Digitalni euro neće biti zamjena za gotovinu

0

“Digitalni euro mogao bi biti nadopuna gotovini, ne i njena zamjena”, izjavila je predsjednica Europske središnje banke, Christine Lagarde.

Prema Lagarde, bilo koja digitalna valuta puštena u opticaj u Europskoj uniji možda neće u potpunosti zamijeniti fiat valutu.

Predsjednica ECB-a svoje je stavove iznije u govoru na online sastanku francusko-njemačke parlamentarne skupštine održanom 21. rujna.

Istaknula je da banka istražuje “benefite, rizike i operativne izazove” digitalne valute Europske središnje banke (CBDC), ali da će fiat valuta vrlo vjerojatno i dalje imati svoju ulogu u ovoj digitalnoj budućnosti.

Lagarde je navela da bi digitalni euro mogao pružiti alternativu privatnim digitalnim valutama te osigurati da jedinstvena valuta i dalje ostane temelj europskih platnih sustava, piše Cointelegraph.

Predsjednica ECB-a već dugo podržava središnju banku u razvoju digitalnog eura kako bi riješila korak prema digitalizaciji.

U rujnu 2019. godine, Lagarde je bila na čelu Međunarodnog monetarnog fonda. Tada je rekla da će se usredotočiti na osiguravanje prilagodbe institucija EU promjenjivom financijskom okruženju tako što će biti otvorena za kriptovalute.

Također je navela da bi se budući digitalni euro mogao koristiti za maloprodaju i biti “dostupan široj publici”.

Međutim, Lagarde je istaknula da se europsko gospodarstvo suočava s “neviđenom krizom” uzrokovanom trenutnom pandemijom te da oporavak neće biti isti za sve i da sve ovisi o tome koliko će dugo virus biti prisutan među nama. 

Eurosustav (Eurosystem) još nije donio odluku hoće li uvesti digitalni euro, ali je rekao da će radna skupina za proučavanje potencijalnih učinaka CBDC-a na Europu biti objavljena “u sljedećim tjednima”.

Eurosustav je vodeće financijsko tijelo i monetarna vlast europodručja. Sastoji se od Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica čija je valuta euro. Njihov glavni cilj je održavanje stabilnosti cijena za opće dobro.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X