Ekskluzivan intervju s reguliranim Bitcoin fondom iz Hrvatske!

0

U sklopu našeg portala svakodnevno možete čitati o događanjima i inovacijama u kripto svijetu, a danas takva inovacija dolazi iz Hrvatske.

U potpunosti regulirani alternativni fond za ulaganje u Bitcoin, Griffon, nedavno je krenuo s radom. Osnivač fonda, Tomislav Šerić, pristao je odgovoriti na naših nekoliko pitanja. Šerić je bivši predsjednik uprave HEP-a te je iznimno zanimljivo da je netko tako visoko pozicioniran u tradicionalnoj industriji odlučio uploviti u kripto vode.

Kako ste došli na ideju osnivanja alternativnog investicijskog fonda koji ulaže samo u Bitcoin? Je li to bila prvotna ideja ili se jednostavno razvila u toku projekta jer ste uočili određene potrebe za ovakvom uslugom na tržištu?

Fond koji ulaže u Bitcoin je logičan korak, zato što po prvi puta omogućava profesionalnim i institucionalnim investitorima ulaganje u ovu vrstu imovine, koji u nju do sada uopće nisu mogli ulagati, tj. biti izloženi ovakvoj vrsti imovine. Diversifikacija rizika je jedan od glavnih zadataka upravitelja fondova, te smatramo da će zbog toga i ova vrsta imovine pronaći svoj put. 

Koje su najveće regulatorne i/ili tehničke barijere s kojima ste se susreli u periodu od odobrenja do pokretanja fonda koji je trajao gotovo godinu dana?

Put do pokretanja fonda je zahtijevao usklađenost s hrvatskom i EU regulativom, te je od nas zahtijevao da imamo jasne odgovore na sva potrebna pitanja kao i za sve ostale regulirane fondove. U tim ciljevima smo uspjeli s jedne strane zahvaljujući našem dubinskom poznavanju tog tržišta, te s druge strane činjenicom da je Hanfa kao regulator bio i regulatorno i tehnički osposobljen udovoljiti svim zahtjevima koje je postavila EU regulativa. Time je omogućena jedna od rijetkih prilika da se s lokalne razine, iz Hrvatske, može ravnopravno sudjelovati na svjetskoj razini, i u samim početcima nastajanja jednog takvog tržišta. 

Fond nije namijenjen za retail kripto ulagače, s obzirom na to, gdje se nalazi vaša ciljana skupina ulagača te smatrate li da je popularizacija Griffon fonda na globalnoj razini moguća?

Naša ciljana skupina je limitirana isključivo na profesionalne i kvalificirane ulagatelje s apetitom za visoke rizike, koji do sada uglavnom nisu mogli ulagati u ovu vrstu imovine, ili koji u nekim slučajevima nemaju dovoljna znanja za ovakva ulaganja. Kako je i sama priroda kriptovaluta globalna, tako i naš fond ima priliku ciljati i na međunarodne investitore. 

Od pripadnika kripto industrije dobili smo mišljenja da je vaš fond jedan od prvih u potpunosti reguliranih Bitcoin fondova na svijetu. Kakvo je vaše mišljenje o ostalim postojećim Bitcoin i kripto fondovima te koja je komparativna prednost za ulagače u Griffon nad ostalim fondovima?

U svijetu već postoji niz alternativnih fondova koji ulažu u kriptoimovinu, i koji imaju značajne količine imovine pod upravljanjem. Isto tako postoji i niz drugih reguliranih proizvoda u kripto industriji, a sama regulativa sve više prepoznaje kripto industriju. Passive Digital Asset Fund je prvi takav fond na širem području, a reguliran je u Hrvatskoj, dakle u skladu s EU regulativom, što samo po sebi predstavlja veći stupanj regulatorne sigurnosti za ulagatelje i nama daje komparativnu prednost. Ipak, napominjemo da ulaganje u fond predstavlja visoki rizik. 

Jeste li do sada dogovorili neka značajna partnerstva unutar RH ili šire?

Do sada smo se fokusirali na pokretanje fonda, a rast će predstavljati sljedeći korak. 

Hoće li pokretanje ovakvog projekta ojačati poziciju RH kao kripto-friendly zemlje i potencijalno privući vanjske kripto investitore na pokretanje projekata u Hrvatskoj?

Hrvatska je dio Europskog prostora, tako da sva regulativa koja se kod nas primjenjuje jednako se primjenjuje i u ostalim dijelovima EU. Pokretanje ovakvog fonda omogućit će privlačenje investitora i izvan Hrvatske, što je jedan od ciljeva našeg fonda. Uspjeh ovakvog fonda sigurno bi poboljšao i poziciju Hrvatske u cijeloj kripto zajednici, a na pojedincima će biti da se takve prilike pokušaju iskoristiti.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X