Digitalni euro: Francuska središnja banka pokreće vlastitu digitalnu valutu

0

Francuska središnja banka objavila je svoje planove vezane za pilot projekt kojim žele pokrenuti vlastitu digitalnu valutu – digitalni euro.

François Villeroy de Galhau, guverner Francuske središnje banke, najavio je da će banka do kraja prvog tromjesečja 2020. godine početi testiranje digitalnog eura, prenio je francuski Les Echos.

Pilot projekt digitalnog eura neće uključivati maloprodajne kupce

Prema izvještaju, digitalni euro ciljat će samo na igrače iz privatnog financijskog sektora i neće uključivati plaćanja u maloprodaji. Villeroy je navodno napomenuo da će digitalna valuta za maloprodajne kupce “biti podložna posebnom oprezu“.

Kako je izvijestio Les Echos, inicijativa namjerava ojačati učinkovitost francuskog financijskog sustava, istovremeno osiguravajući povjerenje u valutu.

Cilj je spriječiti utjecaj Libre

“Projekt ima za cilj osigurati suverenitet Francuske nad privatnim inicijativama za digitalnu valutu poput Facebookove Libre”, navodi Villeroy.

Njegov se stav slaže s prethodnim izjavama francuskog ministra financija Bruna Le Mairea, koji je tvrdio da regulatorima ne može dopustiti lansiranje Libre na europskom tlu zbog zabrinutosti za monetarni suverenitet.

Prema nekim izvještajima, Francuska je bila protiv Libre zajedno s još nekoliko zemalja – Njemačkom, Italijom, Španjolskom i Nizozemskom.

Galhau poziva Francusku da postane prva zemlja na svijetu koja je izdala CBDC

Prema Twitter objavi Banke Francuske, njezin guverner je naglasio da bi Francuska trebala postati prva zemlja na svijetu koja je izdala CBDC i pružila ogledni model drugim jurisdikcijama.

“Vidim interes za brzim napretkom kada je u pitanju izdavanje barem jedne digitalne valute središnje banke kako bismo postali vodeći svjetski izdavač i dobili pogodnosti povezane s pružanjem modela digitalne valute središnje banke”, izjavio je guverner Galhau.

Kada je u pitanju usvajanje blockchain tehnologije i bitcoina, čini se da je Francuska jedna od vodećih zemalja u usvajanju kriptovaluta i blockchain tehnologije jer je njena vlada do danas pokrenula i ohrabrila brojne industrijske projekte.

Krajem studenog 2019. prvi zamjenik guvernera Banke Francuske pozvao je na platne sustave i nagodbe u Europi temeljene na blockchainu. Francuska se također pojavila kao glavna zemlja kada je u pitanju usvajanje najveće kriptovalute, bitcoina (BTC).

Sredinom listopada, francuski kripto startup Keplerk ponovno je pokrenuo uslugu prihvaćanja plaćanja bitcoina u preko 5.200 tobacco shopova u Francuskoj, a najmanje 30 francuskih trgovina ima u planu pokrenuti podršku za plaćanja u bitcoinu na preko 25.000 prodajnih mjesta do početka 2020. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X