Dogecoin investitori optužuju Elona Muska za insajdersko trgovanje

0

“Ovo je kolektivna tužba zbog prijevare vrijednosnih papira koja proizlazi iz namjerne karnevalske manipulacije tržištem i trgovanja povlaštenim informacijama”, navodi se u izmijenjenoj tužbi.

Grupa investitora u Dogecoin zatražila je dopuštenje za izmjenu grupne tužbe protiv uskoro bivšeg izvršnog direktora Twittera Elona Muska, za kojeg navode da je manipulirao cijenom meme tokena.

U tužbi podnesenoj 31. svibnja Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država za južni okrug New Yorka, ulagači su tvrdili da je Musk koristio svoje praćenje na društvenim mrežama na Twitteru kao i pojavljivanja u medijima kako bi profitirao od trgovanja DOGE kriptovalutom kroz “neprikriveni tijek tržišne manipulacije kriptovaluta.”

Prema pritužbi, Musk je profitirao od trgovanja DOGE-a na račun drugih investitora uzrokujući skok cijene tokena svojim aktivnostima koje su uključivale promjenu logotipa Twittera u logotip Dogecoina.

Manipulirao cijenom meme tokena

Ulagači su podnijeli svoju izvornu žalbu u lipnju 2022., prije nego što je Musk preuzeo Twitter, ali nakon njegovog početnog interesa za promicanje DOGE-a na platformi društvenih medija, barem su dva puta izmijenili žalbu na temelju njegovih postupaka. Od suda su zatražili dopuštenje za izmjenu svoje tužbe, u kojoj se navodi da je Musk odgovoran za trgovanje povlaštenim informacijama DOGE-a, ali također tvrdi da je token vrijednosni papir prema standardima američke Komisije za vrijednosne papire i burzu.

“Ovo je grupna tužba zbog prijevare vrijednosnih papira koja proizlazi iz namjernog tijeka manipulacije tržištem od strane najbogatijeg čovjeka na svijetu, Elona Muska, koji je preoteo fenomen pop kulture kako bi unakrsno promovirao sebe i svoje tvrtke te se razmetao svojim opscenim bogatstvom, iskorištavajući iskrene nade ranjivih Amerikanaca, uključujući ratne veterane, radnike i starije osobe”, navodi se u izmijenjenoj tužbi.

Musk je 3. travnja promijenio logo Twittera u logotip Dogecoina, nekoliko dana nakon što je njegov pravni tim zatražio da se druga izmijenjena tužba odbaci. Tada je izvršni direktor Twittera u podnesku rekao da “smiješne slike” i “tweetanje riječi podrške” ne predstavljaju prijevaru.

Kao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, izvršni direktor Twittera često je davao izjave o Dogecoinu i drugim kriptovalutama, što je uzrokovalo rast cijene tokena. Počeo je koristiti Twitter kako bi svojim milijunskim pratiteljima komentirao DOGE 2019.

Otkako je Musk preuzeo Twitter u listopadu 2022., vrijednost platforme društvenih medija navodno je pala na otprilike 33% od 44 milijarde dolara, koliko ga je platio. Dana 12. svibnja najavio je da će u lipnju dati ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora, a zamijenit će ga Linda Yaccarino, bivša predsjednica odjela za globalno oglašavanje i partnerstva NBCUniversala.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X