El Salvador odgađa planiranu Bitcoin obveznicu

0

Ministar financija El Salvadora, Alejandro Zelaya, izjavio je da bi lansiranje bitcoin obveznice moglo biti odgođeno do rujna.

Vlada El Salvadora navodno je odlučila odgoditi planirano izdavanje obveznica podržanih bitcoinom (BTC) zbog nepovoljnih tržišnih uvjeta potaknutih geopolitičkom krizom.

Pokretanje bitcoin obveznice u planu je bilo između 15. i 20. ožujka, ali rat u Ukrajini i njegov utjecaj na cijenu bitcoina naveli su vladu da promijeni datum, navodi Reuters.

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele, još je u studenom 2021. godine najavio planove za izgradnju “Bitcoin Cityja” financiranog prodajom obveznica, koji će biti oslobođen poreza na dohodak, imovinu i kapitalnu dobit. Polovica sredstava koristit će se za akumulaciju bitcoina, a ostatak će biti namijenjen za infrastrukturu i rudarenje bitcoina na bazi geotermalne energije.

Prema Zelayi, obveznicu neće izdati vlada, već državna tvrtka za toplinsku energiju La Geo i imat će suvereno jamstvo salvadorske države.

Nepovoljan utjecaj geopolitičkih zbivanja

Iako detalji o tome kada će točno bitcoin obveznice biti izdane još uvijek nisu poznati, obveznice će biti dostupne na Bitfinex mjenjačnici koja nije dostupna u SAD-u, što će Amerikancima onemogućiti kupnju.

U nedavnom intervjuu s lokalnom TV postajom, Zelaya je istaknuo da je do kašnjenja došlo zbog nestabilnih cijena BTC-a uzrokovanih rusko-ukrajinskom krizom. Dodao je da je Vlada Salvadora odlučila pričekati povoljne uvjete na financijskom tržištu, očekujući to najkasnije u rujnu.

“Sada nije vrijeme za izdavanje obveznica. U svibnju ili lipnju varijante tržišta su malo drugačije. Najkasnije u rujnu. Nakon rujna, ako uđete na međunarodno tržište, teško je prikupiti kapital.”

U trenutku pisanja, Bitcoin se trguje po 42.248 dolara, što je povećanje od oko 10% u posljednjih 30 dana, prema podacima dostupnim na CoinGecko. Kriptovaluta je izgubila gotovo 50% svoje vrijednosti otkako je vlada El Salvadora prvobitno objavila planove za svoje Bitcoin obveznice.

Podsjetimo, El Salvador je bila prva zemlja koja je uvela Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X