Dogecoin porastao nakon Muskove kupnje Twitter dionica, što je sljedeće?

0

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, nedavno je kupio 9,2% udjela u Twitteru, čime je postao najveći pojedinačni dioničar te društvene mreže.

Nakon četveromjesečnog sumornog pada trenda, tržišna kapitalizacija popularne “meme” kriptovalute porasla je za više od 1.5 milijardi dolara za manje od sat vremena.

Čim je vijest izašla u javnost, Dogecoin je porastao za gotovo 9 posto, a trenutna cijena (u vrijeme pisanja ovog članka) kreće se oko 0.160 dolara, dok su dionice Twittera porasle za 22%. Pitanje je hoće li i u kojoj mjeri ovaj potez utjecati na dodatni trend rasta Dogecoina u sljedećih nekoliko dana.

Prema zapisniku SEC-a, Musk je kupio 73.486.938 dionica. Budući da se TWTR-om trgovalo po cijeni od 39,31 dolara na zatvaranju tržišta u petak, čime je vrijednost njegova neaktivnog udjela u tvrtki procijenjena na čak 2,9 milijardi dolara.

Kad god Elon Musk napiše nešto na Twitteru, kripto tržište automatski reagira. Objavljivanje tweetova, promjena profilne slike ili dodavanje riječi “#Bitcoin” u njegovoj biografiji instantno utječu na tržište, a cijena Bitcoina (BTC) skoči za čak 20%. Upravo zato kripto zajednica očekuje što bi Muskovo ulaganje u Twitter moglo značiti za kripto industriju.

Twitter kao “debatna središnjica” kripto zajednice

Ken Li, direktor ulaganja u Binance Labs, rekao je da Muskovo ulaganje može pomoći u promicanju kripto inicijativa platforme naprijed, pa čak i dovesti do integracije DOGE-a unutar platforme.

“Ulaganje Elona Muska u Twitter moglo bi pomoći ubrzanju usvajanja kriptovaluta Twittera. Ostaje za vidjeti hoće li Twitter početi usvajati Elonov voljeni Dogecoin u budućnosti. Elon je oduvijek bio vrlo javan o konceptu decentraliziranije platforme društvenih medija otpornije na cenzuru, a to je nešto što blockchain i Web3 tehnologija mogu omogućiti”, objasnio je Li.

Musk je dionice ove društvene mreže kupio nakon ankete koju je proveo vezano za pridržavanje ili nedostatak pridržavanja slobode govora na Twitteru. Sloboda govora ključna je za funkcionalnu demokraciju.

“Vjerujete li da se Twitter rigorozno pridržava ovog načela?” – pitanje je koje je Musk postavio svojim pratiteljima na Twitteru.

Na pitanje je odgovorilo preko 2 milijuna korisnika Twittera, od kojih čak 70% misli da se Twitter ne pridržava načela slobode govora.

Kupnja dionica izvršnog direktora Tesle dolazi u trenutku kada Twitter istražuje mogućnosti decentralizacije. U studenom 2021. godine, Twitter je najavio novi kripto tim čija je glavna odgovornost istražiti mogućnosti u prostoru decentraliziranih aplikacija (Dapps).

Musk u posljednje vrijeme često kritizira Twitter i njegovu politiku, tvrdeći da potkopava demokraciju jer se ne pridržava načela slobode govora.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X