni doseg na tržištu plaćanja.

Prema Reidu, ovo bi pridonijelo stabilnosti cijena te povećalo interes poduzeća u platnoj industriji (Visa, Mastercard) te velikim američkim trgovcima kao što su Amazon i Walmart. Reid je također istaknuo da će se mainstream usvajanjem pojaviti novi izazovi i prijetnje.

Među glavnim prijetnjama navodnom financijskom sustavu zasnovanom na digitalnoj valuti, Reid je naveo ovisnost o električnoj energiji, cyber napade i digitalni rat.

“Ako se to dogodi, linija između kriptovaluta, financijskih institucija te javnog i privatnog sektora može postati poprilično nejasna”, napisao je Reid.

Države istražuju CBDC

Svjetske vlade u međuvremenu aktivno raspravljaju o potrebi razvoja nacionalnih digitalnih valuta. Guverner Banke Japana, Haruhiko Kuroda, izjavio je da u zemlji ne postoji javna potražnja za digitalnom valutom središnje banke (CBDC). Kuroda je uočio sve veću potražnju za plaćanjem u gotovini i dodao da je o tom pitanju banka provela tehnička i pravna istraživanja.

Britanski Djevičanski otoci zauzeli su nešto proaktivniji pristup prema CBDC, uz najavu da zemlja razvija digitalnu valutu pod nazivom BVI ~ LIFE u suradnji s blockchain startupom LifeLabs. Valuta je dio šire inicijative za rast lokalnog fintech sektora i bit će vezana za američki dolar. Također, Francuska središnja banka planira provesti CBDC za financijske institucije u 2020. godini.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X